Depresszió: A testmozgás csökkentheti a tüneteket, de csak a férfiaknál?

szerző: Sohajda Fanni, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Sok szakértő a testmozgást a depresszió hatékony kezelésének tartja. Az új kutatások azonban kétségbe vonják ezt az elméletet, mert kiderült, hogy nemenként eltérő az eredmény.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a depresszió sok betegség első számú oka a világon. Ha az állapot súlyos és tartós, rendkívül káros hatással lehet az ember életének minden területére. Hatékony kezelés ugyan létezik, de a depresszióban szenvedő emberek fele a gyakorlatban nem részesül terápiában.

A testmozgás a depressziós esetek jelentős részében hatásos kezelési mód lehet, mutatta ki a Harvard Egyetem, bár elismerik, hogy a gyógyszerek is szükségesek súlyos esetekben. Az erőteljes fizikai aktivitás endorfin hormont szabadít fel, a rendszeres testmozgás pedig az idegsejtek fejlődését eredményezheti.

A testmozgás hatása nemenként eltérő

"A depressziós embereknél az idegtudósok észrevették, hogy az agyban levő hipokampusz - a hangulatot szabályozó agyi terület - kisebb" - mondta 2013-ban Dr. Craig Miller, a Harvard Orvostudományi Karának orvosa. "A testedzés segíti az idegsejtek növekedését és javítja az idegsejtek közti kapcsolatot, ami segít a depresszió enyhítésében."

Az Ann Arbor-i Michigan Egyetem kutatói által készített új tanulmány ugyanakkor megállapította, hogy a testmozgás hatása a depresszióra férfiak és nők esetében eltérő. A tudósok több mint 1100 ember edzés- és alvási mintáit tanulmányozták Pekingben.

A szakértők már tudják, hogy az alvászavar a depresszió egyik jellemzője. Az új tanulmányban a kutatók felkérték a résztvevőket, hogy töltsenek ki három kérdőívet, amelyek az alvásról, a testmozgásról és a depresszióról szólnak.

A kutatók arra számítottak, hogy a két nemben azonos kapcsolatot találnak a testmozgás és a depresszió között, de ez a kapcsolat csak a férfi résztvevőkben volt jelen. A mérsékelt vagy erőteljes edzés pozitív hatást gyakorolt a depresszióban szenvedő férfiakra. A depressziós tünetekkel rendelkező nők esetében ezzel szemben nem volt pozitív változás a testmozgás hatására.

A legújabb tanulmány, amelyet a kutatók az American College Journal-ban publikáltak, azt sugallja, hogy sem az alacsony, sem a magas intenzitású edzés nem segít a depresszióban szenvedő nőknek.

Ez a megállapítás létfontosságú lehet, mert a depresszió a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál. A vizsgálatban a női résztvevők 43%, a férfiak 37%-a rendelkezett depressziós tünetekkel.

Voltak a két nem között hasonlóságok is

Például a rossz alvás a férfiak és a nők depressziójának is fontos része. A tanulmány szerzői meglepődtek, hogy a résztvevők többsége nem gondolta magát depressziósnak a kísérlet előtt. A főiskolai hallgatók nagy része lesz depressziós a stressz miatt.

A depresszió súlyosabb tüneteit mutató betegek kevésbé motiváltak a testmozgás terén és így még nagyobb valószínűséggel lép fel alvászavar. Amint azt a vizsgálat kimutatta, a depresszió a lakosság egyre nagyobb százalékát érinti.

A kutatók jövőbeli tanulmányaihoz szükség van más országokból is alanyokra, hogy a fenti kijelentések globálisan alkalmazhatók-e. Fontos, hogy a felmérés alanyai különböző korosztályú emberek legyenek.

Teszt Depresszió teszt kitöltése

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Sohajda Fanni, fordító; medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.