Egy karral, két keréken - másfél millió km

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A 70 éve bicikliző Novák Ferenc mindig rajongott a kerekezésért. Már 1945-ben, 13 évesen, versenybringán tekert, s közben sportkarrierről álmodott. Ám egyik napról a másikra az is kétséges lett, ülhet-e még valaha nyeregbe.

Az történt, hogy a kíváncsiság Pestre hozta, szülőházát akarta megnézni. Jegyre nem volt pénze, így az ütközőn utazott. Menetközben elaludt, leesett, s oly súlyosan sérült, hogy jobb karját amputálni kellett. A kórházból első útja a biciklijéhez vezetett. Azt próbálgatta, félkezes kormányzással meg tudja-e tartani az egyensúlyát. Olyan jól sikerült, hogy visszatalált mindennapos kedvteléséhez. 1946-ban már megnyerte a miskolci 50 km-es bajnokságot. A BVSC színeiben indult, de munkája kedvéért is nyeregbe szállt: postás kézbesítő lett Debrecenben.

Kollégái azt tanácsolták, csapjon fel gyűjtőnek, de bélyegek helyett a kilométereket gyűjtse! Egy életre megfogadta, másfélmillióig meg sem állt. Sőt, teker tovább. Teljesítményéről Kiss Erzsébet, debreceni testneveléstanár írt könyvet, ő szedte össze az adatokat: onnan kezdve, hogy Novák Ferenc vasgyúróként jött világra. Bár a riportalany evvel indokolja, hogy nem betegeskedik, és háziorvosát ma sem ismeri, a szerző inkább a kilométerekben látja a magyarázatot.

A biciklikirály eredményei

A „biciklikirály” 200 versenyt nyert, 13-szor vett részt a Bécs-Budapest szuper-maratonon. Háromszor vezette le a Debrecen-Constanza közötti ezer km-es távot, egy-egy túrán akár 120 napot is időzött. 1997-ben Casablancáig jutott. Párizsba ötször ment el két keréken. Négy földrész 50 országában járt, az USA-ban hónapokig sátorozott. Legszívesebben mégis az egri versenyhelyszínre emlékezik – akkor és ott hallotta, hogy a résztvevők arra figyelmeztették egymást, vigyázzanak, mert van közöttük egy félkarú, ne legyetek a közelében, ő biztosan esni fog és akkor keresztülbuknak rajta. Azonban nem esett el, sőt megnyerte a futamot. Akárcsak a Nyíregyháza körversenyt.

Postai kézbesítéstől a rekordok könyvéig

A munkanapokon is nyeregbe ült. Postai kézbesítőként lett szakszervezeti bizalmi, kapott miniszteri kitüntetést. Hordta a küldeményeket a tanyavilágba, több idős ügyfelének gyakran bevásárolt. Vitte, amit föl tudott tenni a vázra, vagy befért az elől-hátul fölszerelt kosárba.
Ma már nem dolgozik, de még naponta biciklizik – tavaly megtette a Békéscsaba-Arad távot. Évi 8 érem manapság is összejön – valaha 48 volt ez a szám. 90 éves kora előtt be akar még nevezni a nemzetközi szuper-maratonra, hogy 1996 és 1999 után, harmadszorra is bekerüljön a Guinness rekordok könyvébe.

42 év 198 napot dolgozott a postánál, közli a könyvben a szerző, ahol azt a kérdést próbálta megfejteni, Novák Ferenc eredményei mögött melyik magyarázat az erősebb: a genetika, az életmód vagy az erős akarat. Erre kért választ dr. Czeizel Endre genetikustól. A szakember Novák Ferenc esetét, életét arra tartja jó példának, hogy mindenkiben van tehetség, csak azt meg kell tudni találni. Mindenki lehet sikeres, boldog, de még egészséges is, ha kiteljesíti önmagát.

A megfelelő sportág kiégés vagy depresszió esetén

A rendszeres sport a depresszió ellen hatásos lehet. A fizikai aktivitás serkenti a boldog hangulatba hozó endorfinok, szerotonin, dopamin termelését, és egyidejűleg az adrenalin és kortizol nevű stresszhormonokat lebontja. Ráadásul javítja a testkontrollt és növeli a magabiztosság. A megfelelő sportág kiégés vagy depresszió esetén

„Miért van az, hogy a magyarok többsége nem értékeli önmagát? Hogy átlagosan 7 évvel rövidebb ideig élünk, mint akár olyan országok polgárai, akiknél alacsonyabb a gazdasági színvonal?” – tette fel a költőinek szánt kérdéseket a szakember, majd utalt arra a jól ismert tényre, hogy a 70-es években, a rendszerváltásig, kiugróan magas volt hazánkban az öngyilkosságok száma, a nemzetközi statisztika élén álltunk.

Egyféle magyarázat lehet, hogy egy felmérés szerint a magyarok kétharmada utál bejárni a munkahelyére. Márpedig súlyosan negatív lelki, fizikai következménnyel jár, ha az egyén úgy érzi, olyan (rossz) helyen van, hogy nem tudja megvalósítani önmagát, utalt a kutatásra Czeizel doktor. Majd így folytatta a Novákról szóló könyv bemutatóján: „és akkor itt áll előttünk ez a 82 éves férfi – aki ismerten rossz helyzetből indult: gyerekkorát beárnyékolja, hogy apját nem ismerte, majd 13 évesen elveszítette egyik karját. Ez az idős ember mindnyájunknak példát mutathat önértékelésből és önismeretből!” Mellesleg az orvosnak szakmai kötelessége arra is figyelmeztetni a sikeres sportolót, abban is mutasson példát, hogy legalább évente egyszer ő maga is elmegy szűrővizsgálatra – tette hozzá a genetikus.

A fontos kitérő után visszatért alapmondandójához: „ha van szabad akarat, tőlünk függ, mit váltunk valóra a belénk kódolt ígéretből. Nagyban rajtunk áll, mit valósítunk meg adottságainkból. Sokan vagyunk depresszióra hajlamosak, holott annyi okunk sincs erre, mint Novák Ferencnek lehetne. Lám, ő kar (és nyelvtudás) nélkül bejárta a fél világot. Azt is eredményesen megtanulta, hogyan mutassa meg a sikerét. Kitűnt, mert ha nem lett volna erre képes, ha csak csöndben bringázik, bizonyára nem írtak volna róla könyvet.”

Márpedig akkor esélye sem lett volna rá, hogy a társadalmi egészséget (is) sikeresen szolgáló, az önmegvalósításban élen járó, harmóniát sugárzó, követendő példát mutató egyénként állítsa a vezető tudós a figyelem előterébe a fél kézzel bicikliző, ma is aktívan sportoló, 82 éves debreceni férfit.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.