A megfelelő sportág kiégés vagy depresszió esetén

szerző: Vasas Ferenc, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A stern.de megkérdezte Christine Graf sportorvost és sporttudóst, hogy milyen sportágakat lehet kisebb akadályozottsággal vagy betegséggel is gyakorolni. A szakértő elmagyarázza, pontosan milyen hozadéka van a sportnak, milyen gyakran kellene edzeni, milyen sportágak nem ajánlatosak bizonyos betegségeknél és hogy mire kell még ügyelni a szabadidejükben sportolóknak.

A rendszeres sport a depresszió ellen tud hatni. A fizikai aktivitás serkenti a boldog hangulatba hozó endorfinok, szerotonin, dopamin termelését, és egyidejűleg az adrenalin és kortizol nevű stresszhormonokat lebontja. Ráadásként javul a testkontroll és a magabiztosság.

A megfelel? sportág...

Melyik sport jó?

Az összes kitartást igénylő sportág, legfőképp ha odakint, természetes fénynél űzzük őket. A kocogás és séta, úszás, biciklizés, túrázás, görkorcsolyázás vagy sífutás. A könnyed torna vagy aerobik, a kardió-edzéshez hasonlóan, hangulatjavító hatású.

Milyen gyakran és mennyi ideig?

Amennyi csak jólesik! Kezdetben körülbelül hetente 3 x 30 percig mozogjunk, amit fokozatosan emelhetünk napi 60-90 percre.

Mit kell kerülni?

Mindenféle agresszív, túlzottan rivalizáló, teljesítménykényszerrel járó sportot, többek közt a küzdősportot és a versenyszerű labdasportot.

Mire kell ügyelni?

Mindig a szórakozásnak kell előtérben lennie, elérhető célokat kell kitűzni, és a stresszt és csalódást kerülni kell.

A megfelel? sportág...
A kiégés szindróma sokat vizsgált jelenség, amely azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű empátiára van szükségük (orvosok, ápolónők, szociális munkások, pedagógusok, stb.). A "burnout syndrome" kifejezést - mégha sokan magukra is ismernek - orvosi értelemben csak az így jellemezhető munkakörökkel kapcsolatban használják. A kiégés- (burnout) szindróma

(WEBBeteg - Vasas Ferenc, fordító, Forrás: stern.de)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.