• Az életmód gyógyszer a depresszióban

    Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin - dr. Babai László, életmód orvos

    A mozgás szinte második gyógyszerként hat a depresszióban szenvedő betegekre, akik egy megfelelően kialakított életmóddal jelentősen enyhíthetik a tüneteiket. Az összefüggésekről dr. Babai László életmód orvos beszélt.

    Javulás kettős alapon

    Az UT Southwestern Medical Center kutatói publikálták azt a tanulmányt, amely szerint mind a közepes, mint az intenzívebb napi mozgás szinte antidepresszánsként hat azokra a páciensekre, akiknél a gyógyszerek nem hoztak teljes javulást. Már a The National Institute of Mental Health korábbi kutatásai is megállapították, hogy a rendszeres fizikai aktivitás a megfelelő kezeléssel kombinálva a súlyos depresszió tüneteit is enyhítették.

    Maga a kutatás olyan 18 és 70 év közti felnőttek közt zajlott, akik átlagosan 7 éve szenvedtek már depressziótól, és akiknek nem volt elég a szerotonin-visszatartást gátló antidepresszáns-kezelés. Mindannyian egy 12 hetes, különböző intenzitású mozgást előíró tréningen vettek részt.

    Hirdetés

    A résztvevők vagy taposógépen, vagy szobabiciklin edzettek, vagy mindkettőn, miközben monitorozták a szívfrekvenciájukat és online naplót vezettek az edzéseik hosszáról és intenzitásáról. Természetesen ezidő alatt is rendszeresen találkoztak a pszichiáterükkel.   
    A három hónap leteltével a betegek közel 30 százaléka számolt be a tünetek csökkenéséről, és további 20 százaléknál már a bevett pszichiátriai tesztek is javulást mutattak.  

    Depresszió és sport

    A rendszeres fizikai aktivitás jótékony hatásairól szinte megszámlálhatatlanul sok tudományos közlemény számol be. Az eredmények szerint a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében vitathatatlan a sport szerepe. Az anyagcsere paramétereket, hormonszinteket is kedvezően befolyásolja. De vajon ajánlható-e a depresszió megelőzésére, ill. a kezelés kiegészítésére a rendszeres testmozgás?

    Depressziós vagyok, sportolhatok?

    A sport agyi antidepresszánsokat termel

    A mozgás során szerzett pozitív élmények természetes módon javítják az önértékelést, de a változások biológiailag is megmagyarázhatók. Bármennyire is furcsa, az fizikai aktivitás valójában stresszt jelent a szervezetnek. Viszont ha sikerül beállítani a megfelelő intenzitást és gyakoriságot, az agy alkalmazkodik ehhez a visszatérő stresszhez és több olyan anyagot kezd termelni, amelyek részt vesznek a stresszválaszban – például noradrenalint és szerotonint. Ezek a hormonok pedig antidepresszáns hatásúak, vagyis a kitartóan végzett sport egyfajta természetes gyógyszernek tekinthető a hangulatzavarban.

    Ugyancsak csökkentik a fájdalom- és fáradtságérzetet az opiátok, amelyek hiányát akkor is érezhetjük, ha rendszeres mozgás után kihagyjuk az edzéseket.

    Személyre szabott életmód a gyógyulásért

    Sok beteg jobban érzi magát az antidepresszáns kezelésektől, de beszámolójuk szerint annyira nem érzik jól magukat, mint a betegség előtt – vélik a szakemberek.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A vizsgálatok szerint a megkérdezettek nagy többsége jobban is örült az életmód-reformoknak, mint esetleg egy másik, kiegészítő gyógyszernek, és rövid időn belül tapasztalták a mozgás pozitív hatásait testi-lelki szinten.

    A kutatásban azt is megfigyelték, hogy a közepes intenzitású edzés hatásosabb volt azoknál a nőknél, akiknek a családjában már volt mentális betegség, míg az ilyen előzményekkel nem rendelkező nőknek az intenzívebb mozgást hozott javulást. A férfiaknál minden esetben az izzasztóbb, keményebb testmozgás vezetett eredményre.   

    Ezek az eredmények is azt mutatják, mennyire fontos a személyre szabott életmód, mozgástípus megtalálása, nemtől, kortól, egészségi állapottól függően – ismerteti dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. Ezeket figyelembe véve, egy teljes körű állapotfelmérésre alapozva meg lehet találni az optimális életmód-programot, amely egyrészt képes megelőzni a betegségeket, másrészt a már meglévőek állapotán is javít.

    Szezonális depresszió

    A szezonális depresszió a depressziónak azon fajtája, mely minden évben azonos időszakban jelentkezik. Ennek tünetei az arra hajlamos emberek többségében ősszel kezdődnek, és a tél folyamán teljesednek ki. A tavaszhoz vagy a nyárhoz köthető szezonális depresszió nagyon ritka.

    Mik a tünetei és hogyan kezelhető?

    (Orvostkeresek.hu)

    Legutóbb frissült: 2017.04.02 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A nyaralás is megbolondíthatja a biológiai óránkat

    Sokan régóta tervezgetjük már a nyaralást, amit a munkából kiszakadva kitűnően pihentető időtöltésnek tekinthetünk. De akkor miért van mégis az, hogy sokszor azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még minden nap a munkában rostokoltunk?

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Az életmód szerepe az antidepresszív kezelés során

    Az antidepresszív terápia beállítása különböző, depresszióval járó állapotok, betegségek és szorongásos zavarok, vagy pszichoszomatikus megbetegedések esetén is indokolt lehet.

    Exorexia - Amikor kóros a sportolás

    Az exorexia leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.