• Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

        WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

        Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és ezáltal akár megbetegedést is okozhatnak.

        Milyen vegyi anyagok fordulhatnak elő a zöldségeken és gyümölcsökön?

        A zöldségek és gyümölcsök termelése során számos vegyi anyagot (”permetszert”) használnak a mezőgazdaságban dolgozók. Magyarországon szigorúan szabályozott, hogy mely növényvédőszereket milyen koncentrációban lehet használni. A külföldről importált zöldségeknél, gyümölcsöknél már más a helyzet, mert szinte ellenőrizhetetlen, hogy milyen anyagokat használnak. Ebben a tekintetben a  legnagyobb veszélyt leginkább az Európai Unión kívüli termékek jelentik. Rovarirtó és gombaölő szerek maradványai is lehetnek a gyümölcs- és zöldségféléken, melyeknek egészségkárosító hatásai vannak. Ha kis mennyiségben kerül be a szervezetbe, enyhe hányással, hasmenéssel járhat, súlyosabb esetben akár májbetegséggel is. Ez különösen veszélyes a csecsemő- és kisgyermekkorban. Soha ne adjunk kisgyermeknek mosatlan gyümölcsöt-zöldséget!

        Ez a cikk is érdekelheti Önt! Növényvédő szerek okozta mérgezések (alkilfoszfát mérgezés)

        Hirdetés

        Forgalmas út mellet árult gyümölcsön-zöldségen ólommaradványok is lehetnek, melyek szintén veszélyesek a szervezetre, ezért mindig alaposan áztassuk-mossuk meg a vásárolt terméket!

        Bővebben Az ólommérgezés: veszélyforrások és tünetek

        Milyen kórokozók fordulhatnak elő a zöldségeken és gyümölcsökön?

        Mivel sok gyümölcs- és zöldségfajta állati ürülékkel és/vagy földdel is szennyeződhet, számos kórokozó - mint például Escherichia coli, Salmonella - megtalálható rajtuk, ezért is nagyon fontos a termékek alapos megmosása vagy esetleges meghámozása. Természetesen a fertőzött emberi kéz is terjesztheti ugyanezen kórokozókat, tehát az étkezések előtti kézmosás elengedhetetlenül fontos ezen fertőzések megelőzése céljából.

        Dr. Vajda Orsolya, háziorvosForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

        Módosítva: 2018.11.12 14:47, Megjelenés: 2018.11.12 12:34
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Inkontinencia

        Inkontinencia

        Cs. K., fordító

        A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos. Hasznos tanácsok.

        Gyermekkori ágybavizelés

        Gyermekkori ágybavizelés

        WEBBeteg

        Az ágybavizelés súlyos teher a gyermeknek, pedig a probléma kezelhető!

        Hőség - Több munkáltató is intézkedik a dolgozók védelmében

        A hőség idején a munkáltatóknak intézkedéseket kell tenniük a dolgozók egészsége és biztonsága érdekében, az MTI által megkérdezett társaságok többek között ásványvizet, megfelelő védőfelszerelést, több pihenőidőt biztosítanak a nagy melegben a szabadban dolgozó munkavállalóknak.

        Váltófürdő: mikor, hogyan, meddig?

        A gyógyászati kezelések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Az egyik kiemelt kezelésnek a váltófürdő használata tekinthető. Milyen előnyei vannak? Miért lehet hasznos? Kiknek ajánlott? Utánajártunk.

        A reflux tüneteit enyhítő ételek

        Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek egyik legfőbb tünete az égető érzés, illetve az emésztési zavarok. Bizonyos élelmiszerekkel, megfelelő étrenddel enyhíthetők a tünetek.

        Asztma diéta

        Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

        Zöldség és gyümölcs - Miért és hogyan érdemes fogyasztani?

        A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók.

        Friss zöldség és gyümölcs - Újabb egészségvédő hatás?

        Az Új-Zélandi Plant & Food Research''s Food Innovation vizsgálataiban a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a tengeri élőlények egészségvédő hatásait kutatja, és azt, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni azokat.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.