Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

Dr. Vajda Orsolya
Szerző: WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és ezáltal akár megbetegedést is okozhatnak.

Milyen vegyi anyagok fordulhatnak elő a zöldségeken és gyümölcsökön?

A zöldségek és gyümölcsök termelése során számos vegyi anyagot (”permetszert”) használnak a mezőgazdaságban dolgozók. Magyarországon szigorúan szabályozott, hogy mely növényvédőszereket milyen koncentrációban lehet használni. A külföldről importált zöldségeknél, gyümölcsöknél már más a helyzet, mert szinte ellenőrizhetetlen, hogy milyen anyagokat használnak. Ebben a tekintetben a legnagyobb veszélyt leginkább az Európai Unión kívüli termékek jelentik. Rovarirtó és gombaölő szerek maradványai is lehetnek a gyümölcs- és zöldségféléken, melyeknek egészségkárosító hatásai vannak. Ha kis mennyiségben kerül be a szervezetbe, enyhe hányással, hasmenéssel járhat, súlyosabb esetben akár májbetegséggel is. Ez különösen veszélyes a csecsemő- és kisgyermekkorban. Soha ne adjunk kisgyermeknek mosatlan gyümölcsöt-zöldséget!

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Növényvédő szerek okozta mérgezések (alkilfoszfát mérgezés)

Forgalmas út mellet árult gyümölcsön-zöldségen ólommaradványok is lehetnek, melyek szintén veszélyesek a szervezetre, ezért mindig alaposan áztassuk-mossuk meg a vásárolt terméket!

Bővebben Az ólommérgezés: veszélyforrások és tünetek

Milyen kórokozók fordulhatnak elő a zöldségeken és gyümölcsökön?

Mivel sok gyümölcs- és zöldségfajta állati ürülékkel és/vagy földdel is szennyeződhet, számos kórokozó - mint például Escherichia coli, Salmonella - megtalálható rajtuk, ezért is nagyon fontos a termékek alapos megmosása vagy esetleges meghámozása. Természetesen a fertőzött emberi kéz is terjesztheti ugyanezen kórokozókat, tehát az étkezések előtti kézmosás elengedhetetlenül fontos ezen fertőzések megelőzése céljából.

Dr. Vajda Orsolya, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

A reflux tüneteit enyhítő ételek

Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor...

Asztma diéta

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Zöldség és gyümölcs - Miért és...

A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt...

Friss zöldség és gyümölcs - Újabb...

Az Új-Zélandi Plant & Food Researchs Food Innovation vizsgálataiban a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a tengeri élőlények...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.