Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

Dr. Vajda Orsolya
szerző: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és ezáltal akár megbetegedést is okozhatnak.

Milyen vegyi anyagok fordulhatnak elő a zöldségeken és gyümölcsökön?

A zöldségek és gyümölcsök termelése során számos vegyi anyagot (”permetszert”) használnak a mezőgazdaságban dolgozók. Magyarországon szigorúan szabályozott, hogy mely növényvédőszereket milyen koncentrációban lehet használni. A külföldről importált zöldségeknél, gyümölcsöknél már más a helyzet, mert szinte ellenőrizhetetlen, hogy milyen anyagokat használnak. Ebben a tekintetben a legnagyobb veszélyt leginkább az Európai Unión kívüli termékek jelentik. Rovarirtó és gombaölő szerek maradványai is lehetnek a gyümölcs- és zöldségféléken, melyeknek egészségkárosító hatásai vannak. Ha kis mennyiségben kerül be a szervezetbe, enyhe hányással, hasmenéssel járhat, súlyosabb esetben akár májbetegséggel is. Ez különösen veszélyes a csecsemő- és kisgyermekkorban. Soha ne adjunk kisgyermeknek mosatlan gyümölcsöt-zöldséget!

Ez a cikk is érdekelheti Növényvédő szerek okozta mérgezések (alkilfoszfát mérgezés)

Forgalmas út mellet árult gyümölcsön-zöldségen ólommaradványok is lehetnek, melyek szintén veszélyesek a szervezetre, ezért mindig alaposan áztassuk-mossuk meg a vásárolt terméket!

Bővebben Az ólommérgezés: veszélyforrások és tünetek

Milyen kórokozók fordulhatnak elő a zöldségeken és gyümölcsökön?

Mivel sok gyümölcs- és zöldségfajta állati ürülékkel és/vagy földdel is szennyeződhet, számos kórokozó - mint például Escherichia coli, Salmonella - megtalálható rajtuk, ezért is nagyon fontos a termékek alapos megmosása vagy esetleges meghámozása. Természetesen a fertőzött emberi kéz is terjesztheti ugyanezen kórokozókat, tehát az étkezések előtti kézmosás elengedhetetlenül fontos ezen fertőzések megelőzése céljából.

Dr. Vajda Orsolya, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Permetezés Permetezés

Mire figyeljünk a permetszerek használata közben?

Nők intim egészsége Nők intim egészsége

Mit tehetünk a hüvely egyensúlyának helyreállításáért és fenntartásáért? (x)

Asztma diéta

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Őszi gyümölcsszezon - Mit érdemes fogyasztani?

Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel alapanyagaként. A...

A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat. Az USA-ban...

Ízek, színek bűvöletében: zöldségek tavasszal

Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros. Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó...

Zöldség és gyümölcs - Miért és hogyan érdemes fogyasztani?

A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig...

Miért hasznos a mediterrán diéta?

Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26...

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.