Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A daganatos betegségek kezelésében elsőrendű feladat a tumorszövet elpusztítása. Ez általában kemoterápiával és sugárkezeléssel történik. A kezelések mellékhatást okoznak, melyek enyhítésével szintén foglalkozni kell.

COPD - A téma cikkei

2/1 Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) megelőzése
2/2 Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

A kezelés a gyorsan osztódó sejteket pusztítja, így a daganatsejtek mellett a gyorsabb ütemben megújuló szövetek, például a szájnyálkahártya egészséges sejtjeit is. A szájüregi nyálkahártya elváltozásai gyakoriak lehetnek.

A megjelenő tünetek alapján a mucositis a következő fokozatokba sorolható:

0: nincs tünet
1: szájszárazság, diszkomfort
2: fekély, de az étkezés nem akadályozott
3: fekély, a beteg csak folyékony étrendet tud fogyasztani
4: a szájon át történő táplálkozás teljes mértékben akadályozott

A mucositis kezelésének célja többrétű. Szükséges a fájdalom csillapítása, a gyulladás visszaszorítása, a felülfertőzés elkerülése, illetve a táplálási nehezítettség megoldása.

A gyulladás megállítása

Mindenképpen fontos a megelőzés, a fokozott szájhigiénia. A betegnek és a kezelőorvosnak is napi szinten ellenőriznie kell a szájnyálkahártya állapotát. Gyulladás megjelenésekor elsősorban helyi szerek alkalmazása szükséges. Ha a gyulladás súlyosbodik, szisztémás kezelést is kell indítani. A helyileg ható fertőtlenítők (lokális antiszeptikumok), speciális gyógyászati szájöblögetők, bevonó oldatok az esetek nagy részében elegendőek. Az antiszeptikus, vagy lidokain-tartalmú szopogatós cukorkák segíthetnek a panaszok enyhítésében. A megelőzéshez javasolt étkezési szokások betartása ugyancsak szükséges: kerülni kell a gyulladás fokozódásában szerepet játszó csípős, forró ételeket, az alkoholt és dohányzást.

A másodlagos fertőzések megakadályozása

Mucositis talaján könnyebben alakul ki felülfertőződés, a helyzetet a gyengült immunrendszer tovább rontja. Abban az esetben, ha a helyi kezelés, fertőtlenítés nem elegendő, szükséges a beteg gyógyszeres kezelése is: bakteriális fertőzésben antibiotikum, vírus esetén antivirális szer, igazolt mikózis esetén gombaellenes készítmények alkalmazása, indokolt esetben megelőzésre is.

Fájdalomcsillapítás

A fájdalomcsillapítás a kezelés egyik legfontosabb eleme, mivel a fájdalom rontja a közérzetet, megakadályozhatja a táplálékfelvételt, depresszióhoz, a kezelés halasztásához, elmaradásához is vezethet.

Enyhe esetben a helyi hatású fájdalomcsillapító kezelés elegendő lehet. Kifejezett fájdalom miatt a daganatkezelésben egyébként is alkalmazott fájdalomcsillapítási protokoll javasolt, a fokozatosság elve alapján. Szükség lehet szájon át szedhető nem szteroid, vagy szteroid tartalmú fájdalomcsillapítóra, akár ezek kombinációjára. Súlyos esetben vénás adagolás, vagy kábító fájdalomcsillapító alkalmazása is szóba jöhet.

Táplálási nehezítettség megoldása

A forró, csípős ételek kerülése mellett javasolt az úgynevezett neutropéniás étrend. A panaszoktól függően kerülni vagy csökkenteni kell a szilárd ételek fogyasztását. Súlyos esetben a beteg csak folyékony élelmiszereket tud fogyasztani vagy teljes táplálási elégtelenség esetén parenteráis táplálásra, vénás tápszerek adására is szükség lehet. Az alultápláltság tovább gyengíti a beteget, az általános állapota mellett az immunrendszer is lassabban erősödik.

Ez is érdekelheti Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

A gyakran alkalmazott módszerek mellett egyre sűrűbben kerülnek új típusú ellátások is előtérbe:

  • növekedési faktorok alkalmazása (pl. GCSF): az immunvédekezés javulásával gyorsabb lehet a gyógyulás is.
  • krioterápia: a hideg fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, gyulladást csökkentő hatású
  • lézeres kezelés: csökkenti a fájdalmat és a gyulladást
  • pszichoterápia: nagyban hozzájárulhat a beteg közérzetének javulásához és közvetve a gyógyuláshoz is

A mucositis teljes gyógyulása akár hetekig tarthat, még kezelés mellett is.

Dr. Ujj ZsófiaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Mit ehetünk, és mit nem javasolt...

Foghúzás után néhány napig érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy mit eszünk, illetve hogy mit is iszunk, és arra is, hogy miket nem javasolt...

Szájvíz - ezért fontos a...

Nagy koncentrációban és hosszú ideig vizsgálták a szájöblítők egészséges hámsejtekre gyakorolt hatását a Semmelweis Egyetem kutatói. A...

Onkológiai kezelés okozta...

A daganatos betegségek kezelésének célja a daganatos szövet elpusztítása. A terápia során számos mellékhatás jelentkezésével kell számolni...

A fertőzéses eredetű...

Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a...

Szájszárazság és szájüregi...

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szájnyálkahártya-gyulladásról és a szájszárazságról.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.