Kemoterápia - A bőr, a haj és a körmök gondozása

Szerző: WEBBeteg - T.A.

A rák kemoterápiás kezelése során elpusztulnak a rákos sejtek, de sajnos sok betegnél jelentkeznek nem kívánt mellékhatások, mint hajhullás, száraz bőr és töredező körmök. Az American Cancer Society egyik szakértője szerint különösen nyomasztó érzés lehet figyelni, ahogy kihullik a hajunk.

Általában a legtöbbünk számára fontos, hogyan nézünk ki. A haj elvesztésének gondolata megsemmisítő érzést kelthet néhányunkban. A rákos betegeknek többféle lehetőség áll rendelkezésükre, hogy megbirkózzanak az ilyen változásokkal, a haj rövidre vágásától kezdve a rendszeres bőr hidratálásig.

Egy kemoterápiás kezelés bőrre, hajra és körömre tett mellékhatásainak kezelésére specializálódott orvos szerint fontos, hogy az emberek tudják, hogy sokat tehetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák ezeket a mellékhatásokat.

Bőrápolás a kemoterápia alatt

A kemoterápia gyakran okoz száraz, irritált bőrt. Ahelyett, hogy a tüneteket próbáljuk kezelni a kemoterápia megkezdése után, már a kezelést megelőző egy hétben tehetünk lépéseket a bőr problémák minimalizálása érdekében. Ezután már folytathatják a kezelést.

Sokat tehetünk a száraz bőr megelőzéséért. Általában azt gondoljuk, hogy a száraz bőr csupán kozmetikai probléma. A bőr azonban olyan súlyos mértékben kiszáradhat, hogy begyullad és hajlamosabb lesz a fertőzésekre.

Néhány tipp, hogy megelőzzük a bőrproblémákat a kemoterápia alatt:

  • Kerüljük a hosszú, forró fürdőzéseket vagy zuhanyozásokat.
  • Használjunk gyengéd, illatanyag-mentes szappanokat és mosószereket.
  • Használjunk hidratálókat, lehetőleg krémeket vagy kenőcsöket a testápolók helyett, mert minél sűrűbb az állaga, annál jobban megakadályozza a bőr kiszáradását. Használjuk a krémet vagy a kenőcsöt a zuhanyozás utáni 15 percben. Újra kenjük be magunkat hidratálóval éjszaka, és minden kézmosás után hidratáljuk a kezünket.
  • Egyes kemoterápiás gyógyszerek hatására a bőr könnyebben leég a napon. Használjunk legalább 30 faktoros naptejet, és győződjünk meg róla, hogy véd mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen.

A kemoterápiára járó betegeknek nem kell elbújniuk a nap elől, csak okosan kell a napon tartózkodni. Használjunk széles karimájú kalapot, naptól védő ruházatot, és két óránként kenjük be magunkat legalább 30-as faktorú naptejjel.

Fogalomtár daganatos betegségekhez

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

A viszketés is gyakori, ennek több oka is lehet: a kemoterápiás gyógyszer, a beteg természettől fogva száraz bőre (főleg 50 év fölötti betegeknél jellemző), vagy lehet egyszerűen a rák egyik tünete.

Sokan próbálják recept nélkül kiváltható kenőcsökkel enyhíteni a viszketést, ezek azonban gyakran nem elég hatásosak. Az orvosok gyógyszerek segítségével tudják kezelni a viszketés tüneteit. Ha a viszketés már az alvást is megzavarja, segíthetnek a szájon át bevehető gyógyszerek.

A kemoterápia alatt a bőr színe is megváltozhat, elsősorban mell-vagy vastagbélrák esetén. Néhány esetben a kézen és az arcon jelentkeznek, amely hatására a beteg tudatosan visszahúzódóvá válhat.

Ha ez bekövetkezik, vannak világosító krémek és hámlasztókészítmények, amelyeket ki lehet próbálni. Az újabb kemoterápiás gyógyszerek kiütéseket, pörsenéseket is okozhatnak.

Kérdezzük meg az orvostól, de ha nincs nyílt seb a bőrön, nyugodtan lehet úszni járni a kemoterápiás betegeknek. Azonban nem jó ötlet forró vizű medencében vagy kádban ücsörögni, mert több vér áramolhat a bőrbe, ami nagyobb véráramlást okoz a gyulladt területeken. Nincs bizonyíték arra, hogy a forró víz rossz hatással van, de az orvosok óvatosságra intenek.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.
A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

Hajápolás a kemoterápia alatt

Miért hullik ki néhány kemoterápiás beteg haja, szemöldöke, szempillája és egyéb szőrzete? Sok gyógyszer úgy fejti ki a hatását, hogy megtámadja a gyorsan osztódó sejteket a testben. A tumor sejtek vagy a rákos sejtek a gyorsan osztódó sejtek közé tartoznak.

Mit kell tudni a sugárterápiáról?

A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. A sugárzás természetesen káros hatással bír az ép szövetekre nézve is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el. Sok év kutatómunkájának köszönhetően igen nagy előrehaladás történt a sugárterápiás eljárások terén. A kezelések egyre szelektívebbé és hatékonyabbá válnak.
A sugárterápiáról részletesen>>

De vannak normál sejtek a testben, amelyek szintén gyorsan osztódnak, és a kemoterápiás gyógyszerek befolyásolják ezeknek az egészséges sejteknek a működését is, így mellékhatásokat váltanak ki. A hajhagymák is gyorsan osztódnak, ezért érzékenyen reagálnak. Egyes kemoterápiás gyógyszerek gyakrabban okoznak hajhullást, mint mások. Kérdezzük meg orvosunkat a hajhullás veszélyéről a kezelés megkezdése előtt, így tudjuk, mire számíthatunk és felkészülhetünk rá. A kemoterápia megkezdése után a haj (és más szőrzet) hullása felgyorsult ütemben zajlik.

Az orvosok beszámolói szerint a betegeknek általában az tűnik fel, hogy a reggeli ébredés után a párnájukon hajszálakat találnak. Amikor pedig fésülni kezdik a hajukat, azt veszik észre, hogy csomókban hullik.

A haj elvesztése érzelmi kihívást jelent. Az orvosok szerint vonzóbbnak érezhetjük magunkat és javulhat az önbecsülésünk, ha teszünk ellene valamit, például parókát viselünk vagy felteszünk egy sapkát.

A hajhullás érzelmi feldolgozása

Az orvosok emellett a következőket tanácsolják arra vonatkozóan, hogy hogyan birkózzunk meg a kemoterápia miatt bekövetkező hajhullással:

Szedhető C-vitamin a kemoterápia alatt? - Az orvos válaszol

"Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Illetve mit jelent az, hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni, ha tényleg nem segít, csak árt olyankor?" -
Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.>>
  • Amennyiben az orvos szerint nagy a valószínűsége a haj kihullásának, még a kemoterápia megkezdése előtt döntsük el, hogy akarunk-e parókát viselni. Érdemes lehet a kezelés megkezdése előtt megvásárolni, hogy egyezzen a hajunk eredeti színével.
  • Néhány esetben a biztosítás fedezi a rákos betegek parókájának árát.
  • Kalapok, turbánok és sálak segítségével álcázhatjuk a hajhullást, habár néhányan jobban szeretik fedetlenül hagyni a fejüket. Ha fedetlen fővel megyünk a szabadba, kenjük be fényvédő krémmel a fejbőrünket.
  • Ajánlatos rövidre vágni a hajat. Így könnyebben elviselhető a sok haj elvesztése okozta kellemetlenség, és az érzelmi hatás is csökkenthető.
  • Ne daueroljuk vagy fessük a hajunkat a kemoterápia alatt. Ezek a kémiai kezelések már önmagukban káros hatással vannak a hajra és fokozzák a hajhullást. A kemoterápiás kezelés véget érte után, miután újra kinőtt a haj, nyugodtan lehet újra festeni vagy dauerolni.

Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők

A vitaminok és az ásványi anyagok szedése biztonságosnak tűnik amiatt, hogy ezek recept nélkül kapható készítmények, de ez egyúttal veszélyes is, hiszen hamis biztonságba ringatja a beteget, mert ezek kölcsönhatásba léphetnek jelen esetben az említett kemoterápiás szerekkel.
Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők>>

A kemoterápia hatására kialakuló hajhullás szinte minden esetben átmeneti. De amikor visszanő, lehetséges, hogy megváltozik a színe vagy a szerkezete.

Az idősebbek esetében, akiknek még eredeti volt a hajszínük, előfordulhat, hogy teljesen ősz haj fog visszanőni.

Gyakran az új haj nagyon finom szálú és puha.

Néhány beteg a szemöldök és szempillák elvesztése miatt is bosszankodhat.

Amerikában ezért jött létre a „Nézz ki jól, érezd jól magad” program, amely sminkelési technikákat tanít a rákos kezelésben résztvevő nőknek, ahol szemöldök és szempilla sminkelési tippeket is kapnak, hogy csinosabbnak érezzék magukat.

Önvizsgálatok - Ismerje fel időben a betegségeket

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak? Mire kell figyelni az emlő önellenőrzése során? Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások.
Önvizsgálatok - Ismerje fel időben a betegségeket>>

Körömápolás a kemoterápia során

A kemoterápia során a körmök törékennyé, szárazzá, esetleg egyenetlenné válnak. Néhány gyógyszer hatására a körmök akár el is színeződhetnek. A hatás átmeneti, de hónapokig is eltarthat.
A taxane típusú gyógyszereket, amelyeket gyakran használnak a mell-, prosztata- és a tüdőrák kezelésére, gyakran hozzák összefüggésbe köröm problémák kialakulásával.

A köröm leválhat a körömágyról. A gyógyszer körmökre, valamint a kezek és lábfejek véráramlására kifejtett hatásának minimalizálása érdekében, néhányan speciális hűtő kesztyűvel hűtik a kezüket és a lábfejüket az infúziós kezelés alatt.

Bármilyen körömgyulladást – vagy ami azt illeti, bármilyen bőrkiütést –, amely a hámréteg leválásával jár, vagy gennyesedik, figyelmeztető jelként kell tekinteni. Mivel elfertőződhet, meg kell mutatni az orvosnak, hogy megfelelően elláthassa, szükség esetén antibiotikumot is felírhat.

Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?

A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják. A citosztatikumok nagy része a gyorsan szaporodó daganatsejteket szelektíven pusztítja, de sajnos az ép sejtekre is káros hatással lehetnek. Ma már számos, különböző módon ható kemoterápiás szer van forgalomban. A legtöbb kezelés során ezeket a citosztatikumokat kombináltan alkalmazzák, mert így jobb eredmény érhető el.
Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?>>

(WEBBeteg - T.A.)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Megtörtént az első hazai...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A...

A retinoblastoma kezelése

A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a...

Daganatos betegségre utaló...

Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor...

Daganatos betegségek és...

Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség...

Daganatterápia - Melyik kezelés...

Az, hogy rosszindulatú daganatos megbetegedés esetén melyik gyógymódot vagy mely gyógymódok kombinációját alkalmazzák, számos tényező...

Kemoterápiás kezelés - Életmód és...

A vitaminok és az ásványi anyagok szedése biztonságosnak tűnik amiatt, hogy ezek recept nélkül kapható készítmények, de ez egyúttal veszélyes is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.