• Hüvelyszárazság termékeny korban - Mi okozhatja, és mit tehet ellene?

    Dr. Szalóczy Péter
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

    A téma fontos, felmérések szerint a nők harmada, fele, tartósabban vagy időnként küzd a problémával.

    Tekintsünk most el az idővel minden nőnél hormonhiány miatt kialakuló és gyakran panaszt is okozó, menopauzában jelentkező hüvelyszárazságtól. Jelen írásban a hüvelyszárazság fiatal- és termékeny korban jelentkező formájával foglalkozunk.

    A probléma megértéséhez és a kellemetlen tünetek hosszú távú elkerüléséhez ismernünk kell a hüvely anatómiáját, egyedülálló sokoldalú biológiáját és funkcióját. 

    A hüvely csőszerű közvetlen összeköttetés a külvilág és a méh között. Több rétegű fallal elválasztva ugyan, de közvetlen szomszédos szerve a hólyagnak, hátul a végbélnek. Aránylag nagy felületét többrétegű laphám béleli, melynek szöveti szerkezete hasonló a bőréhez, de a felső sejtek nem szarusodnak el, mint a bőrön és nem tartalmaz mirigyeket. Ez az el nem szarusodó többrétegű laphám hormonérzékeny, hasonlóképpen, mint a méhet bélelő nyálkahártya hengerhámja, és ennek nagy szerepe van a hüvely egészséges, panaszmentes biológiai állapota fenntartásában.

    A sokrétegű hám alján lévő sejtek osztódnak, erre a petefészek hormonjai serkentőleg hatnak. Így a hám egyre vastagodna, de a hám legfelső, hüvelyfelszínt képező régebbi hámsejtjei folyamatosan szétesnek, leválnak, elfolyósodnak. Kiszabadul belőlük a glikogéntartalom. Ez – sajnos – minden kórokozó létének alapeleme. De az egészséges hüvelyben jelen van egy jótékony baktérium, a tejsavbaktérium, más néven felfedezője után és alakja miatt Döderlein-pálcika. Ezek a kulcsfigurái az egészséges hüvelynek, mert a glikogénből tejsavat készítenek saját anyagcseréjükhöz. A tejsav kémiailag egy középerős sav, amelynek a kívánatos hüvelyi jelenlétével a hüvelyben kifejezett savas állapot mutatkozik. Ez a savasság-lúgosság nemzetközi mércéje szerint (pH) 4-4,5 körül van. Ezt a savasságot egyik kórokozó sem viseli el, egyedül létrehozója, a tejsavbaktérium. Ők a katonaság a hüvelyi várban. Minél többen vannak, annál erősebb a vár védelme. Egészséges hüvely váladékában milliárd szám vannak, és csak ők.

    Másik fontos alapismeret: A hüvelyfalban nincsenek váladéktermelő mirigysejtek, mirigyek. Pedig az egész szervezetben szétszórva vagy összeállva váladékot mirigyek termelnek. A hüvely mégsem száraz. Beborítja felületét a fent említett leváló, széteső legfelsőbb sejtrétegekből bakteriális közreműködéssel keletkező tejsav, mely szemmel is látható, fénylő nedves, opálos fehéres bevonat a felszínen. Ehhez társulhat főleg a hüvely felső harmadában a méh nyakcsatornáját bélelő mirigyhámsejtek váladéka, melynek mennyisége és állaga a ciklus folyamán változó, középidő táján bővebb és sűrűbb. Szexuális ingerre a hüvelybemenet Bartholin-mirigyeinek síkosító váladéka keveredik még a hüvely elején.

    Minden olyan váladék, mely extrém, bőséges is lehet, kórokozók okozta hüvelyfalgyulladás következménye, a lobos hámszövetből származó izzadmány, lobtermék.

    Ezt olvasta már? Fehér, barna, zöld, véres - A hüvelyi folyásokról

    Hirdetés

    Mi következik mindezekből?

    A hüvely biológiai funkcióinak panaszmentessége a petefészkek hormonjai helyes termelődésének függvénye, melyek a glikogéndús, sokrétegű és leváló hüvelyhámot képezik a védő tejsavbaktériumok számára. Az általuk termelt tejsav savassága alkalmatlan bármely hüvelyi kórokozó megtelepedésére vagy szaporodására.

    Bármely életkorban minden olyan tényező, ami csökkenti a petefészek hormonjainak szintjét, az rontja a hüvelyhám kialakuló vastagságát, glikogéntartalmú érettségét, csökkenti a hüvely tejsavképződését, a védőbaktérium mennyiségét. A tejsav-védőbevonat nélkül a hám felszíne kiszárad, berepedezik, égő, viszkető, fájdalmas lehet és az apró, akár mikroszkópos berepedezések a meggyengült, majd kipusztult tejsavbaktérium-flóra nélkül szabad fertőzéskaput jelenthetnek a kórokozóknak.

    Másrészt, minden olyan tényező kiválthat hüvelyszárazságot, amely közvetlenül árt a nem nagyon ellenálló tejsavbaktérium-flórának. Ritkítja vagy elpusztítja azokat, mint esetleg egyes helyileg a hüvelyben használt szerek, de főleg szájon át tartósan szedett antibiotikumok és némely gyógyszerek. A védő tejsavbaktériumok helyét elfoglalják a kórokozók, a felbomlott sav-bázis egyensúly tejsavtermelés nélkül hozzájárul a hüvelyhám kiszáradásához. Nem könnyű ezt az egyensúlyt helyrehozni és a tejsavbaktériumok biológiai védő milliárdjait visszatelepíteni.

    Melyek a leggyakrabban hüvelyszárazsághoz vezető tényezők?

    Minden olyan ok ide tartozik, ami a természetes, ciklusos hormontermelést csökkenti vagy gátolja.

    Ilyen a szülés utáni korszak, amikor a tejtermelést serkentő prolaktin nevű, az agyalapi mirigy által termelt hormon magas vérszintje gátolja a petefészek működését, a laktáció teljes időtartama alatt nincs menstruáció sem. A hormonigényes hüvelyhám sorvad, vékony, ellenállóképtelenebb, glikogénszegény. Hiányos a tejsavtermelődés, elégtelen a tejsavbaktérium-flóra. A folyamat hormonálisan hasonlít a menopauza állapotához.

    A tartós fogamzásgátló-szedés leállítja a petefészek ciklikus hormontermelését, de a tablettákkal bejuttatott hormonadag egy napra kevesebb, mint a saját hormon mennyisége lenne. Így vékonyabb méhnyálkahártya épül fel a méhben, de a hüvelyhám is vékonyabb, fejletlenebb lesz, annak minden tejsavtermelést csökkentő következményével, esetleg hüvelyszárazságra hajlamosító tényével.

    Befolyásolhatják a hormonszintet vagy a szövetek ellenállóképességét és hajlamosíthatnak hüvelyszárazságra egyes gyógyszerek, allergia elleni antihisztaminok, hangulatjavító antidepresszánsok, túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás, olyan betegségek és gyógykezelésük, mint a cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, endometriózis.

    Hajlamosító tényező lehet az erőltetett fogyókúra, a kevés folyadékbevitel és különösen a stressz, szorongás, párkapcsolati problémák. A hüvelyszárazság a szexuális együttlétek legfőbb elrontója. A szexuális együttlét, a teljesítéskényszer félelme, a korábbi együttlétek kellemetlen vagy fájdalmas emléke hozzájárul a hüvelyszárazság kialakulásához, annyiban is, hogy kezdetén nem választanak ki kellő síkosító váladékot a hüvelybejárat Bartholin-mirigyei, melyek az alsó hüvelyszakasz és a bejárat nedvesítését segítik. Egy kellemetlen aktus a szárazság miatt a fájdalmasságon túl fokozza a berepedéseket és a másodlagos fertőződések esélyét.

    Szerencsére ritka oka a hüvelyszárazságnak a termékenyíthető korban kialakult mellrák utókezelésére alkalmazott hormonterápia, besugárzás vagy kemoterápia.

    A napjainkban sokszor bármely okból indokolatlanul alkalmazott antibiotikumkúra mindenképpen meggyengíti, elpusztítja a nem ellenálló tejsavbaktériumokat, csökken, majd megszűnik a tejsavtermelés, megszűnik a hüvely savassága, megjelennek a védtelen hüvelyben a kórokozók, leggyakrabban a gomba. A tejsavbevonat nélkül kiszárad a hüvelyhám legfelsőbb rétege, berepedezik, másodlagos kórokozók behatolási kapuja lesz.

    Milyen tünetekkel járhat a hüvelyszárazság?

    Mivel a kórokozótól mentes, egyéb okokból kialakult hüvelyszárazság égő, csípő érzettel jár, legtöbbször a gyakori, hasonló tünetekkel járó hüvelyfertőzésnek vélik és felesleges, kifejezetten káros, a nem létező kórokozó ellenes gyógyszerezés kezdőik. Ezektől valóban kipusztul a tejsavbaktérium-flóra, felbillen a sav-bázis egyensúly és valóban megtelepedhetnek immár a kórokozók.

    Az alsó húgyutak hámja bizonyos fokig szintén hormonérzékeny, az alacsonyabb hormonszintet, a hüvelyszárazságot sokszor kíséri hólyaghurutszerű panasz, gyakoribb, sürgető vizelési inger, csípő érzet a húgycsőben vizeléskor.

    Mit tegyünk a hüvelyszárazságra utaló tünetek jelentkezésekor?

    Mielőtt bármilyen házilagos kezelésbe belefognánk, tisztázni kell, hogy a tünetekhez van-e jelenleg kórokozó a hüvelyben. Ezért kezdjünk feltétlenül nőgyógyászati vizsgálattal. Ez a sok mindenre választ adó megszemlélésen túl nagyítós (kolposzkópos) vizsgálatot és feltétlen hüvelyi pH-mérést (savasságmérés) is jelentsen. Ha van hólyagpanasz, lehetőleg vizeletvizsgálatot is.

    Ha van kórokozó, gomba vagy baktérium, annak gyógyszeres kikezelése kell. A kétféle említett kórokozócsoportra más-más gyógyszer hatásos. Helyi kezelésre vannak mindkét csoportra ható kevert gyári vagy patikus által kevert jó hatású kúpok 10 napi adagban. Gombás fertőzés esetén fontos lenne a többféle, szájon át szedendő 150 milligrammos egyetlen kapszulával kiegészíteni a helyi kezelést, ebből a partner is kapjon egyet. Bakteriális fertőzésre legtöbbször elegendő a helyi kúpkúra, ismétlődő vagy elhanyagolt esetben antibiotikus, szájon át szedendő gyógyszer jön szóba mindkét félnél.

    A gyógyszerek a tejsavgárdát teljesen elpusztítják, azonnali visszatelepítésük fontos.

    Bármely, úgynevezett hüvelyi protexinből hosszú távú használat lesz szükséges és ajánlott, a következő séma szerint: Az utolsó gyógyszeres kúp után következő naptól kezdve 4-5 napig esténként egyet, majd 4-5x kétnaponta egyet, panaszmentesség esetén hónapokig, évekig heti egyet. Ezekben milliárdnyi többfajta tejsavbaktérium-törzs található táptalajjal. Így a hüvely bármikor maximális biológiai védettséggel rendelkezik bármely kórokozó ellen. Ha úgy adódik, bármikor, antibiotikus kényszerű kúra alatt átmenetileg sűrítsük napi egyre ismét a protexinalkalmazást, majd ritkítsuk vissza. Különösen ajánlott a protexin használata tartós hormonális fogamzásgátlás esetén, vagy a korábban felsorolt hüvelyszárazságra hajlamosító tényező esetén.

    A fertőzést kizárható hüvelyszárazság panaszra az alap ok (betegség, hormonális alulműködés, stressz, szorongás stb.) kezelése mellé recept nélkül kaphatók különböző, a száraz hámra jól ható hüvelykúpok, krémek, kenőcsök. A hüvelyben nincs szarurétege a hámnak, nem kell puhítani, a bőrre alkalmazott hidratálók nem használhatók. De a hüvelyre használatosak olajat tartalmaznak, melyek nem hidratálnak, hanem bevonatot képeznek, van cinktartalmú, mely megköti a vizet, vagy hialuronsavat tartalmaznak, mely hámosító és gyulladáscsökkentő hatású és sokféle gyógyhatású növényi komponens is van bennük.

    Hüvelyszárazságra panaszkodó nem gyakorlott szexuális kapcsolatban a szilikontartalmú síkosító krémek elkenése a hüvelybemenetben megoldja a problémát.

    Hormonszegény állapot miatt kialakult hüvelyszárazságra hormontartalmú krémek jól hatnak, de a hormon hüvelyfalon keresztül kis mértékben a keringésbe kerülve problémákat okozhat. Használatát feltétlen orvos javasolja csak.

    Összefoglalva: a hüvely optimális biológiai állapotához, védekezőképességéhez és panaszmentességéhez a tejsav védőbaktérium-flóra védelme és protexines támogatása javasolt.

    Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

    Módosítva: 2019.04.30 13:03, Megjelenés: 2019.04.30 13:03
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

    Számos nőnél a havi vérzés ideje alatt, vagy a megelőző időszakban, az úgynevezett premenstruációs időszakban jelentkezhetnek járulékos tünetek, nem csak az alhasi fájdalom. Ezek összefüggése a hormonális ciklussal kérdéses, kevés vizsgálat foglalkozott a nők beszámolóival, hogy reálisak-e a nők visszatérő panaszai, illetve a jelenség háttere sem tisztázott.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    Hitek és tévhitek a hüvelyszárazságról

    A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése is rendkívüli. Szentágothai professzor fogalmazásában: a hüvely rugalmas rostokba ágyazott, hatalmas simaizomtömeg, melyben a falat borító hám szerkezetén kívül más rendezettség nehezen ismerhető fel.

    Hüvelyszárazság és menopauza

    A menopauza idején az ösztrogéntermelés lelassul, majd megáll. Mikor ez bekövetkezik, számos változásra kerül sor a női testben. A hüvelyszárazság az egyik leggyakoribb, minden harmadik nőt érintő probléma a változókorban, mely azt követően még gyakoribb panasz. Ma már számos módja létezik a hüvelyszárazság kezelésének.

    A hüvely biokémiája egy nőgyógyász szemével

    A hüvely anatómiájáról, a biológiai folyamatokról és a hormonális változások hüvelyre gyakorolt hatásáról már nagyon sok ismeretanyaggal rendelkezünk. A kutatások során tapasztalt eredményeket többé-kevésbé sikeresen alkalmazzuk a terápiás eljárásokban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.