• Hüvelyszárazság termékeny korban - Mi okozhatja, és mit tehet ellene?

    Dr. Szalóczy Péter
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

    A téma fontos, felmérések szerint a nők harmada, fele, tartósabban vagy időnként küzd a problémával.

    Tekintsünk most el az idővel minden nőnél hormonhiány miatt kialakuló és gyakran panaszt is okozó, menopauzában jelentkező hüvelyszárazságtól. Jelen írásban a hüvelyszárazság fiatal- és termékeny korban jelentkező formájával foglalkozunk.

    A probléma megértéséhez és a kellemetlen tünetek hosszú távú elkerüléséhez ismernünk kell a hüvely anatómiáját, egyedülálló sokoldalú biológiáját és funkcióját. 

    A hüvely csőszerű közvetlen összeköttetés a külvilág és a méh között. Több rétegű fallal elválasztva ugyan, de közvetlen szomszédos szerve a hólyagnak, hátul a végbélnek. Aránylag nagy felületét többrétegű laphám béleli, melynek szöveti szerkezete hasonló a bőréhez, de a felső sejtek nem szarusodnak el, mint a bőrön és nem tartalmaz mirigyeket. Ez az el nem szarusodó többrétegű laphám hormonérzékeny, hasonlóképpen, mint a méhet bélelő nyálkahártya hengerhámja, és ennek nagy szerepe van a hüvely egészséges, panaszmentes biológiai állapota fenntartásában.

    A sokrétegű hám alján lévő sejtek osztódnak, erre a petefészek hormonjai serkentőleg hatnak. Így a hám egyre vastagodna, de a hám legfelső, hüvelyfelszínt képező régebbi hámsejtjei folyamatosan szétesnek, leválnak, elfolyósodnak. Kiszabadul belőlük a glikogéntartalom. Ez – sajnos – minden kórokozó létének alapeleme. De az egészséges hüvelyben jelen van egy jótékony baktérium, a tejsavbaktérium, más néven felfedezője után és alakja miatt Döderlein-pálcika. Ezek a kulcsfigurái az egészséges hüvelynek, mert a glikogénből tejsavat készítenek saját anyagcseréjükhöz. A tejsav kémiailag egy középerős sav, amelynek a kívánatos hüvelyi jelenlétével a hüvelyben kifejezett savas állapot mutatkozik. Ez a savasság-lúgosság nemzetközi mércéje szerint (pH) 4-4,5 körül van. Ezt a savasságot egyik kórokozó sem viseli el, egyedül létrehozója, a tejsavbaktérium. Ők a katonaság a hüvelyi várban. Minél többen vannak, annál erősebb a vár védelme. Egészséges hüvely váladékában milliárd szám vannak, és csak ők.

    Másik fontos alapismeret: A hüvelyfalban nincsenek váladéktermelő mirigysejtek, mirigyek. Pedig az egész szervezetben szétszórva vagy összeállva váladékot mirigyek termelnek. A hüvely mégsem száraz. Beborítja felületét a fent említett leváló, széteső legfelsőbb sejtrétegekből bakteriális közreműködéssel keletkező tejsav, mely szemmel is látható, fénylő nedves, opálos fehéres bevonat a felszínen. Ehhez társulhat főleg a hüvely felső harmadában a méh nyakcsatornáját bélelő mirigyhámsejtek váladéka, melynek mennyisége és állaga a ciklus folyamán változó, középidő táján bővebb és sűrűbb. Szexuális ingerre a hüvelybemenet Bartholin-mirigyeinek síkosító váladéka keveredik még a hüvely elején.

    Minden olyan váladék, mely extrém, bőséges is lehet, kórokozók okozta hüvelyfalgyulladás következménye, a lobos hámszövetből származó izzadmány, lobtermék.

    Ezt olvasta már? Fehér, barna, zöld, véres - A hüvelyi folyásokról

    Hirdetés

    Mi következik mindezekből?

    A hüvely biológiai funkcióinak panaszmentessége a petefészkek hormonjai helyes termelődésének függvénye, melyek a glikogéndús, sokrétegű és leváló hüvelyhámot képezik a védő tejsavbaktériumok számára. Az általuk termelt tejsav savassága alkalmatlan bármely hüvelyi kórokozó megtelepedésére vagy szaporodására.

    Bármely életkorban minden olyan tényező, ami csökkenti a petefészek hormonjainak szintjét, az rontja a hüvelyhám kialakuló vastagságát, glikogéntartalmú érettségét, csökkenti a hüvely tejsavképződését, a védőbaktérium mennyiségét. A tejsav-védőbevonat nélkül a hám felszíne kiszárad, berepedezik, égő, viszkető, fájdalmas lehet és az apró, akár mikroszkópos berepedezések a meggyengült, majd kipusztult tejsavbaktérium-flóra nélkül szabad fertőzéskaput jelenthetnek a kórokozóknak.

    Másrészt, minden olyan tényező kiválthat hüvelyszárazságot, amely közvetlenül árt a nem nagyon ellenálló tejsavbaktérium-flórának. Ritkítja vagy elpusztítja azokat, mint esetleg egyes helyileg a hüvelyben használt szerek, de főleg szájon át tartósan szedett antibiotikumok és némely gyógyszerek. A védő tejsavbaktériumok helyét elfoglalják a kórokozók, a felbomlott sav-bázis egyensúly tejsavtermelés nélkül hozzájárul a hüvelyhám kiszáradásához. Nem könnyű ezt az egyensúlyt helyrehozni és a tejsavbaktériumok biológiai védő milliárdjait visszatelepíteni.

    Melyek a leggyakrabban hüvelyszárazsághoz vezető tényezők?

    Minden olyan ok ide tartozik, ami a természetes, ciklusos hormontermelést csökkenti vagy gátolja.

    Ilyen a szülés utáni korszak, amikor a tejtermelést serkentő prolaktin nevű, az agyalapi mirigy által termelt hormon magas vérszintje gátolja a petefészek működését, a laktáció teljes időtartama alatt nincs menstruáció sem. A hormonigényes hüvelyhám sorvad, vékony, ellenállóképtelenebb, glikogénszegény. Hiányos a tejsavtermelődés, elégtelen a tejsavbaktérium-flóra. A folyamat hormonálisan hasonlít a menopauza állapotához.

    A tartós fogamzásgátló-szedés leállítja a petefészek ciklikus hormontermelését, de a tablettákkal bejuttatott hormonadag egy napra kevesebb, mint a saját hormon mennyisége lenne. Így vékonyabb méhnyálkahártya épül fel a méhben, de a hüvelyhám is vékonyabb, fejletlenebb lesz, annak minden tejsavtermelést csökkentő következményével, esetleg hüvelyszárazságra hajlamosító tényével.

    Befolyásolhatják a hormonszintet vagy a szövetek ellenállóképességét és hajlamosíthatnak hüvelyszárazságra egyes gyógyszerek, allergia elleni antihisztaminok, hangulatjavító antidepresszánsok, túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás, olyan betegségek és gyógykezelésük, mint a cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, endometriózis.

    Hajlamosító tényező lehet az erőltetett fogyókúra, a kevés folyadékbevitel és különösen a stressz, szorongás, párkapcsolati problémák. A hüvelyszárazság a szexuális együttlétek legfőbb elrontója. A szexuális együttlét, a teljesítéskényszer félelme, a korábbi együttlétek kellemetlen vagy fájdalmas emléke hozzájárul a hüvelyszárazság kialakulásához, annyiban is, hogy kezdetén nem választanak ki kellő síkosító váladékot a hüvelybejárat Bartholin-mirigyei, melyek az alsó hüvelyszakasz és a bejárat nedvesítését segítik. Egy kellemetlen aktus a szárazság miatt a fájdalmasságon túl fokozza a berepedéseket és a másodlagos fertőződések esélyét.

    Szerencsére ritka oka a hüvelyszárazságnak a termékenyíthető korban kialakult mellrák utókezelésére alkalmazott hormonterápia, besugárzás vagy kemoterápia.

    A napjainkban sokszor bármely okból indokolatlanul alkalmazott antibiotikumkúra mindenképpen meggyengíti, elpusztítja a nem ellenálló tejsavbaktériumokat, csökken, majd megszűnik a tejsavtermelés, megszűnik a hüvely savassága, megjelennek a védtelen hüvelyben a kórokozók, leggyakrabban a gomba. A tejsavbevonat nélkül kiszárad a hüvelyhám legfelsőbb rétege, berepedezik, másodlagos kórokozók behatolási kapuja lesz.

    Milyen tünetekkel járhat a hüvelyszárazság?

    Mivel a kórokozótól mentes, egyéb okokból kialakult hüvelyszárazság égő, csípő érzettel jár, legtöbbször a gyakori, hasonló tünetekkel járó hüvelyfertőzésnek vélik és felesleges, kifejezetten káros, a nem létező kórokozó ellenes gyógyszerezés kezdőik. Ezektől valóban kipusztul a tejsavbaktérium-flóra, felbillen a sav-bázis egyensúly és valóban megtelepedhetnek immár a kórokozók.

    Az alsó húgyutak hámja bizonyos fokig szintén hormonérzékeny, az alacsonyabb hormonszintet, a hüvelyszárazságot sokszor kíséri hólyaghurutszerű panasz, gyakoribb, sürgető vizelési inger, csípő érzet a húgycsőben vizeléskor.

    Mit tegyünk a hüvelyszárazságra utaló tünetek jelentkezésekor?

    Mielőtt bármilyen házilagos kezelésbe belefognánk, tisztázni kell, hogy a tünetekhez van-e jelenleg kórokozó a hüvelyben. Ezért kezdjünk feltétlenül nőgyógyászati vizsgálattal. Ez a sok mindenre választ adó megszemlélésen túl nagyítós (kolposzkópos) vizsgálatot és feltétlen hüvelyi pH-mérést (savasságmérés) is jelentsen. Ha van hólyagpanasz, lehetőleg vizeletvizsgálatot is.

    Ha van kórokozó, gomba vagy baktérium, annak gyógyszeres kikezelése kell. A kétféle említett kórokozócsoportra más-más gyógyszer hatásos. Helyi kezelésre vannak mindkét csoportra ható kevert gyári vagy patikus által kevert jó hatású kúpok 10 napi adagban. Gombás fertőzés esetén fontos lenne a többféle, szájon át szedendő 150 milligrammos egyetlen kapszulával kiegészíteni a helyi kezelést, ebből a partner is kapjon egyet. Bakteriális fertőzésre legtöbbször elegendő a helyi kúpkúra, ismétlődő vagy elhanyagolt esetben antibiotikus, szájon át szedendő gyógyszer jön szóba mindkét félnél.

    A gyógyszerek a tejsavgárdát teljesen elpusztítják, azonnali visszatelepítésük fontos.

    Bármely, úgynevezett hüvelyi protexinből hosszú távú használat lesz szükséges és ajánlott, a következő séma szerint: Az utolsó gyógyszeres kúp után következő naptól kezdve 4-5 napig esténként egyet, majd 4-5x kétnaponta egyet, panaszmentesség esetén hónapokig, évekig heti egyet. Ezekben milliárdnyi többfajta tejsavbaktérium-törzs található táptalajjal. Így a hüvely bármikor maximális biológiai védettséggel rendelkezik bármely kórokozó ellen. Ha úgy adódik, bármikor, antibiotikus kényszerű kúra alatt átmenetileg sűrítsük napi egyre ismét a protexinalkalmazást, majd ritkítsuk vissza. Különösen ajánlott a protexin használata tartós hormonális fogamzásgátlás esetén, vagy a korábban felsorolt hüvelyszárazságra hajlamosító tényező esetén.

    A fertőzést kizárható hüvelyszárazság panaszra az alap ok (betegség, hormonális alulműködés, stressz, szorongás stb.) kezelése mellé recept nélkül kaphatók különböző, a száraz hámra jól ható hüvelykúpok, krémek, kenőcsök. A hüvelyben nincs szarurétege a hámnak, nem kell puhítani, a bőrre alkalmazott hidratálók nem használhatók. De a hüvelyre használatosak olajat tartalmaznak, melyek nem hidratálnak, hanem bevonatot képeznek, van cinktartalmú, mely megköti a vizet, vagy hialuronsavat tartalmaznak, mely hámosító és gyulladáscsökkentő hatású és sokféle gyógyhatású növényi komponens is van bennük.

    Hüvelyszárazságra panaszkodó nem gyakorlott szexuális kapcsolatban a szilikontartalmú síkosító krémek elkenése a hüvelybemenetben megoldja a problémát.

    Hormonszegény állapot miatt kialakult hüvelyszárazságra hormontartalmú krémek jól hatnak, de a hormon hüvelyfalon keresztül kis mértékben a keringésbe kerülve problémákat okozhat. Használatát feltétlen orvos javasolja csak.

    Összefoglalva: a hüvely optimális biológiai állapotához, védekezőképességéhez és panaszmentességéhez a tejsav védőbaktérium-flóra védelme és protexines támogatása javasolt.

    Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

    Módosítva: 2020.07.17 18:35, Megjelenés: 2019.04.30 13:03
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Szeptember - a női daganatok hónapja

    A The Foundation for Women’s Cancer (FWC) a szeptembert a női daganatok hónapjának nyilvánította, mivel a világon minden 5. percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. A hónap apropóján a Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet. Ugyanis, ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne. Ezért a Liga kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    Hogy igazodjon el a hüvelygélek között?

    Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a vizsgálatoknak a száma, amelyek megkérdőjelezik ezeknek a biztonságosságát. Dr. Kozma Bence nőgyógyásszal beszélgettünk erről a témáról.

    A hüvelyszárazság és az endometriózis

    Az endometriózis olyan nőgyógyászati betegség, melynek során a méhnyálkahártya rendellenes helyen, a kismedencében, a hasüregben, a hasfalban vagy a gáton jelenik meg. Nagyon ritkán a szervezetben máshol, távolabbi szerveken, például a tüdőben is megjelenhet.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    Hitek és tévhitek a hüvelyszárazságról

    A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése is rendkívüli. Szentágothai professzor fogalmazásában: a hüvely rugalmas rostokba ágyazott, hatalmas simaizomtömeg, melyben a falat borító hám szerkezetén kívül más rendezettség nehezen ismerhető fel.

    Hüvelyszárazság és menopauza

    A menopauza idején az ösztrogéntermelés lelassul, majd megáll. Mikor ez bekövetkezik, számos változásra kerül sor a női testben. A hüvelyszárazság az egyik leggyakoribb, minden harmadik nőt érintő probléma a változókorban, mely azt követően még gyakoribb panasz. Ma már számos módja létezik a hüvelyszárazság kezelésének.

    A hüvely biokémiája egy nőgyógyász szemével

    A hüvely anatómiájáról, a biológiai folyamatokról és a hormonális változások hüvelyre gyakorolt hatásáról már nagyon sok ismeretanyaggal rendelkezünk. A kutatások során tapasztalt eredményeket többé-kevésbé sikeresen alkalmazzuk a terápiás eljárásokban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.