Milyen vizsgálatokkal igazolható a csontritkulás?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Laki András, radiológus frissítve:

A csontvesztés alapos kivizsgálásával, több diagnosztikai módszer együttes eredménye alapján megállapítható a csontritkulás diagnózisa, szekunder csontritkulás esetében ennek kiváltó oka és a folyamat súlyossága.

Kórelőzmények, szedett gyógyszerek

A csontritkulás kivizsgálása a páciens egyéni és családi kórtörténetének alapos kikérdezésével kezdődik. Fontos figyelembe venni a beteg kórelőzményében előforduló traumákat, beleértve az eséseket, és természetesen a családban előforduló csontritkulást, valamint a beteg életkorát.

A beteg által szedett gyógyszereket is ismernie kell a vizsgáló orvosnak, hiszen egyes készítmények csontritkulás kialakulására hajlamosítanak, ilyenek például a kortikoszteroidok, vagy némely vízhajtó gyógyszerek.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálat során fontos a testmagasság mérése, korábbi adatokkal történő összehasonlítása és a test zömülésére utaló jelek vizsgálata. A spontán vagy provokálásra kialakuló fájdalom vizsgálata, a gerinc görbületének mértéke is a vizsgálat részét képezik.

Laborvizsgálatok

Laborvizsgálattal igazolható egyes endokrin betegségek jelenléte, melyek a csontritkulás kialakulására hajlamosíthatnak. Ilyen például a fokozott parathormon elválasztás, melynek oka lehet a mellékpajzsmirigy jóindulatú daganata.

A veseállomány pusztulása, a veseelégtelenség kialakulása ugyancsak a parathormon szintjének emelkedésén keresztül vezethet csontritkuláshoz, ugyanis, ha a vese állományának károsodása következtében csökken a D-vitamin szintézise és emelkedik a foszfátszint, az az anyagcserében változásokat hoz létre, melyek következménye többek között a csontritkulás.

Szintén e betegség kialakulására hajlamosít a pajzsmirigy túlműködése, vagy a pajzsmirigy alulműködése esetén történő hormonpótlás túlzásba vitele is. A nemi hormonok alacsony szintje is csontritkulás kialakulását vonhatja maga után, és értelemszerűen a kalciumbevitel és a D-vitamin fogyasztásának elégtelensége is.

Denzitometria

A csontdenzitometria, rövidebb elnevezéssel denzitometria a csont „sűrűségét”, azaz ásványianyag-tartalmát mérő vizsgálati eljárást jelent. A denzitometrián ma általában a DEXA vizsgálatot értjük.

A DEXA vizsgálat neve egy angol kifejezésből származik, amely magyarul kettős energiájú röntgensugár elnyelődésének mérését jelenti (Dual-Energy X-ray Absorptiometry). A csontok denzitometriás vizsgálata arra szolgál, hogy megismerjük a csont ásványi anyag tartalmának mértékét. A vizsgálat alapvető a csontritkulás időbeni felismerésében, illetve a kezelés hatékonyságának követésében és a törési kockázat megítélésében.

A csontsűrűség megítéléséhez a Z-score-t vagy a T-score-t használják. A Z-score a nem és az életkor szerinti normálértéket jelöli, addig a T-score az azonos nemű fiatalkori átlagértéktől való eltérésről ad felvilágosítást. A mérés helyei az ágyéki gerinc, a combcsont és a csukló.

  • Ha a T-score kisebb, mint -2,5, csontritkulásról (osteoporosis) beszélünk.
  • Ha ez érték -1 és -2,5 között van, mérsékelten csökkent a csont tömege (osteopenia).

A berendezés röntgensugárzással működik, de a sugárterhelése jóval kisebb a legkisebb sugárdózist jelentő röntgenfelvételeknél is.

Az ágyéki gerinccsigolyák és a combcsont mérése megbízhatóbb. A csukló feletti alkar mérése könnyebben kivitelezhető, de kevésbé megbízható, csak szűrésre alkalmas.

A DEXA vizsgálatok pontosságát csökkentik a gerincet érintő anatómiai rendellenességek és elváltozások (pl. gerincferdülés, jelentős degeneratív eltérések pl. a csigolyákon kialakult vaskos meszesedések), illetve a kifejezett elhízás is.

Lásd még A csontsűrűség mérése, kérdések a DEXA vizsgálatról

Röntgenvizsgálat

A röntgenvizsgálatnak a patológiás törések felderítésében, illetve egyéb metabolikus (anyagcsere eredetű) csontbetegségektől való elkülönítésében van szerepe.

Kvantitatív CT (QCT) vizsgálat

A kvantitatív CT vizsgálat komputertomográfiával végzett speciális mérés, mely a csigolyák és a combnyak mésztartalmának pontos mérésére alkalmas. A CT felvételeken kijelölt területekről egy szoftverrel meghatározható a csont ásványianyag-tartalma. Előnyei közé tartozik, hogy általa kiküszöbölhetőek a DEXA fent említett korlátai, valamint a csont kéregállománya és szivacsos állománya külön is mérhető. Ugyanakkor, amellett, hogy a CT laborok terheltsége amúgy is kifejezett, jelentősen nagyobb a sugárterhelése, mint a DEXA vizsgálaté. A vizsgálat nem terjedt el széles körben.

Kvalitatív ultrahang (QUS) vizsgálat

Számos olyan berendezés létezik, melyek egyes végtagcsontok, leggyakrabban a sarokcsont vagy ujjak ásványianyag-tartalmát ultrahang nyaláb alkalmazásával mérik meg. A körültekintően kivitelezett mérés szintén jól kimutatja a csontritkulás súlyosságát, a törési rizikót, továbbá teljesen mentes a káros sugárzásoktól, így gyermekek, várandós anyák esetén is teljes biztonsággal elvégezhető.

Egyéb képalkotó eljárások

A teljesség kedvéért megemlíthető, hogy speciális MR technikával (MR-spektroszkópia) és bizonyos izotópvizsgálatokkal is megítélhető a csontritkulás, de ezek az eljárások nem terjedtek el a napi gyakorlatban.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Dr. Laki András, radiológus

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.