Az alultápláltság okai, felismerése és kezelése

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Az alultápláltság olyan állapot, amikor az étkezésekkel a szervezetbe bevitt tápanyagmennyiség nem fedezi a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, rostok, vitaminok, ásványi anyagok).

Ezért fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az alultápláltság minden korosztálynál előfordulhat, és független attól is, hogy ki milyen súlyú. Azok is, akik elhízottak, lehetnek alultápláltak, mert a nem megfelelő táplálkozással hiányállapotok lépnek fel a szervezetében.

Az alutápláltság minőségi éhezést jelent, pedig azért, hogy az egészségi állapotunkat megőrizzük, vagy betegségekből gyorsabban gyógyuljunk, fontos a megfelelő tápláltsági állapot.

Milyen tünetekkor gyanakodjunk alultápláltságra?

  • Nem megindokolható hirtelen fogyás, a BMI index 18 alatti;
  • a beteg nem érdeklődik az étkezés és ivás iránt;
  • tartósan fennálló fáradtság, gyengeség, ami nem tulajdonítható betegségnek;
  • gyakoriak a megbetegedések, amikből nehéz és lassú a gyógyulás

Kihez forduljunk ilyen panasszal?

A két legvédtelenebb korosztály az idősek és a kisgyermekek, akiknek a fejlődését is gátolhatja az alutápláltság. Bárkinél alultápláltságra utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk a kezelőorvoshoz, aki – ha szükséges – szakorvoshoz irányítja a beteget.

Mik lehetnek az alultápláltság okai?

  • Oka lehet a rosszul megválasztott étrend.
  • Jelezhet mentális betegségeket (pl. anorexia nervosát, mely egy pszichés betegség.) De van, aki egy stresszes időszakban nem képes kiegyensúlyozottan táplálkozni.
  • Testi, fizikai betegséget is jelezhet, melyet ki kell vizsgálni.
  • Sokszor egyszerűnek tűnő dolgok okozzák, mint hiányos fogazat, nyelési nehezítettség pl. egy felnőttkori mandulaműtét után, vagy komolyabb nyelési gátoltság sugárterápia után.
  • Az erős folyamatos fájdalom is gátló tényező lehet, a beteg nem nagyon tud táplálékot magához venni.
  • Megváltozott anyagcsere, pl. pajzsmirigy-túlműködés.
  • Nagyobb műtétet követő felépülési időszak.
  • Egyes anyagok felszívódási zavarai, mint pl. a vasé, B12-vitaminé.
  • A különböző ételallergiák miatt kötelezően tartandó diétás étrend.
  • Súlyos hányás, hasmenés.
  • Inmobil, ágyhoz kötött betegeknél a felfekvés.
  • Sztómás betegeknél is előfordulhat.
  • Vesebetegség esetén is jelentkezhet.

Kikről mondhatjuk, hogy súlyosan alultápláltak?

  • akiknél elégtelen az energia- és fehérjebevitel,
  • nagyfokú a súlyvesztés: BMI<18,
  • akik a bőr alatti zsírszövetet elvesztették, pl. a karjukon emiatt a bőr elveszti tartását.
  • akiknél ödémaképződés jelentkezik, amely akár elfedheti a testsúly elvesztését,
  • általános erőnlét folyamatos romlása (gyengeség) tapasztalható.

Az alultápláltság kezelése

Az alultápláltság kezelése függ annak mértékétől, a beteg általános állapotától és az esetleges társbetegségektől. Az elsődleges feladat a hiányzó tápanyagok pótlása, olyan ételek formájában melyek gazdagok fehérjében és kalóriában. Ilyenkor belefér az étrendbe az egészséges (kis mértékű) nassolás, pl. a különböző magvak: a dió, mandula, kesudió fogyasztása (amennyiben ezekkel szemben allergia nem áll fenn), és a magas kalóriatartalmú italok fogyasztása. Dietetikus segítségét bátran kérhetjük.

Amennyiben a beteg nem tudja a szokásos módon magához venni az ételt, vagy azt szükséges kiegészíteni, akkor úgynevezett enterális (tápszeres perorálisan avgy szondán keresztül) táplálással segíthetjük a tápanyagok bevitelét. Még súlyosabb esetben parenterális táplálásra lehet szükség.

Bővebben A mesterséges táplálás típusai

A táplálásterápia az alultápláltság megelőzésére és kezelésére egyaránt alkalmas. Az összeállított étrend mellett még gyógyászati célra szánt speciális tápszereket is alkalmaznak (ezek gyakorlatilag az élelmiszerek kategóriájába tartoznak). A speciális tápszerek olyan beteg emberek részleges vagy kizárólagos táplálására szolgálnak, akik számára a természetes táplálkozással már nem biztosíthatóak a szükséges tápanyagok.

A különböző típusú speciális tápszerek vitamin-, ásványianyag-, nyomelem- és energiatartalma úgy van összeállítva, hogy ha kell, biztosítani tudják a betegek teljes napi szükségletét. A szükséges és ideális mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, szénhidrátokat, omega-zsírsavakat, karotinoidokat, ásványi anyagokat, vitaminokat.

A természetes és a tápszeres étrend arányának megállapítása az orvostól függ, aki azt a beteg állapotát figyelembe véve dönti el. Illetve a tápszer receptre való felírásáról is a táplálásterápiát eldöntő orvos dönt. A speciális tápszerek gyógyszertárban vásárolhatóak meg.

Tovább

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.