Hasfájós baba kezelése - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Van egy 6 hetes kislányom és nagyon fáj a hasa. Voltunk ultrahangon és ott mindent rendben találtak. Minden etetés után van széklete, büfizik is, de csak nagyon fáj a pocija. Az orvos kiírta a papaverines kanalas gyógyszert. Tényleg rá lehet szokni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Úgy gondolom első körben a hasfájás okát kell megfejteni, akkor a terápia is adott. Ebben a korban a hasfájásnak több oka van: gyakran a babák 1,5-2 óránként kapnak enni, ami nem igazán jó érdemes törekedni a 3 óránkénti etetésre, egész egyszerűen azért, mert a kisbaba gyomra 3 óránként ürül ki és ha valaki 1,5-2 óránként eteti a babát, akkor a még ki nem ürült gyomorra ráetet, ami hasi fájdalmat okozhat.

A hasfájás tünetei

Kis csecsemőknél hasfájásra utalhat a sírás, illetve a két láb felhúzogatása, melynek segítségével a has izomzata ellazul és ez a fájdalom csökkenését eredményezi. A kisdedek és óvodás korúak már esetleg meg tudják mondani, hogy a hasuk fáj, az iskolások egyes esetekben már a fájdalom jellegét is meg tudják határozni például: görcsöl a hasam, stb. A has puffadt lehet, időnként hányás, hőemelkedés, láz, hasmenés, székrekedés, véres széklet, illetve a vizelet megváltozása kísérheti a tüneteket.
Bővebben a hasfájásról>>

A hasfájás másik oka, hogy a babák sok levegőt nyelnek etetés közben különösen a mohón evő babák. Ezért etetés után legalább 20 percet érdemes őket ölben tartani, hogy büfizni tudjanak. Ha szoptatja a kisbabáját, akkor nagyon fontos, hogy Ön mit eszik, biztosan tudja, hogy a túl fűszeres ételek, a káposzta, bab, karfiol, paradicsom, citrom, narancs stb. fogyasztása hascsikarást okozhat a babának, illetve érdemes arra is vigyázni, hogy lehetőség szerint szénsavmentes vizet igyon, ha iszik rostos levet vagy pl. szoptatós teát abból is kb. 2-3 dl-nél többet ne igyon.

Persze lehet ezeket az ételeket enni csak arra kell odafigyelni, hogy amikor a baba hasa fáj, akkor mit evett és amitől fáj a baba hasa abból lehetőség szerint keveset egyen. Van, hogy nem egyszer valamilyen fűszernövényre érzékeny a baba. Ne haragudjon, nem ismerem Önt, lehet, hogy csupa olyan dolgot írok amit rég tud és szépen alkalmaz, csak próbálok segíteni illetve ötletet adni.

Masszázs, hőmérőzés...

A babák pociját ugyanakkor megfelelő technikával remekül lehet masszírozni, hőmérőzéssel lehet a gázok távozását elősegíteni. A papaverines készítményt én magam kb. kétszer írtam fel eddigi praxisom során nem azért mert rövid ideje praktizálom, hanem mert sikerült e nélkül megoldani a gondot.

A papaverin az önmagában egy opiát származék, így nyugtató hatása van mindamellett, hogy a belek simaizomgörcsét is oldja, tehát ennek van nyugtató hatása. Semmi esetre sem javaslom ezt a szert tartós alkalmazásra, mert egyrészről számos olyan módszer létezik, mely a problémát megoldhatja illetve mert ez egy erős hatású szer, mellyel a baba szervezetét nem szabad terhelni.

A csecsemőtáplálásról

A csecsemő számára az egyetlen teljes értékű táplálék az anyatej. A növekedéshez és fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagok mellett rengeteg immunoglobulint (az immunrendszer működésében szerepet játszó fehérjét) valamint élő sejteket is tartalmaz. Az anyatej íze változik az anya táplálkozásának függvényében, a baba számára egyáltalán nem egyhangú táplálék. Előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló anyatej mennyisége kevés vagy a szülők, esetleg a gyermekorvos kevésnek gondolja.
Ebben az esetben érdemes megvizsgálni a baba súlynövekedését: a testsúly megduplázása előtt a legtöbb kisbaba 150-200 grammot hízik hetente. Ezzel együtt kell vizsgálni, hogy alapvetően jókedvű, elégedett, kiegyensúlyozott-e a csecsemő, valamint hogy hány pisis és kakis pelusa van naponta (ideális esetben 5-6 pisis és 3-4 kakis pelussal kell számolni naponta, később azonban a székletek gyakorisága csökkenhet), a bőre feszes, rugalmas-e.
A csecsemőtáplálásról bővebben a WEBBetegen >>

(WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea gyermekorvos)

Cikkajánló

A hasfájás és kezelése gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
A hasfájás egy nagyon komplex területe az orvostudománynak mind gyermek-, mind felnőttkorban. Hátterében számos megbetegedés állhat az egészen banális problémáktól a súlyos, mielőbbi műtéti beavatkozást igénylő kórképekig.
Bébiételek
Bébiételek

„Gyári” kontra „házi” bébiételek.

Allergia
Allergia

A szénanátha fő tünetei, ismertető jelei.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.