Miért fájhat a baba hasa etetések után?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
frissítve:

A születés utáni időszakban a fejletlen bélrendszer nem minden esetben képes megbirkózni az anyatej vagy a tápszer megemésztésével. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Leggyakrabban azzal találkozunk, hogy a baba „túleszi magát”. Könnyű elképzelni azt, hogy a babák bélrendszere ugyanúgy, mint minden más szervrendszer egy érési folyamaton megy keresztül. Van egy bizonyos ideális étkezési mennyiség, amelyet a baba könnyen fel tud dolgozni, meg tud emészteni.

Abban az esetben, hogyha túleszi magát és az emésztőenzimjeinek kapacitásához mérten több anyatejet vagy tápszert vesz magához, akkor az emésztőrendszere ezzel küzdeni fog, illetve csak részben lesz képes megemészteni az elfogyasztott táplálékot. Ilyen esetben relatív tejcukor bontó enzimhiány léphet fel. A le nem bontott tejcukornak „megörülnek” a bélbaktériumok, és a saját működésükhöz kezdik azt felhasználni, ennek pedig negatív következményei lesznek: puffadni, görcsölni fog a baba pocakja, periódikusan sírhat, hordóalakú, feszülő lehet a hasa. Ezek a tünetek valóban megkeseríthetik a mindennapokat.

Pontosan kiszámolható, hogy mennyire van szüksége

Mikor és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?
Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és milyen élelmiszerekkel kezdjük meg a hozzátáplálást.

Mikor és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?

Természetesen az a baba, aki kiegyensúlyozott, nem hasfájós, az akár túlzottnak tűnő mennyiségek mellett sem igényli, hogy módosítsunk étkezési mennyiségein. Pontosan ki lehet számolni, hogy mennyi a csecsemő napi tápanyagszükséglete, meg lehet határozni, hogy mekkora napi anyatej mennyiség kívánatos az elvárható, átlagos súlygyarapodásához. Hogyha az étkezések során ehhez képest plusz-mínusz húsz százaléknyi eltérés van, akkor ez jó eséllyel okozhat panaszt a babának.

Ha többet eszik, pocakfájás jelentkezhet, ha kevesebbet, akkor az éhség miatt lehet nyugtalan. Természetesen, amikor a gyermekorvos úgy látja, hogy érdemes lenne akár az egyszeri, akár a napi adagok mennyiségét visszafogni, az nem azt jelenti, hogy az orvos éheztetni akarja a picit, hanem azt, hogy abba a komfort zónába szeretné tudni a babát, amely mellett a baba és a mama mindennapjai kiegyensúlyozottabbak lehetnek.

Szívesen megosztom az egyik legkiválóbb magyar gyermekgasztroenterológus - Dr. Veres Gábor - szemléletes példáját: „Ha kiszámoljuk, hogy egy baba napi anyatejfogyasztása arányosítva mit jelentene egy felnőtt ember napi tejfogyasztásának tükrében, akkor meglepőt fogunk tapasztalni. A baba annyit eszik, mintha egy felnőtt 10 liter tejet, vagyis 1 vödör tejet inna naponta! Csodálkozunk, ha fáj a hasa?”

Etetés utáni hasfájások esetén érdemes kérni a gyermekorvos tanácsát.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.