Invaginatio (bélbetüremkedés) gyermekkorban

Dr. Vas Felícia Emese
szerző: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Invaginatiónak, azaz bélbetüremkedésnek nevezzük azt az állapotot, amikor egy adott bélszakasz teleszkópszerűen betüremkedik, invaginálódik a folytatásába eső bélszakaszba.

A betüremkedett bélszakasz így elszorul, vizenyőssé válik, vérellátása romlik, előrehaladott esetben elhal(hat), átlyukad(hat), akár hashártyagyulladást (esetleg szeptikus sokkot) okozva ezzel. Ezenfelül a betüremkedett bélszakasz elzárja az azt befogadó bél űrterét, ezáltal bélelzáródás alakul ki. Azért is fontos ezt a kórképet ismerni, mert a 2-3 év alatti korosztálynál ez a leggyakoribb sebészeti jellegű heveny hasi megbetegedés.

Gyakoriság, előfordulás, lehetséges okok

Leggyakrabban a vékony-vastagbél átmenetnél találkozunk vele. Két-három éves kor alatt lényegesen gyakoribb, mint később. A bélbetüremkedéssel leggyakrabban 3-18 hónapos kor közötti gyermekeknél találkozunk, újszülöttkorban és 3 éves kor felett ritkán fordul elő. 1000 gyermekből 2-4 esetben fordul elő. Fiúkban kissé gyakrabban találkozunk vele, mint leánygyermekekben.

Az esetek többségében a bélbetüremkedésnek nincs kimutatható anatómiai oka. Ilyenkor az ok fokozott bélperisztaltika, legtöbbször banális vírusfertőzéshez (vagy felső légúti huruthoz) társulva. Szezonális eltérést is mutat a betegség, ami általában összefüggést mutat a vírusfertőzésekkel (légúti, gasztrointesztinális vagy mindkettő). A legtöbb eset májusban, júniusban és júliusban jelentkezik. Néhány esetben azonban a bélfal veleszületett vagy szerzett rendellenessége (pl. polipus, tumor), esetleg egy elakadt idegentest okozza.

Kiemelnénk, hogy a betegség kialakulását megelőzni sajnos nem lehet.

A bélbetüremkedés tünetei

A bélbetüremkedés jellegzetes tünetei a szinte teljes “jól létet” követő, igen erős, görcsös és periodikus hasi fájdalom/sírás és nyugtalanság. A fájdalmas “roham” néhány percig tart, a kisgyermek utána megnyugszik, de a görcsök 15-20 perc múlva ismét jelentkeznek. Jellemző tünet még a nem emésztett vérrel keveredett, úgynevezett “málnazselé” széklet ürítése, mely késői tünetek közé tartozik. A véres széklet az érintett bélszakasz vérellátási zavarát jelzi. Fizikális vizsgálattal sokszor tapintható a hasban hurkaszerű képlet. Előrehaladott állapotban a has megpuffad, láz jelentkezhet, a hányás miatt kiszáradás lép fel.

Fontos megjegyezni, hogy az invaginatio sürgős orvosi ellátást igényel! Ezért tehát, ha gyermekünknél erős, görcsös, periodikusan fellépő hasi fájdalmat észlelünk, a gyermek sír, térdeit a hasához húzza közben, azon nyomban forduljunk gyermekorvoshoz, különösen ha hányás, málnazselészéklet ürítése társul hozzá! Ha erre van gyanú, a gyermek ne kapjon enni-inni, valamint fájdalomcsillapítót sem, mert az a tüneteket elnyomná a fizikális vizsgálathoz.

Elvégzendő vizsgálatok

A diagnózis felállítása a jellegzetes anamnesztikus adatok és tünetek, a fizikális vizsgálattal tapintható esetleges rezisztencia, véres székletürítés és az ultrahangvizsgálati lelet alapján lehetséges. Ezenfelül laboratóriumi vérvizsgálatot is végzünk a diagnosztikában, ezzel leginkább a kiszáradás mértékét, esetleges vérvesztést állapítjuk meg.

Az elsődlegesen választandó képalkotó vizsgálat a hasi ultrahang. Ezzel kellő gyakorlat mellett közel teljes biztonsággal felállítható az invaginatio diagnózisa.

Kezelés bélbetüremkedés esetén

A terápia célja a bélbetüremkedés megszüntetése (desinvaginatio), melyet a diagnózis felállítása után azonnal meg kell kezdeni, hiszen a betegség akár halálhoz is vezethet a bélelhalás talaján kialakult szeptikus sokk vagy hashártyagyulladás miatt.

A gyermek előkészítése a szájon át való folyadék- és táplálékbevitel felfüggesztését, vénabiztosítást, a folyadék- és energiaszükséglet biztosítása végett infúziós kezelést jelenti. Előrehaladottabb állapotban antibiotikum terápia válhat szükségessé, valamint a tápcsatorna tehermentesítése miatt gyomorszonda levezetésére is sor kerülhet.

Oki terápiát az igazolt invaginatio mielőbbi megszüntetése jelenti. Ebben a cikkben nem részletezzük a kezelési lehetőségek egyes lépéseit, de röviden megkíséreljük őket összefoglalni. Az invaginatio megszüntetésére jelenleg a hidrosztatikus (folyadékkal) vagy pneumatikus (gázzal/levegővel) történő desinvaginatio, illetve a műtéti kezelés jön szóba.

Korábban röntgenkép-erősítő segítségével, ma már leggyakrabban ultrahang-ellenőrzés mellett történik a beavatkozás, Magyarországon a legelterjedtebb a folyadékkal (fiziológiás sóoldattal) végzett kezelés, de egyes helyeken levegőt használnak erre a célra. A betüremkedés megszüntetése során a betüremkedett bélszakaszt “visszakényszerítjük” az eredeti, normális helyére.

A konzervatív kezelés az esetek 80%-ában sikeres, ennek jele, hogy a beteg megkönnyebbül, béltartalom és gázok ürülnek, valamint a desinvaginatiora használt anyag megjelenik a vékonybélben. A beavatkozást követően néhány órával elkezdhető a szájon át történő folyadékbevitel, valamint (legalább) 24 órás kórházi megfigyelés szükséges.

Ha az előzőekben leírt, nem sebészeti módszer eredménytelen, vagy ha vékonybél csúszott vékonybélbe, műtétet kell végezni. (Nagyobb, jól szervezett centrumokban csupán a betegek kb. 10-20%-a esik át műtéten.) Az utóbbi években egyre gyakrabban fordulnak a minimálinvazív laparoszkópos műtétek felé a szakemberek, mivel ezeknél általában nincs szükség nagyobb feltárásra, rövidebb ideig tartanak, illetve biztonságosabbak. Ha nem desinvaginálható, vagy ha bélelhalás áll fenn, az érintett bélszakaszt el kell távolítani, és a belet újra “egyesíteni” kell.

Prognózis

A különböző kezelési módszerek mellett akár teljes gyógyulás is várható. A betegek szövődménymentes gyógyulást követően nem igényelnek gondozást, de a beteg, illetve hozzátartozók figyelmét szükséges felhívni az ismétlődés lehetőségére. A bélbetüremkedés konzervatív kezelést követően 10%-ban, műtét után 3-4%-ban ismételten is előfordulhat, általában fél éven belül. Amennyiben a bélbetüremkedés hátterében krónikus bélbetegség áll, az gyermekgasztroenterológus által gondozandó.

Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Felhasznált irodalom:

  1. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a gyermekkori bélbetüremkedés (invagináció) kezeléséhez Gyermeksebész Szakmai Kollégium.
  2. Nghia “Jack” Vo, Thoma T Sato.: Intussusception in children (Up-to-date)
  3. Jain S, Haydel MJ. Child Intussusception. 2022 Apr 16. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 28613732.
  4. Bodnár D, Kiss ÁL, Réti G. A gyermekkori invaginatio modern értelmezése és kezelése [Modern understanding of intussusception and recent trends in management]. Orv Hetil. 2020 Aug;161(32):1331-1338. Hungarian. doi: 10.1556/650.2020.31779. PMID: 32750021.
  5. Amulya K Saxena: Pediatric Intussusception Surgery (Medscape)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, Dr. Lesznyák Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.