A csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület (pylorus stenosis)

Szerző: WEBBeteg - N.N.

Amikor csecsemő gyermekünk folyamatosan éhes, ritkán gondolunk arra, hogy ez akár egy súlyos betegség tünete is lehet. Azonban ha sugárhányás, súlyvesztés, valamint a székletek számának csökkenése is tünetként jelentkezik, valószínű, hogy pylorus stenosis (gyomorkimenet-szűkület) állhat a háttérben.

A pylorus stenosis leginkább újszülöttek és 3-5 hetes csecsemők körében fordul elő. Kórképére jellemző, hogy a gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat megduzzad, és elszorítja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid pyloruscsatornát. Így az étel nem tud eljutni a vékonybélbe. Ez súlyos állapotot eredményez, amelyet műtéti úton lehet csak korrigálni. A pylorus stenosis kiváltó okai ismeretlenek, leginkább genetikai tényezők sejthetők hátterében.

Figyelemfelkeltő tünetek - Azonnal forduljon orvoshoz!

 • A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája


  Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! Ha tisztában van a leggyakrabban elkövetett hibákkal, illetve azzal, hogyan kerülheti el őket, talán könnyebb lesz a szülőszerepbe beleszokni. Bővebben a kezdő szülők hibáiról
  Sugárhányás. Pylorus stenosisban szenvedő csecsemők az étkezést követően fél órán belül hánynak. Hányásuk először enyhe, majd fokozatosan erősödik, és olyan intenzív is lehet, hogy gyakran több méteres távolságba lövell ki, előfordul, hogy vért is tartalmaz.
 • Állandó éhség. A babák gyakrabban kívánnak enni, röviddel a hányást követően is.
 • Gyomor-összehúzódások. Evés után, hányás előtt megfigyelhető, hogy a babák hasának felső része hullámszerűen mozog. Ilyenkor a gyomor izmai perisztaltikus mozgással próbálják a gyomorkimenet felé kényszeríteni az elfogyasztott ételt.
 • Kiszáradás. A beteg baba könnyek nélkül sír, letargikus, vagy szokatlanul ingerlékennyé válik; vizelete is kevesebb az elvártnál.
 • Megváltozott székletürítési szokások. A pylorus stenosis megakadályozza, hogy az étel eljusson a belekbe, ezért a babának székrekedése lesz.
 • Fogyás. Pylorus stenosisban szenvedő csecsemők súlya nem gyarapodik, betegségük inkább testsúlycsökkenést okozhat.

A pylorus stenosis


A betegséget a gyomor pylorus nevű izmának megnagyobbodása eredményezi: külső átmérője ennek következtében nagyobb a normálisnál, míg a belső átmérője túl szűk, így a táplálék nem tud rajta áthaladni. A has vizsgálatakor a fejlett pylorus általában dudor formájában tapintható a gyomortájékon, illetve nem egyszer a gyomor visszafele irányuló mozgása is látható a hasfalon keresztül. Hasi ultrahang vizsgálattal meg lehet mérni a pylorus átmérőjét, mely a normál értéktől nagyobb.
Miért hányhat gyermekünk

Kockázati tényezők

 • Nem. Pylorus stenosis fiuk körében gyakoribb.
 • Születési sorrend. Pylorus stenosisban szenvedő csecsemők egyharmada elsőszülött.
 • Családi előfordulás. Tíz beteg csecsemőből, több mint egynek a családjában már előfordult ez a betegség
 • Antibiotikum-használat. Nagyobb a kockázat a pylorus stenosis kialakulására azoknál a babáknál, akik születésük utáni első hetekben bizonyos antibiotikumokat kaptak, például eritromicint. Ezen kívül azok a babák is jobban veszélyeztetettek, akiknek édesanyja kapott antibiotikumot a terhesség kései szakaszában.

Szövődmények

 • Elektrolit-egyensúlyzavarok. Az elektrolitok ásványi anyagok, mint például a kálium-klorid, melyek a szervezetünkben keringő folyadékokban találhatók és számos létfontosságú funkciót szabályoznak, így a szívverést is. Amikor a baba minden étkezést követően hány, kiszárad, és végül felborul a szervezetében az elektrolit-egyensúly is.
 • Gyomorirritáció. A gyakori hányás irritálja a baba gyomrát és ez vérzéshez is vezethet.
 • Sárgaság. A pylorus stenosis ritkább szövődménye lehet a bőr és a szem alatti rész sárgás elszíneződése, melyet a máj által kiválasztott bilirubin okoz.

Vizsgálatok és diagnózis

Mivel a csecsemőkori hányás és a pylorus stenosis egyéb tünete más betegségre is utalhat ezért fontos a betegség pontos diagnózisa. Pylorus stenosis esetén a baba hasán egy kisebb dudort tapinthatunk ki. Egy vérvizsgálat tájékoztathat minket az elektrolitok hiányáról. Az érintett területről pontos képet kaphatunk ultrahang, vagy kontraszt anyagos röntgenvizsgálat után.

A pylorus stenosis kezelése

Hasznos linkek!


A pylorus stenosis diagnosztizálása után a műtétet mihamarabb el kell végezni, ám mindenekelőtt gondoskodni kell a baba folyadékpótlásáról, és a műtétre csak a só-víz háztartás rendezését követően kerülhet sor.

Napjainkban leginkább laporoszkópos műtétet végeznek, mialatt a pyloruscsatornát szűkítő izmokat bevágással nyitják meg, így a táplálék útja nem lesz tovább akadályoztatva. A műtét után a baba infúziót kap, és néhány napig még előfordulhat nála hányás. Ha nem lépnek fel komplikációk – vérzés vagy fertőzés –, a műtétet követően a legtöbb csecsemőt 48 órán belül hazaengedik.

(WEBBeteg - N.N. Forrás: mayoclinic.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Ha COVID-19-fertőzött a gyerek -...

Az iskolai igazolások kapcsán foglalta össze a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat legutóbbi hírlevelében dr. Bogdányi Katalin gyermekszakorvos...

Sejtes letapadás (veleszületett...

A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.