A hasfájás megítélését könnyítő megfigyelések

szerző: Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
frissítve:

Mint minden gyermekgyógyászati kórállapot esetén, így a hasfájásra panaszkodó gyermek vagy az arra gyanús csecsemő esetében is a hasfájás objektív jeleit kell keresni.

A hasfájás egy kellemetlen tünet, és még az intenzitásától függetlenül is rányomja a gyermek viselkedésére a bélyegét.

Annak a gyermeknek biztosan nincs jelentős hasfájása, aki szüleinek ugyan arra panaszkodik, de szemmel láthatóan a szokásos tevékenységét végzi. De, ha egy gyermek összegörnyedve panaszkodik hasfájásra, félrehúzódik, lefekszik, kedvetlen, visszautasítja az ételt, italt, akkor valóban jelzésszerűen megéli az elmondott fájdalmat.

Ha ehhez egyéb olyan objektív jel is társul, mint például a hasfájásra történő felébredés, a fájdalom mellett látott puffadt, feszes has, a székletürítésben és a széklet színében, állagában, szagában bekövetkező változások (akár gyakrabban, akár ritkábban ürít székletet a gyermek), a véres széklet, fájdalomcsillapító kérése, ismétlődő hányinger, hányások, csecsemőknél gyakori bukások, tartós étvágytalanság, fogyás, akkor mindenképpen keresnünk kell a kiváltó okot annak érdekében, hogy hosszú távon orvosoljuk a problémát.

Tovább Hasfájás gyerekeknél

Hasfájás csecsemőkorban

Csecsemőkorban az általános tünetekből lehet a hasfájásra következtetni:

  • A baba többnyire periodikusan sír, vagyis sírását rövid, megnyugvásos fázisok szakítják meg, de alapvetően nyugtalan.
  • A fájdalom miatt elsápadhat, leizzadhat, lábait felhúzza a fájdalom idején.
  • Hasa puffadt, feltűnően domborodó lehet, sokszor bukhat, esetleg hányhat, és természetesen étvágya valamint a széklete, ürítési gyakorisága megváltozhat.

Hasfájás nagyobb gyermekeknél

Nagyobb, jól együttműködő gyermekek segítő információkat adhatnak. Ha görcsös hasi fájdalomról számolnak be, akkor az behatárolható ideig jelentkezik, majd enyhül és ismétlődik. Ilyen esetekben a hasüregi szervek falában lévő simaizmok görcsös összehúzódása áll a fájdalom hátterében. Ilyen található a nyelőcsőben, gyomor- és bélfalban, a húgyutak falában, az epehólyag falában és a méhben. A simaizom görcséhez vegetatív reflex révén általános tünetek is társulnak: elsápadás, ritkán kipirulás, verejtékezés, hányinger, hányás.

A heteken át elhúzódó vagy visszatérő hasfájás a hasi szervek megbetegedéseire utalhat, és a fájdalmon kívül rendszerint egyéb tünetek is észlelhetők.

Amennyiben a gyermek meg tudja határozni a fájdalma pontos helyét, vagy az orvosi vizsgálat során jól behatárolható az a hasi terület, amely érzékeny, akkor szintén támpontot kapunk a kóreredet meghatározásához. Természetesen az is informatív, ha a fájdalom a has egészére kiterjed.

Tovább A hasfájásnak lelki okai is lehetnek

A felső hasfél fájdalmai lehetnek hasüregen kívüli okok következményei, vagy hasüregi eredetűek. Előbbihez tartozó lehet a tüdő alsó lebenyeit érintő tüdőgyulladás, a reflux következtében kialakult nyelőcsőgyulladás, hasfali sérvek, izomfájdalmak. A hasüregi eredetűek közül ide tartoznak a máj, a hasnyálmirigy, a lép, a gyomor, a vékony- és vastagbél egy szakaszának betegségei.

Vakbélgyanú

A köldök körüli fájdalmak vastagbél eredetű fájdalmak, mely hátterében puffadás, bélférgesség, tejcukor-érzékenység, ételallergia, pszichoszomatikus ok állhat, de időnként a féregnyúlvány-gyulladást (vakbélgyulladást) is jelezhetik a gyermekek ebben a régióban.

Bővebben A vakbélgyulladásról részletesen

Az alhas jobb oldalán jelentkező éles, hasító fájdalom jellemzi típusosan a féregnyúlvány-gyulladást (köznapi nyelven vakbélgyulladást), de jobb oldali vesekő okozta kólika, valamint lányoknál a jobb petefészek és a méhet rögzítő jobb oldali szalagok betegségei is kiválthatják. Jobb oldali kizáródott lágyéksérv, lehetőségére is gondolni kell heves, egyre erősödő fájdalom esetén.

Az alhas középső részén fellépő fájdalom származhat a vastagbél utolsó szakaszából, a húgyhólyagból, méhből.

Fájdalom az alhas bal oldalán

Az alhas bal oldalán jelzett fájdalmak vastagbél eredetűek lehetnek, de sugározhat erre a vesekőkólika is. Lányoknál a petefészekből és a méh bal oldali függesztő szalagjából is származhat erre a régióra lokalizálódó hasfájás. Bal oldali kizáródott lágyéksérv ugyancsak ezen a területen okoz igen heves panaszt.

Diffúz hasfájás
Diffúz, az egész hasra kiterjedő fájdalom tapasztalható hasi nyirokcsomó-gyulladás esetén, hashártyagyulladáskor, de az aceton felszaporodásával járó állapotokban is (kiszáradás, éhezés, cukorbetegség).

Hasfájás jelentkezésekor figyelni kell annak dinamikáját is. Ez segít – többek között – annak az eldöntésében, hogy van-e sürgősségi teendő vagy nincs. A sürgősségi ellátást igénylő hasi kórképek rövid időn belül fokozódó, egyre hevesebb panaszokat okoznak, mely mellett a gyermek általános állapota is folyamatosan romlik.

A tünetek annyira markánsak, hogy attól nem kell félni, hogy a szülő nem veszi ezeket észre, illetve, hogy nem fog orvosi segítséget kérni. Ha ilyennel szembesülünk, akkor nincs indok a várakozásra, a késlekedés csak további állapotomlást eredményez. Ha viszont kizárhatók az azonnali ellátást igénylő betegségek, akkor akár a gyermekorvos, akár a gyermek gasztroenterológus segít felkutatni annak eredetét.

Dr. Kovács Tibor
csecsemő- és gyermekgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

A hasfájás és kezelése gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
A hasfájás egy nagyon komplex területe az orvostudománynak mind gyermek-, mind felnőttkorban. Hátterében számos megbetegedés állhat az egészen banális problémáktól a súlyos, mielőbbi műtéti beavatkozást igénylő kórképekig.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.