Bőrbetegségek - Panaszok cikkek

Bőrbetegségek - Panaszok cikkek

Hajhullást bőratka is okozhat

Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
2021-05-26 22:05

Tavasszal a fésülködés és hajmosás során elvesztett hajszálak mennyisége ijesztően megszaporodhat. Az évszakkal járó természetes hajhullás mellett aggodalomra ad okot, ha reggel a párnán vagy napközben a ruhán folyamatosan újabb hajszálak jelennek meg. Az alapos kivizsgálás nemcsak az esetleges vitaminhiányt vagy hormonproblémákat kutatja, de kiterjed a fejbőrben lévő élősködők ellenőrzésére is.

A köröm betegségei: Mire utalnak?

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
2021-05-16 07:33

A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

A benőtt köröm állapotai

WEBBeteg - N. A., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
2021-04-17 07:03

A körömbenövés a nagylábujj körmére jellemző. A körömbenövés leginkább a fejlett országok lakóinál fordul elő. Azokban az országokban, ahol nem viselnek cipőt, nem jellemző ez a probléma.

Mit tehetünk a korpásodás ellen?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-03-12 03:07

A korpásodás egy rendkívül gyakori bőrgyógyászati elváltozás, melyet viszketés és leváló hámpikkelyek jellemeznek.

Bőrviszketés - Nem csak a száraz bőr okozhatja, betegséget is jelezhet

Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász-allergológus
2021-02-06 07:03

A bőrviszketés (pruritus) egyik leggyakoribb oka a bőr fokozott kiszáradása. A bőrszárazság első tünetei már 35-40 év között jelentkezhetnek, de 60 év felett válnak igazán gyakorivá. A panaszokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig a száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja. A pruritus ezenkívül komoly betegségek tünete is lehet.

A vérhólyag

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-02-02 22:05

A vérhólyag a bőrt ért erős dörzsölés vagy nyomás hatására jön létre, amikor a hám alatti rétegben, az irhában található kis erek megnyílnak és a trauma hatására létrejövő hólyagot vérrel töltik meg.

A futószemölcs

WEBBeteg - M. Zs.
2021-01-18 07:33

A futószemölcs (lapos szemölcs, verruca plana) egy olyan jóindulatú bőrnövedék, melyet a humán papilloma vírus (HPV) bizonyos törzsei okoznak.

Mi okozhatja a korpásodást?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-12-25 17:36

Egy ideje nagyon korpás a fejem és kis piros foltok is vannak a fejbőrömön. Mostanában pedig mintha elkezdett volna ritkulni a hajam, pedig ez 19 évesen elég ritka. Valamilyen bőrbetegség okozza a problémámat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Milyen okai lehetnek a viszketésnek?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-12-23 20:35

A száraz bőr abban az esetben is okozhat viszketést, ha egyéb bőrelváltozással, például kiütéssel nem társul. A viszketés hátterében azonban komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.