• A masztocitózis kezelési lehetőségei

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Masztocitózisnak azt a betegséget nevezzük, amely a hízósejtek nagymértékű felszaporodásával jár. Nagyon fontos, hogy tünetek esetén orvoshoz forduljon, és részletesen beszámoljon neki a panaszairól. A masztocitózis esetén elengedhetetlen az alapos és rendszeres kivizsgálás, a háttérben álló okok, az esetleges krónikus fertőzések, élelmiszerekkel vagy gyógyszerekkel szembeni túlérzékenység stb. felderítése, illetve a cutan forma elkülönítése a szisztémástól. Feltétlenül el kell végezni az ez irányú vizsgálatokat.

    A téma cikkei
    3/1 Masztocitózis
    3/2 A masztocitózisok különféle típusainak tünetei
    3/3 A masztocitózis kezelési lehetőségei

    A szisztémás típusok összetett kezelést igényelnek, több szakterület orvosainak együttműködésével, melyre cikkünkben külön nem térünk ki.

    Az allergiás tünetek (akár cutan, akár szisztémás formáról van szó) kezelése attól függ, hogy a masztocitózis mely típusában szenved a beteg és milyen ingerek váltják ki a tüneteket. Gyerekeknél a masztocitózis rendszerint legkésőbb felnőttkorra magától visszafejlődik, speciális oki terápiára tehát nincs szükség, a tünetek enyhítésére viszont lehet. Felnőtteknél a megfelelő kezelést az okok kiderítése után lehet megkezdeni.

    A masztocitózis ma még nem gyógyítható teljesen, a tünetek enyhítésére azonban van mód.

    A terápia egyik része a triggerfaktorok következetes kerülése. Próbálja meg megfigyelni a mindennapokban, hogy Önnél mi váltja ki a tüneteket, és mondja el kezelőorvosának, aki további triggerfaktorok után kutatva különféle vizsgálatokat végezhet.

    Egy esetleges műtét előtt feltétlenül tájékoztassa orvosát betegségéről, mert az altatószerek egyes esetekben súlyos allergiás reakciót válthatnak ki.

    Hirdetés

    Antihisztaminok

    Függetlenül attól, hogy a triggerfaktorok ismertek vagy ismeretlenek, az orvos különféle gyógyszerekkel enyhítheti a tüneteket. Leggyakrabban a H1-antihisztaminok csoportjába tartozó hatóanyagokat használják erre a célra.

    Az antihisztaminok olyan gyógyszerek, amelyek a már kiválasztott hisztamin hatását blokkolják, illetve enyhítik. Ez a következő módon történik:

    A hízósejtekből kiválasztott hisztamin a szomszédos sejtek felületén lévő bizonyos kötőhelyekhez kapcsolódik. Ezeket a sejtfelszíni kötőhelyeket nevezzük hisztaminreceptoroknak. Mihelyst a hisztamin hozzákapcsolódik egy sejt receptorához, a sejt maga további hírvivőanyagokat bocsát ki, amelyek az allergiás reakció különböző tüneteit váltják ki. Például:

    Az antihisztaminok hatóanyaga szintén a sejtfelszíni receptorokhoz kötődik – a hisztaminok és az antihisztaminok tehát versengenek ugyanazokért a kötőhelyekért. Az antihisztaminok általában jobb kötődőképességgel rendelkeznek, így kiszorítják a hisztamint a hisztaminreceptoroktól. A felszabadult hisztaminmolekulák tehát antihisztamin jelenlétében nem találnak szabad kötőhelyet, és így már nem tudnak allergiás reakciót okozni.

    Nem tanácsos megelőző jelleggel antihisztaminokat bevenni. Gyógyszeres terápiára csak akkor van szükség, ha a masztocitózis tüneteket okoz.

    Hízósejt-stabilizátorok

    A hízósejt-stabilizátorok azt a célt szolgálják, hogy a hízósejtek kevesebb hisztamint tudjanak kibocsátani. Még nem teljesen ismert, hogy ez milyen módon történik. Feltételezik, hogy azokat a jelátviteli útvonalakat blokkolják, amelyek a gyulladásos folyamatban résztvevő anyagok felszabadulásához szükségesek lennének. A hízósejt-stabilizátorokat helyileg alkalmazzák, például orr- és szemcsepp vagy inhalátor formájában. Ilyen hatóanyag például a kromoglicinsav és a nedokromil.

    Anafilaxia esetén azonnal mentőt kell hívni! A betegnek érdemes önadagoló fecskendőben adrenalininjekciót hordania magával az anafilaxiás reakciók azonnali kezelésére.

    Olvasson tovább! Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; onmeda.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Legutóbb frissült: 2018.03.28 20:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A száraz bőr okai és kezelése

    A bőrszárazság egyre gyakoribb probléma, mely nemtől függetlenül minden korosztályt érint. Viszketéssel, berepedezéssel, érdes tapintással, továbbá hámlással, bőrhúzódással, idősebb korban pedig apró ráncok megjelenésével jár. Igen kellemetlen tünet, melytől a betegek gyakran nem tudnak aludni, illetve az iskolában és a munkahelyen koncentrálni.

    Méhcsípés allergia - Honnan tudhatom, hogy érintett vagyok-e?

    Aki másra allergiás, az a rovarcsípésre is? Felnőttkorban is kialakulhat? Ki lehet nőni? Fontos tudni, hogy a legtöbb ember nem allergiás a rovarcsípésekre. A csípés helyén keletkezett helyi reakciók nem feltétlenül erre utalnak. Kiemelten fontos megkülönböztetni a normális, illetve az allergiás reakciót, így a félelmek, egészségügyi beavatkozások, kiadások is csökkenthetők.

    A masztocitózisok különféle típusainak tünetei

    A masztocitózis a hízósejtek (masztociták) kóros mértékű felszaporodásával járó betegség. Néhány betegnél enyhe, míg másoknál súlyos tünetek jelentkeznek. Ez attól függ, hogy a hízósejtek milyen mértékben és a szervezet mely részében szaporodtak fel. A masztocitózisnak két főbb típusa van, a bőr- (cutan) és a szisztémás masztocitózis, ezeken belül több altípust különböztetünk meg.

    Masztocitózis - Amikor a hízósejtek kontrollálatlanul felszaporodnak

    A masztocitózis egy ritka betegség, melyben a hízósejtek (masztociták) nagy mennyiségben szaporodnak fel a szervezetben. A hízósejtek különféle kémiai anyagokat termelnek, amelyek az allergiáéhoz hasonló tüneteket váltanak ki. A masztocitózis gyerekeknél és felnőtteknél is kialakulhat. A betegség nem fertőző.

    Atopiás dermatitis - Hogyan kezelhető?

    A csecsemők és gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati betegsége az atópiás eredetű bőrgyulladás (atopiás dermatitis). Fő tünete a majdnem állandó jelleggel fennálló és alig csillapítható viszketés és száraz bőr.

    Együttélés az ekcémával - Mire figyeljünk télen?

    Az ekcémás fellángolások, melyek a bőr kivörösödésével és viszketésével járnak, az év különböző szakaszaiban lehetnek enyhébbek és súlyosabbak is. Az ekcéma azonban télen különösen problémás lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások