A körömgomba kezelése otthon - Érdemes vele próbálkozni?

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

Enyhébb formájú gombásodást meg lehet próbálni otthon kezelni, de túl nagy reményeket nem fűzve hozzá. A leggyakrabban alkalmazható otthoni kezelések a gombaellenes szereket tartalmazó körömlakkok és okkluzív (elzáró) kenőcsök.

A körömgomba Magyarországon népbetegségnek számít. Kezelésénél egyik legfontosabb szempont a kiváltó okok, hajlamosító faktorok mihamarabbi kiküszöbölése, lokális fertőtlenítők, gombaellenes szerek alkalmazása és még így is előfordulhat, hogy a tartós kezeléshez szükség van szisztémás gyógyszerekre is.

A körömgomba általában nem múlik el magától, és ha nem kezelik, akkor a tünetek tovább súlyosodhatnak. Fontos időben orvosi segítséget kérni, különösen, ha a tünetek tartósak vagy súlyosak.

Otthoni higiénés szabályok

Ha otthoni kezelést szeretne alkalmazni a körömgomba ellen, fontos a következő higiénés szabályok betartására törekedni:

  • A hétköznapi higiéniai szabályok betartása, például rendszeres kézmosás, tiszta zokni és cipő viselése, rendszeresen cserélt törölköző, rendszeresen cserélt ágynemű.
  • Nedves, vizes környezetben végzett házimunka (mosogatás, mosás) során érdemes kesztyűt viselni.
  • Kerülni kell másokkal való közös fürdőszobahasználatot, körömreszelőt, ollót, manikűr felszerelést, hogy elkerüljük a fertőzés terjedését.
  • Szauna- és medencehasználatkor javasolt saját papucs használata.
  • Tisztálkodás után mindig törölje magát szárazra, a nedves környezet kedvez a gombák szaporodásának.
  • Ruházatát, ágyneműjét mossa szokásosnál magasabb hőmérsékleten.

Körömgomba elleni házi módszerek

Az otthon alkalmazható módszerek közül említenénk néhányat, amiket kiegészítőként lehet alkalmazni a gombaellenes kezelések mellé:

  • Lábáztatás: ecettel vagy teaolajjal készített lábfürdők segíthetnek a körömgomba kezelésében.
  • Körömápolás: rendszeres körömápolás, megfelelő körömfertőtlenítők használata.
  • Teafa olaj: a teafa olaj természetes antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, és helyileg alkalmazva segíthet a gomba elleni harcban.
  • Ecetes kezelés: az ecet savas környezetet teremt, ami nem kedvez a gombák számára. Az ecetes oldatok rendszeres alkalmazása segíthet a körömgomba elleni küzdelemben.

Az otthon alkalmazható kezelések legtöbb esetben kiegészítőként működnek, önmagukban nagyon ritka esetben vezetnek teljes gyógyuláshoz. Amennyiben tünetei nem szűnnek, érdemes bőrgyógyászt felkeresni.

Körömgomba elleni vény nélkül kapható készítmények alkalmazása

A patikákban szabadon megvásárolható, gyógyszerként forgalmazott ecsetelők, körömlakkok, krémek mind rendelkeznek klinikailag igazolt hatású gombaellenes hatóanyaggal, enyhébb fertőzés esetén lehet ezekkel a készítményekkel próbálkozni. Előfordulhat, hogy egyik termék az eltérő hatóanyag miatt nem lesz hatásos egy adott fertőzés esetén, míg más igen. Bármelyik készítményt is választjuk, a hatásosság csak a betegtájékoztatóban előírt alkalmazás esetén várható, és a tünetek teljes megszűnéséig kell alkalmazni azokat, amely rendszerint 3-12 hónap. Az idő előtt abbahagyott kezelés a körömgomba - esetleg súlyosabb - visszatérését eredményezheti.

Fontos megjegyezni, hogy az otthoni kezelés csak enyhe esetekben lehet hatásos, komolyabb esetekben és a kezelés mellett is romló tünetek esetén orvosi segítség szükséges. A körömgombát komolyan kell venni, mivel ha nem kezelik megfelelően, akkor tovább terjedhet, és akár más körömre vagy emberekre is átterjedhet.

Mikor és miért érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?

A bőrgyógyászaton az orvos megvizsgálja az érintett körmöket. Szükség esetén körömmintát küld laborba (körömkaparék-vizsgálat), hogy a gomba fajtáját meghatározza és célzott kezelést indítson el.

A diagnózistól függően javasolhat szisztémás (szájon át szedett gyógyszerek), vagy lokális (helyi hatású ecsetelők, kenőcsök) kezelést. Lokális kezelést egyhébb esetekben, egészséges immunrendszerű embereknél alkalmaznak. Olyan esetben, ha a fertőzés súlyos, vagy legyengült immunrendszerű emberről van szó, a lokális kezelést szájon át bevehető gyógyszerekkel egészítik ki.

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens

Cikkajánló

Körömgomba
A körömgomba egészséges felnőtteknél is kellemetlen, legyengült betegeknél azonban komolyabb problémákat is okozhat, ezért mindig fontos a tünetek felismerése és a fertőzés kezelése.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Gócs Nelli, Magyar Zsuzsa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.