Bőrbetegségek - Panaszok cikkek

Bőrbetegségek - Panaszok cikkek

A furunkulus megelőzése és kezelése

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2022-05-24 05:03

A furunkulus (furunculus) és a karbunkulus (carbunculus) a szőrtüszőkre lokalizálódó mély, esetenként kifejezett fájdalommal kísért gennyet ürítő bőrelváltozás.

Mit tehetünk a korpásodás ellen?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-04-18 13:33

A korpásodás egy rendkívül gyakori bőrgyógyászati elváltozás, melyet viszketés és leváló hámpikkelyek jellemeznek.

Livedo reticularis

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2022-02-19 04:03

A livedo reticularis (LR) egy bőrtünet, amit a bőr vörösesbarnás elszíneződésű hálószerű mintázata jellemez. A lábak érintettek a leggyakrabban. A betegség összefüggésben áll az erek duzzanatával, és hideg hatására az állapot rosszabbodhat. A livedo lehet fiziológiás jelenség, de keringési rendellenességek tünete is.

Bőrviszketés - Nem csak a száraz bőr okozhatja, betegséget is jelezhet

Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász-allergológus
2022-02-08 18:33

A bőrviszketés (pruritus) egyik leggyakoribb oka a bőr fokozott kiszáradása. A bőrszárazság első tünetei már 35-40 év között jelentkezhetnek, de 60 év felett válnak igazán gyakorivá. A panaszokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig a száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja. A pruritus ezenkívül komoly betegségek tünete is lehet.

A vérhólyag

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-02-03 05:03

A vérhólyag a bőrt ért erős dörzsölés vagy nyomás hatására jön létre, amikor a hám alatti rétegben, az irhában található kis erek megnyílnak és a trauma hatására létrejövő hólyagot vérrel töltik meg.

5 gyakori ok a pattanások hátterében

Dermatica - Peterman Krisztina, gyógykozmetikus
2022-01-15 19:03

A hormonális változások mellett egyéb okokból is megjelenhetnek időnként pattanások az arcon. De vajon igaz-e, hogy a felnőttkori bőrproblémákat a túl sok csokoládé, a stressz, a kozmetikumok vagy egy bőrön élő élősködő, a bőratka is okozhatja?

Száraz a bőre? Hogyan ápoljuk télen bőrünket?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
2022-01-03 17:03

Télen a bőrünk ellenálló képessége csökken. A hideg és a fagyos szél is megviseli, ugyanakkor az alacsony légnedvesség-tartalom miatt a fűtött helyiségekben is könnyebben kiszárad.

A pattanásos, zsíros, aknés bőr kezelése

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2022-01-02 22:03

Az akne, amely a zsíros bőrön kialakuló pattanásokat jelenti, nagyon gyakori betegség. Kialakulásában több tényező együttesen vesz részt, ennek megfelelően a kezelés során is több támadásponton normalizálják a bőr pórusait.