Bőrbetegségek - Panaszok cikkek

Bőrbetegségek - Panaszok cikkek

Hogyan kezelhető a napégés?

WEBBeteg - B. M., szakfordító; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-06-30 17:03

Aki leégett a napon, feltétlenül kerülje a napon való tartózkodást. Lássuk, mit tehet még ezen kívül, hogy bőre minél hamarabb regenerálódjon!

Intertrigo - Egy gyakori bőrbetegség

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2022-06-21 10:33

Az intertrigo egy igen gyakori bőrbetegség, melynek hátterében az összefekvő bőrterületek krónikus irritációja mellett a bőrön lévő kórokozók (baktériumok, gombák) elszaporodása áll.

Milyen betegség a hidradenitis suppurativa? Mitől alakul ki, kit érint?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2022-06-16 11:41

A hidradentitis suppurativa (HS, verejtékmirigy-gyulladás) olyan krónikus bőrbetegség, ami több testrészen is előfordulhat, de leginkább a hónaljban, az ágyéki és anális területeken okoz fájdalmas, hosszan fennálló bőrgyulladást.

A leégés később bosszulja meg magát

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
2022-06-15 20:36

A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé.

Pattanások a háton - Mit tehetek ellene?

WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-06-08 18:33

A pattanások nem csupán az arcon jelentkezhetnek. Sok esetben a test többi részén, főként a háton, törzsön, vállon, mellkason, nyakon, farpofákon vagy a felkaron is előfordul ez a kellemetlen és esztétikailag is zavaró bőrprobléma. Ugyan a legtöbb esetben a pattanások genetikai vagy hormonális okokra vezethetők vissza, van néhány tényező, melyet érdemes szem előtt tartania, ha ezzel a problémával küzd.

A furunkulus megelőzése és kezelése

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2022-05-24 05:03

A furunkulus (furunculus) és a karbunkulus (carbunculus) a szőrtüszőkre lokalizálódó mély, esetenként kifejezett fájdalommal kísért gennyet ürítő bőrelváltozás.

Mit tehetünk a korpásodás ellen?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-04-18 13:33

A korpásodás egy rendkívül gyakori bőrgyógyászati elváltozás, melyet viszketés és leváló hámpikkelyek jellemeznek.

Livedo reticularis

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2022-02-19 04:03

A livedo reticularis (LR) egy bőrtünet, amit a bőr vörösesbarnás elszíneződésű hálószerű mintázata jellemez. A lábak érintettek a leggyakrabban. A betegség összefüggésben áll az erek duzzanatával, és hideg hatására az állapot rosszabbodhat. A livedo lehet fiziológiás jelenség, de keringési rendellenességek tünete is.

Bőrviszketés - Nem csak a száraz bőr okozhatja, betegséget is jelezhet

Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász-allergológus
2022-02-08 18:33

A bőrviszketés (pruritus) egyik leggyakoribb oka a bőr fokozott kiszáradása. A bőrszárazság első tünetei már 35-40 év között jelentkezhetnek, de 60 év felett válnak igazán gyakorivá. A panaszokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig a száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja. A pruritus ezenkívül komoly betegségek tünete is lehet.