Bőrbetegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Bőrbetegségek - Egészségmegőrzés cikkek

A melanoma szűrése életet menthet(ne)

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2019-05-10 20:35

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt a melanomás esetek száma, éves átlagban 2800 új diagnózis születik hazánkban. Ez a rákfajta se válogat, mindkét nemnél, bármely életkorban kialakulhat - gyakran érint fiatalokat, nőket. Az UV sugárzásnak való kitettség a legnagyobb kockázati tényező, ezt növeli - az örökölt hajlam mellett -, ha sok vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy van a bőrön.

Miért hullik a hajam? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Kiss Borbála, bőrgyógyász
2018-11-16 14:36

Régóta szenvedek a problémától. Tudom, hogy a napi 100 hajszál elvesztése normális, mégis szeretném a lehetséges okokat kideríteni. Vérvizsgálaton voltam, de minden értékem normális volt. Mi okozhatja? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Évekig is időzített bomba lehet az anyajegy

Anyajegyszűrő Központ - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
2018-07-03 16:15

A bőrön zajló rosszindulatú elváltozások akár hosszú évekig is észrevétlenek maradhatnak. Ha idejében felismerik, és szükség esetén sebészi úton eltávolítják a rosszindulatú növedéket, akkor jó eséllyel teljes gyógyulást érhetünk el.

A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
2018-05-22 20:09

Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

Nagy rizikó a gyerekkori hólyagos napégés

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2018-05-18 11:25

A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának bőrgyógyászai – sok más európai ország programjaihoz csatlakozva – tucatnyi helyszínen tartottak szűrővizsgálatot (anyajegy-tanácsadást) és felvilágosítást a közelmúltban. Az Országos Melanóma Hét (május 7-12) témái között központi helyen szerepelt az általában egyszerűen felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható bőrdaganat.

Milyen a gyanús anyajegy? - Tudnivalók a szűrésről

Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
2018-05-13 13:11

Az anyajegyszűrés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a vizsgálattal dőlhet el a bőrön lévő pigmentált elváltozások sorsa.

Nem elég a jól megválasztott fényvédő krém a malanoma megelőzésére

Anyajegyszűrő Központ - Dr. Rózsa Annamária, bőrgyógyász
2017-10-10 05:21

A bőr festéksejtekből kiinduló rosszindulatú daganata - a melanoma malignum - egyre gyakoribb, Magyarországon évente több mint kétezer új melanomás beteg kerül felismerésre. A gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha idejében, még korai stádiumban felfedezik az elváltozást. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász szerint a megelőzésre a megfelelő fényvédelem mellett a szűrővizsgálatok biztosítanak lehetőséget.

Bőrrák: jóindulatú bőrdaganatok

Rákgyógyítás
2017-10-03 17:56

A bőrrák egyre gyakoribb betegség, előfordulásának drasztikus növekedése egyértelműen összefüggésben van a környezeti tényezőkkel, a Nap ultraibolya sugárzásának erősödésével, a környezeti ártalmak fokozódásával.

Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
2017-09-23 14:21

A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

Élményekkel gazdagodva, ne bőrkárosodással térjen vissza szabadságáról!

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2017-07-21 10:43

A bőrrákra kívánják irányítani a teljes lakosság figyelmét orvosok, politikai döntéshozók Luxemburgban. A kampány kezdeményezője az Európai Dermato-onkológiai Szövetség (European Association of Dermato Oncology) illetve a nagyhercegség szakmai társasága (Société Luxembourgeoise de Dermato-Vénérologie). A téma fontosságáról, időszerűségéről Lydia Mutsch egészségügyi miniszter szólt üzenetében (az alábbiakban ezt ismertetjük).