Allergia - Betegségek megértése: terápia cikkek

Allergia - Betegségek megértése: terápia cikkek

Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
2021-11-18 20:33

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek?

Az allergia 6 elképesztő, ám gyakori típusa

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-06-19 04:36

Képzelje el, ahogy ül a kedvenc kocsmájában, rendel egy korsó finom sört, belekortyol a hideg és habzó italba, majd elvörösödik és elkezd folyni az orra. A szíve a torkában dobog, majd hirtelen ki kell szaladnia a mosdóba. Legvadabb rémálma válik valóra: Ön allergiás a sörre!

Ezért jobb felíratni az antihisztamint

Budai Allergiaközpont - Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész
2022-06-03 10:42

A patikákban több antihisztamin vény nélkül is megvásárolható, ám bizonyos készítményekhez csak receptre tudunk hozzájutni.

Implantátumra vár? Műtét előtt végeztessen fémallergia-vizsgálatot!

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus
2022-05-27 22:03

Amerikai kutatók az ortopédiai implantátumok beültetése előtt mindenkinek fémallergia-vizsgálatot javasolnak. Ha csak a műtét után derül ki az allergia, az nemcsak költségesebb, de igen fájdalmas következményekkel jár a páciens számára.

Gluténérzékenység - Mit tegyen, ha már diétázott vizsgálat előtt?

Budai Allergiaközpont - dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
2022-05-13 15:06

Egyre többen tartanak gluténmentes diétát, mert rendszeresen hasi panaszoktól, vagy különböző tünetektől – fejfájás, krónikus fáradtság, hajhullás, vérszegénység, végtagokban zsibbadás, akaratlan hízás vagy fogyás – szenvednek, de nem találják az okát. Sokak számára a glutén kizárása sem hoz megoldást, ám a hosszabb ideje tartó diéta megnehezítheti a kivizsgálást.

A legelterjedtebb allergiatípusok

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
2022-04-18 09:33

A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

Az allergia hosszú távra tervez - És Ön?

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus
2022-02-22 11:03

Akinél egyszer jelentkeznek a pollenallergia tünetei, számíthat rá, hogy az allergén növény virágzásától függően az év azonos időszakában, a panaszai évről évre visszatérnek majd.

Parlagfű-allergia és immunterápia

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
2022-02-16 07:33

Elkezdődött az allergiaszezon, ismét hosszú a várakozás az allergológusnál: megérkeztek a nyírfa-, mogyorópollen-allergiások, ők a már kialakult allergiás tüneteik miatt jöttek gyógyszert felíratni.

Hidegallergia: diagnózis, kiváltó okok, kezelés

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-02-13 17:03

Az úgynevezett hidegallergia (hideg urticaria) orvosi értelemben valójában nem allergia, hanem a csalánkiütés egy speciális formája.

Miért vagyok allergiás a háziállatomra?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
2022-02-07 07:36

Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az allergiás panasz jelentkezése esetén is érzelmi okokból nagyon nehéz megválni a házi kedvencektől.

Víz okozta csalánkiütés, avagy vízallergia

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-02-05 19:03

A víz okozta csalánkiütés (aquagenic urticaria) a csalánkiütés (urticaria) egy ritka fajtája, melyben vízzel történő érintkezést követően kiütések jelennek meg a bőrön. Ez a fizikai okok miatt jelentkező csalánkiütések egyik formája, ami viszketéssel és égő érzéssel társul.