CT (komputertomográfia) felvétel

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Mi a CT?

CT-vizsgálat röntgensugárzáson alapuló módszer, azonban nem egy síkban készülnek a képek, hanem az emberi szervezet vizsgált részéről haránt irányú képszeleteket készít, ami sokkal több részletet tesz láthatóvá, többek között kiküszöböli a szervek, elváltozások árnyékának összevetülését is.

A képeket a nyers mérési adatokból egy számítógép összegzi és hozza létre belőle a metszeti felvételeket. A sok adatból nemcsak a vizsgálat síkjában, hanem attól eltérő síkokban is tud képet alkotni, és akár háromdimenziós hatású rekonstrukciók is készülhetnek.

A páciens egy keskeny, műanyag ágyhoz hasonló vizsgálóasztalra fekszik, mely folyamatosan mozogva beljebb tolja a beteget a röntgencsöveket tartó kör alakú állvány alá. Sok vizsgálathoz szájon át is, intravénásan is adnak kontrasztanyagot, amivel a szervek, elváltozások jobban elkülöníthetők egymástól.

A felvételen egy hasi CT-vizsgálat részletei, intravénás kontrasztanyag adása utáni felvételek láthatók.

Milyen esetekben ajánlott a CT-vizsgálat?

  • Idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására.
  • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.
  • Daganatos betegségek gyanújában a test bármely területén (leginkább a fej, nyak, mellkas, has-kismedencei szervek ismert daganatai kiterjedésének pontos vizsgálatára).
  • Gyulladásos betegségek kimutatására.
  • Daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére.
  • Balesetek, sérülések esetén vérzések kimutására, belső szervek sérüléseinek megállapítására, a csontok, lágyrészek állapotának vizsgálatára.
  • Az erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására az agyi artériák, nyaki artériák (carotisok), hasi és végtagi artériák, továbbá a koszorúerek esetében.

Olvasson bővebben a CT (komputertomográfia) vizsgálatról a WEBBetegen

Címkék: CT téma