Sípcsont fájdalom

Dr. Szilágyi Annamária
szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos - WEBBeteg
megjelent:

Oka lehet sportolók esetében a láb túlterhelése, vagy hibás terhelése, de bizonyos esetekben komolyabb betegség is állhat a sípcsont fajdalma hátterében. Akkor érdemes orvost felkeresni, ha a panaszok nem függnek össze a sportolással, vagy állandósulnak.

A fájdalom okáról sokat elárul annak meghatározása, hogy a sípcsontnak pontosan mely részén jelentkezik a fájdalom.

Ha a sípcsont elülső felszíne fáj

Fájdalmas, szúró érzés jelentkezik a sípcsont elülső felszínén, az izmok tapadásának megfelelően. A panasz edzés után, vagy edzés közben jelentkezik, ugrásnál, hirtelen fordulásnál. A fájdalmas, túlterhelt izokat ki tudjuk tapintani.

A sípcsont elülső felszíne fájhat túlterhelés, mozgászavar, nem megfelelő cipő viselete, rossz futótechnika vagy kemény talaj következtében. Ugyanilyen panaszokat okoz a lúdtalp is, a nem megfelelő izomterhelés miatt.

Ha tehermentesítésre, nyugalomba helyezésre nem enyhül a panasz, érdemes orvoshoz fordulni.

A kezelés része a tehermentesítés, a helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő hatású kenőcsök alkalmazása, szükség esetén fizikoterápia, gyógytorna (a helytelen mozgásformák és technikai hibák kijavítása érdekében).

A sportolás hatására kialakuló fájdalom megelőzhető a lábizmok rendszeres erősítésével és nyújtásával, az edzés intenzitásának csökkentésével, valamint a rossz futó- és edzéstechnika javításával.

Ez is érdekelheti Futósérülések kezelése

Ha a sípcsont térdkalács alatti része fáj

Fájhat a sípcsont közvetlen térdkalács alatti része is. Ennek oka lehet az úgynevezett ugró térd betegség. Olyan sportolók körében szokott kialakulni, akik nagyokat ugranak, sokat futnak. A patella inának túlterhelése okozza, és sajnos tartós következménye annak elmeszedése. Nehezen kezelhető kórkép, érdemes megelőzéssel, fokozatos terheléssel, megfelelő edzéstervvel elkerülni. A kezelése hasonló a fentiekhez (azaz tehermentesítés, gyulladáscsökkentők, egyes fizioterápiás eljárások, mozgásterápia/gyógytorna), de legvégső esetben itt műtét is szóba jön.

Ha a sípcsont térd felőli része fáj

Fájhat a sípcsont térd felőli része csontosodási zavar, a Schlatter-Osgood betegség miatt is. A sípcsont két részből fejlődik, a pubertás korban csontosodik össze a 2 csontmag véglegesen. Ennek a folyamatnak az elhúzódása, esetleg elmaradása esetén a sípcsont térd alatti része, ahol az izmok tapadnak, különálló, feltöredezett csontdarabként marad meg. Ez a betegség leginkább terheléskor szokott fájdalmat okozni. A kezelése sajnos nagyon esetleges, nem tudjuk igazán befolyásokni a kórlefolyást. Tehermentesítést szoktunk javasolni, ha nagyon fáj. Megelőzni nem lehet.

Gyermek és fiatal felnőtt korban továbbá sajnos pont ezen a területen fordulnak elő a csontok daganatos betegségei is. Ezek gyors és szakszerű beavatkozást igényelnek. Mind diagnosztikája, mind kezelése ortopéd sebész feladata.

Mindenképpen érdemes megkeresni szakembert ilyen jellegű, túlterheléssel, sporttal nem összefüggő, állandó panaszok esetén!

A téma cikkei

22/1 A leggyakoribb sportsérülések
22/2 Az Achilles-ín gyulladása
22/3 A külső bokaszalag szakadása
22/4 Fáradásos törés (stressztörés)
22/5 Sarokcsont sarkantyú
22/6 Golfkönyök
22/7 SI ízületi blokk
22/8 Kiment hüvelykujj
22/9 Csonttörés
22/10 Porcsérülések
22/11 Izomgörcs
22/12 Keresztszalag sérülések
22/13 Futó térd
22/14 Körülírt porchiány
22/15 Izom(rost)szakadás
22/16 Elülső térdfájdalom
22/17 Sípcsont fájdalom
22/18 Nyáktömlő gyulladás (bursitis)
22/19 Vállficam
22/20 Úszóváll (rotator tendinitis)
22/21 Teniszkönyök
22/22 Izomhúzódás

Dr. Szilágyi AnnamáriaWEBBeteg
Szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.