• Mikor forduljon orvoshoz derékfájdalmával?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egyszerű derékfájdalom a legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel a derékfájás komolyabb betegségek tünete is lehet.

      A téma cikkei

    6/1 Derékfájás (lumbágó) áttekintés
    6/2 A derékfájás okai
    6/3 Derékfájás megelőzése
    6/4 Mikor forduljon orvoshoz?
    6/5 A derékfájás kezelési lehetőségei
    6/6 Tornagyakorlatok derékfájásra

    Öt felnőttből négynél legalább egyszer kialakult kifejezett derékfájdalom élete során. A derékfájdalom nagymértékben befolyásolhatja a mindennapi életvitelt, az egyik leggyakoribb oka az orvos - beteg találkozásoknak és a táppénznek. A derékfájdalom legtöbb formája azonban helyes testtartással és mozgáskultúrával megelőzhető vagy elodázható, illetve a kialakult panaszok mérsékelhetők és elősegíthető a gyógyulás. Szerencsére csak ritkán van szükség a derékfájás műtéti kezelésére.

    A derékfájás okai és típusai

    A derékfájdalom leggyakoribb okai a túlnyújtott ("meghúzódott") hátizmok és gerincízületi szalagok, valamint a túlságosan összenyomott porckorongok és a túl kemény, görcsös gerinckörnyéki izmok (izomspazmus), melyek nem megfelelő emelés, cipekedés vagy egy hirtelen rossz mozdulat következtében alakulnak ki.

    Hirdetések

    Az alábbi állapotok a derékfájdalmak leggyakoribb okozói.

    Gerincsérv. Gerincsérvről, pontosabb megfogalmazásban porckorong-sérvről akkor beszélünk, ha a porckorong elveszti tartását és hátrafelé kitüremkedik (esetleg külső burka el is szakad és a belsejében levő, lágy gumihoz hasonló anyag kinyomódik belőle), ahol közvetlen nyomás alá helyezi a gerinc belsejéből, a gerinccsatornából kilépő idegeket.

    Isiász. Ez az állapot akkor alakul ki, ha a gerincsérv az ülőideget (nervusz iszkiádikusz) nyomja. Éles, a farpofákba és a láb hátulsó felszínére sugárzó fájdalom jellemzi.

      A stressz szerepe
    Egyes vélekedések szerint a felhalmozódó stressz is izomspazmushoz vezethet, majd egy esemény - például egy nagyobb megterhelés - kiváltja a derékfájdalmat.

    Gerinccsatorna szűkület. Gerinccsatorna szűkületről akkor beszélünk, ha a gerincvelőt és az idegeket körülvevő, a csigolyák által képzett csontos csatorna beszűkült. Ennek oka a csigolyák csontállományának túlnövekedése, ami egy idő után szintén nyomhatja a gerincvelőt és az idegeket.

    Csigolyabántalom (szpondilózis) és csigolyaízületi gyulladás (szpondilartrózis). Ezek az állapotok a gerinc "elhasználódása" miatt alakulnak ki, tehát általában az öregedés velejárói. Vannak, akiknél idős korban sem érik el azt a mértéket, hogy tüneteket okozzanak.

    Szpondilolisztézis. Ez az állapot akkor alakul ki, ha az egyik csigolya teste és íve elválik egymástól, ami miatt a gerinc egy része fokozatosan elcsúszik a másik részéhez képest.

    Az alábbiakban néhány ritka, de súlyos deréktáji panaszt okozó betegséget sorolunk fel:

    Kauda ekvina (lófarok - a gerincvelő alatti idegköteg) szindróma. Súlyos állapot, amely a lábak gyengeségével, a törzs alsó része és a combok zsibbadásával ("lovaglónadrág"), illetve a vizelet és a székletürítés szabályozásának zavarával jár.

    Daganat a gerincvelőben. A gerincvelői daganat nyomhatja az idegeket és ezáltal fájdalmat okoz.

    A gerinc szöveteinek fertőzése. A derékfájdalomhoz társuló láz, melegségérzés gerincfertőzés tünetei lehetnek.

    Sérülés. A csontok, szalagok, illetve izmok baleset miatti sérülései, több, a gerincet érintő műtét mind krónikus (idült) deréktáji fájdalom kialakulásához vezethetnek. A krónikus fájdalom kezelése néha nagyon nehéz.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    Az egyszerű, vagyis idegrendszeri zavarral (zsibbadás, hangyamászás-érzés, érzéskiesés, vizelet- és székletürítési zavar) nem járó derékfájdalom a legtöbb esetben otthoni kezelésre is javul.

    Mielőtt orvoshoz fordulna, legalább 24 órán át feküdjön folyamatosan kemény rugózású (vagy szivacsú) fekvőhelyen, csak a WC-re menjen ki! A legtöbb egyszerű derékfájás már ettől jelentősen javul.

    Ha nem szűnik meg teljesen, előfordulhat, hogy egy-két hét fekvésre van szüksége a fájdalom teljes megszűnéséhez. Ebben az időszakban a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (pl. aszpirin, ibuprofen) segítenek a fájdalom és az izommerevség enyhítésében.

    Panaszmentessé válása után csak fokozatosan kezdje újra terhelni a derekát: egy-két napig csak függőleges törzs mellett mozogjon, ne emeljen, ne cipeljen, ne hajoljon le semmiért, csak függőleges derékkal guggoljon le! Ezután hagyja el a fájdalomcsillapítókat és néhány hétig ússzon (ha jó fizikai állapotban van, napi 1000 métert, ha nem, amennyit bír) vagy végezzen speciális gerinctornát (ezzel kapcsolatban kérjen felvilágosítást). Ha derékfájása nem múlik el két hét fekvés után sem, illetve a fájdalom hamar kiújul, forduljon orvoshoz!

    Mivel a derékfájás ritkán komolyabb betegség tünete is lehet, ezért azonnal forduljon orvoshoz, ha hátfájdalma:

    • folyamatosan fennáll, intenzív, különösen fekvő helyzetben, vagy éjszaka;
    • az egyik vagy mindkét lábba kisugárzik;
    • az egyik vagy mindkét láb gyengeségét, zsibbadását, érzéskiesését okozza (akár csak kis bőrterületen is);
    • széklet-, illetve vizeletürítési panaszokat okoz;
    • hasi fájdalommal vagy pulzáló érzéssel, illetve lázzal társul;
    • esés vagy a hátat ért ütést követően alakul ki, és a fájdalom intenzív;
    • korábban már volt daganatos megbetegedése, illetve derékfájdalma indokolatlan fogyással társul;
    • csontritkulása van;
    • rendszeresen szteroidot kap (szájon át vagy injekcióban).
      A derék anatómiája
    A derék (pontosabban: a gerincnek a törzs alsó részében végigfutó része és a hozzá tartozó izomzat) csigolyákból, csigolyák közötti porckorongokból és ízületekből, valamint izmokból álló szerkezet, amely egyben a gerincvelő alsó részének és az abból kijövő idegeknek is a tokja. Fő feladatai a test belső szilárdítása a mozgásra való képesség megtartása mellett, továbbá egy sor mozgás kivitelezése, szinte minden mozdulathoz szükség van rá. A derék (latin orvosi nevén: lumbusz; magyar orvosi nevén: ágyék) az ember függőleges testhelyzetű életmódja miatt fokozott terhelésnek van kitéve, ezért érzékeny a sérülésekkel szemben.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Szexuális úton terjedő betegségek

    A nemi betegségek közé 25-30 különböző betegség tartozik. Milyen tünetekkel járhatnak?

    Elsőfokú riasztás a parlagfű miatt

    A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedésére lehet számítani.

    Ajakherpesz

    A szájon jelentkező fájdalmas, viszkető hólyagocskák és a később megjelenő var, sokaknak okozott már kellemetlenséget.

    Meddőség, vetélések

    Véralvadási zavar is állhat a háttérben: Az antifoszfolipid, vagy más néven Hughes-szindróma.

   •  

    Hozzászólások (6)
    Írta: Kéti
    2012-02-01 10:12
    Igen. Egy elrontott mütét és az ember egyedül marad, segitség nélkül, kizárva a világtól. Ez a Magyar orvostudomány. Igy élek lassan 2 éve.

    Írta: kovacs1
    2011-09-21 11:28
    Saját tapasztalatom. 210-es vérnyomással vitt a mentő a klinikára. Minden vizsgálatot végig csinálva beállították a vérnyomásomat 130-140 közé. Négy hónap múlva mentó vitt a klinikára mert a gerincem miatt nem tudtam mozogni.Utólag kiderült, hogy a magas vérnyomás előjelzése volt a gerinc problémáknak. Megállapították sok vizsgálat után, hogy kilenc csigolyám teljesen tönkrement vagyis csatorna szűkület alakult ki, amit a gerincklinika főorvosa szerint operáció nem javasolt, mert nagy valószínűséggel mozgásképtelen maradnék. Végső kétségbeesésembe elmentem a CERAGEM központba ( Magyarországon 24 helyen működik térítés mentes szolgáltatással) Nem hittem a gyógyulásban. Eltelt 3 hónap és meggyőződésemmé vált, hogy sikerül meggyógyulni.De csodák csodája a kezdeti kezelések során a liftező vérnyomás (120-160) után egyszer csak már nem emelkedett a vérnyomás szint a 130 főlé. Elkezdtem a gyógyszereket felezni. Egy másfél hónap múlva a felezett gyógyszereket elhagytam. Már 1,5 hónapja nem szedek semmilyen gyógyszert sem.Az én esetem nem egyedi nagyon sok beteg gyógyult meg hasonló módon. Nem csak ez a betegségben szenvedők gyógyultak meg, hanem szrtokja volt levolt bénulva nem tudot beszélni, ma már kerékpározik ír, dolgozik. Másik (sokan vannak) ki volt írva csípőprotézis műtétre 4 hónapos kezelés után a mütét előtti vizsgálat szerint nem szükséges a beültetés,sokan meggyógyultak különböző ízületi problémákból, sokan a zöld és szürkehálypg mütétet kerülték el. Több ember a szemüvegét elhagyhatta, vagy, illetve jelentösen csökkent a dioptria száma.A vércukor szintet csökkentette. Én a 140-ik kezelésnél járok. Össze sem hasonlítható a jelenlegi állapotom az eredetivel.Még nem dobtam el csak az egyik könyöktámaszos botomat, de be fog következni a másik bot eldobása is. Ez mind a saját tapasztalatom. Ma már tudom, hogy a gerinc problémáim is rendbe jönnek, meggyógyulok, az is meggyőződésemmé vált hogy rengeteg betegség kiinduló pontja a gerincproblémára vezethető vissza, és a legszenzációsabb az egészben, hogy a CERAGEM segítségével gyógyszer nélkül lehet meggyógyulni.Sajnos azt kell tapasztalnom, hogy az orvosok nagy része csak kezelgeti a betegeket, de nem gyógyítja.Amit a hozzáoszlásokban leírtak nagy része igaz . A vizsgálatok között sokszor fél is eltelik, de ha külön fizetnek akkor érdekes módon azonnal is lehet pl. MR, CT, korházi kivizsgálás, stb. vagy magán rendelés.Jó lenne ha elgondolkoznának ezeken az illetékesek, vagy minél betegebek az emberek annál jobb egyeseknek?.

    Írta: Zsuzsi
    2011-08-29 11:29
    Helgának!! Próbálja ki a Biolabor kezeléseit. Az interneten megtalálja ezen a néven. Remélem, eléri ez az üzenet.

    Lapozzon a hozzászólások között!