• A köhögés lehetséges okai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A köhögés egy reflexes folyamat, melynek célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikróbáktól, idegen testektől.

    A téma cikkei

    5/1 A köhögés lehetséges okai
    5/2 A köhögés típusai
    5/3 Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?
    5/4 Mit kérdezhet orvosunk a köhögésről?
    5/5 A köhögés kezelése

    A köhögési reflex három fázisból áll, először egy belégzési szakasza van, ezt követi egy erőltetett kilégzés zárt glottis (hangrés) mellett, majd a tüdőből nagy erővel távozik a levegő nyílt glottis mellett, általában jellegzetes hang kíséri a folyamatot. A köhögés számos folyamatot kísér, számos betegség tünete lehet, ezért sokszor alapos kivizsgálás után lehet csak a köhögés pontos okát meghatározni.

    Fontos megkülönböztetni a köhögést aszerint, hogy légzőszervi, kardiológiai, esetleg gasztroenterológiai, esetleg pszichés okok miatt alakult-e ki.

    A légzőszervi okok miatt kialakuló köhögés

    A túlzott párásodás következményei


    A beltéri levegő minősége, közvetlen hatással van egészségünkre. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal állásfoglalása a beltéri levegőminőséget befolyásoló tényezők között, a biológiai szennyező anyagokat (gombaspórák, pollenszemek, baktériumok, vírusok, csótány, poratka, illetve háziállat eredetű allergének), mint súlyos tünetek kiváltó okait említi, melyek köhögést, mellkasi- és izomfájdalmakat okozhatnak, de kiválthatnak allergiás reakciót, asztmát is. A párás levegő a légúti betegségek melegágya>>

    Fontos beszélni a köhögés típusairól, jellegéről, hiszen az orvosi kivizsgálás során ezekről tájékozódik az orvos, hogy a köhögés okára fényt derítsen.

    A köhögés lehet produktív vagy nem produktív

    A köhögés minősége szerint lehet produktív (nedves) vagy nem produktív (száraz) köhögés, ez utóbbi nyálkahártya irritációt jelent, gyulladásos folyamatok elején jellemző lehet a száraz köhögés, mely később nedves formába mehet át, szintén jellemző a száraz köhögés idegentest-aspirációnál.

    Atípusos légúti kórokozóknál hetekig elhúzódhat a kínzó száraz köhögés, a mellhártya-gyulladásra a szintén száraz, mellkasi fájdalommal járó köhögés jellemző.  Nedves köhögés jelentkezik számos fertőző betegség során, habos köhögés jellemző a tüdőödémára. Száraz, ugató köhögés jellemző a légcső-gyulladásra, a gégegyulladásra.

    Fontos tényező, hogy a köhögés mely napszakban jelentkezik

    Azt is érdemes a kivizsgálás során tisztázni, hogy a köhögés nappal jelentkezik, egész nap jelen van, csak éjszaka jelentkezik, evéskor jelentkezik. Az asztma egyik első és akár egyedüli tünete lehet az éjszakai, kifejezetten a hajnali órákban jelentkező köhögés, mely kezdetben száraz, később váladéktermelődéssel jár.

    A dohányosokra jellemző a reggeli, bőséges köpetürítéssel járó köhögés, szoktak is úgy fogalmazni, hogy “a beteg jól kiköhög magát”. A felső légutakból történő váladékcsorgás is okozhat éjszakai köhögést, emellé társul még orrdugulás, orrfolyás, torokköszörülés, reggeli köpetürítés.

    A köhögés hangszíne szerint lehet aphoniás (ilyenkor hangjelenség nem kíséri), ugató, csengő, mély, bitonális (kétféle hangjelenség válik külön a köhögés során). A köhögés intenzitása szerint lehet rohamszerű, erőltetett, görcsös.

    Hirdetések

    Az akut köhögés

    Az akut, rövid ideig tartó köhögés egyik leggyakoribb oka a fertőzés, majd a fertőzés gyógyulásával a köhögés megszűnik. Felső- és alsó légúti fertőzések egyaránt okozhatnak köhögést. A garatgyulladás, melléküreg-gyulladás, mandulagyulladás a váladék lecsorgása, és ingerlő hatása révén vált ki köhögést, míg az alsó légutakban az ott kialakuló gyulladás váltja ki a köhögési ingert. Szintén akut köhögés jelentkezik irritánsok rövid ideig tartó hatása, idegen test aspiráció hatására.

    Allergia vagy megfázás?


    A megfázást több száz különböző vírus okozhatja, ha a vírusok valamelyike bejut a szervezetbe, az immunrendszer működésbe lép és megpróbálja elpusztítani a kórokozókat, ez a folyamat eredményezi az általános megfázásos tüneteket, úgymint a köhögést és a nyálkahártya gyulladását a szervezetben. A kórokozók, melyek a megfázást okozzák fertőzhetnek. A betegség könnyen elkapható egy fertőzött emberrel történő érintkezés útján (köhögés, tüsszentés, fizikai érintkezés útján). A fertőzést az immunrendszer néhány hét alatt leküzdi, majd a tünetek elmúlnak. Allergia vagy megfázás?>>

    Allergének is sok esetben okoznak köhögést, ez az allergén típusától is függ, ha szezonálisan van csak jelen az allergén, akkor maga a köhögés is lehet szezonális, ha az allergén elhúzódóan van jelen, akkor a köhögés is elhúzódóvá válhat. A sérülések, a légmell szintén akut. száraz, fájdalmas köhögést okozhatnak.

    A tartós vagy krónikus köhögés

    A tartós vagy visszatérő köhögés egyik oka a már említett allergia, a rhinitis allergica (szénanátha) az esetek mintegy 25%-ában asztmává alakul. Az asztma jellegzetes hangjelenséggel járó köhögéssel társul, sípolás, légszomj, mellkasi fájdalom kísérheti. A kiváltó okokat illetően allergének játszhatnak szerepet, de az asztmának olyan típusa is van, mely nem allergiás eredetű, kiváltó oka lehet testmozgás, stressz, hideg.

    A krónikus obstruktív tüdőbetegség szintén jellemzően tartós vagy visszatérő köhögést okoz, ennek egyik formája a bronchitises, másik formája az emfizémás típus, de éles átmenet nincs a két forma között, a tünetek kombinálódása szokott jellemző lenni. Visszatérő irritáció, vírusos bronchitis (hörgőgyulladás), másodlagos bakteriális bronchitis is okozhat tartós köhögést.

    Jellemzően elhúzódó köhögést okozó kórokozók a tuberculosis kórokozója, atípusos légzőszervi kórokozók: Mycoplasmák, Chlamydiák, illetve a Pertussis (a szamárköhögés kórokozója). Vannak olyan gennyes tüdőfolyamatok, melyek szintén krónikus köhögést okoznak, ide tartozik a cisztás fibrózis, az immunrendszer gyengeségével járó állapotok, a primer ciliáris dyskinésis.

    Tartósan jelen lévő idegen test, nagyobb nyirokcsomó, nagyobb csecsemőmirigy, tüdő- vagy mellüregi daganat is okozhat visszatérő köhögést. Disszeminált tüdőbetegségek is állhatnak a tartós köhögés hátterében, ilyen például a sarcoidosis vagy a fibrotizáló alveolitis.

    A köhögés emésztőszervi oka

    Reflux betegség


    Bár a reflux betegségre (GERD) jellemző az idült betegségi állapot és a tünetek gyakori visszatérése, összességében elmondható, hogy a reflux végkimenetele általában jó, hiszen megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal egyensúlyban tartható. Megfelelő kezeléssel a panaszok visszatérése megelőzhető, a savelválasztást gátló szerek hosszantartó alkalmazásával a visszatérő tünetek kontrollálhatók. A szövődmények - a nyelőcsőszűkület, fekélyek keletkezése, vérzés - időben történő felismeréssel és helyes kezeléssel szintén megelőzhetők. A reflux kezelési lehetőségei>>

    A visszatérő köhögés egyik oka a refluxbetegség, amikor is a savas gyomortartalom, a nyelőcsőbe, majd a légcsőbe jut, ott a légutakat irritálja, és köhögési ingert vált ki. Ez különösen jellemző lehet éjszaka, amikor a vízszintes testhelyzet miatt fizikailag kedvező helyzet alakul ki a savas reflux számára. A felületes, száraz köhögés szokott jellemző lenni.

    Kompenzálható a folyamat az ágy fejvégének emelésével, a savtermelődést csökkentő gyógyszeres kezeléssel. Sajnos sok esetben a diagnózisra nem vagy csak nehezen derül fény, mert sokszor elsősorban légzőszervi okok irányába folyik a kivizsgálás.

    A köhögés pszichiátriai oka

    Sokszor a  köhögés mögött nincs szervi ok, hanem pszichés tényezők miatt alakul ki. Előfordul, hogy légzőszervi betegség után marad meg az ideges köhögés, majd megszokássá válik. Önmagában is jelentkezhet az ideges köhögés, és ha a diagnózis nem kerül időben felismerésre, akkor számos fölösleges vizsgálat és gyógyszerszedés történhet.

    A köhögés kardiológiai oka

    A köhögés jelentkezhet szívelégtelenség során, amikor is a szív rossz pumpafunkciója miatt a tüdőben pangás alakul ki, nő a nyomás a tüdőerekben. Amennyiben a folyamat súlyossá válik, akkor akár tüdőödéma is kialakulhat, melyre a habos köpetürítéssel járó köhögés jellemző.

    A szívelégtelenség oka a Magyarországon sajnos igen gyakori ischaemiás szívbetegség, a magas vérnyomás, ritmuszavar, a szívburok gyulladása, toxinok, gyógyszer-mellékhatás, ritkán terhesség is okozhatja.

    Az ACE-gátlók mellékhatásai


    Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik. Elnevezésük az általuk gátolt enzim (angiotenzin-konvertáló enzim) nevének rövidítéséből származik. Ez az enzim egy olyan anyag (angiotenzin II) keletkezését segíti elő, amely más hatások mellett, csökkenti a vesében a víz és a nátrium kiválasztását, ezzel pedig emeli a vérnyomást. Vérnyomáscsökkentők: az ACE-gátlók működése és hatásai>>

    Gyógyszer-mellékhatás

    A gyógyszerek mellékhatása is lehet köhögés, jellemző ez a mellékhatás ACE-gátlók esetében (angiotenzin-konvertáló enzim-gátlók), melyek igen fontos gyógyszercsoportot jelentenek a magas vérnyomás kezelésében. Szívelégtelenségben is alkalmazzuk őket, ezért a szívelégtelenségben szenvedő beteg köhögése során igen fontos eldifferenciálni, hogy a köhögés gyógyszer-mellékhatás miatt alakult ki, vagy a szív csökkent pumpafunkciója miatt.

    Milyen lépcsői vannak a kivizsgálásnak köhögés esetén?

    Fontos a beteg kórelőzményének alapos feltérképezése, a beteg korábbi betegségeinek ismerete, a beteg gyógyszereinek feltérképezése, a fizikális vizsgálat során a szív, a tüdő egyes eltéréseire is fény derülhet, fontos lehet a komplett fül-orr-gégészeti kivizsgálás, mely nemcsak fizikális vizsgálatot jelent, hanem melléküreg-röntgent.

    A diagnózishoz nagyon fontos mellkas röntgen készítése is, illetve laborvizsgálatok elvégzése. Bizonyos esetben speciális szerológiai vizsgálatokra is szükség lehet. Allergológiai vizsgálatokat is végezhetünk. Bizonyos esetekben speciális tüdőgyógyászati vizsgálatokra is szükség lehet, például légzésfunkcióra, hörgőtükrözésre, a köpet vizsgálatára.

    Amennyiben a légzőszervi okon kívül felmerül a kardiológiai ok, kardiológiai vizsgálat (EKG, szívultrahang) lehet szükséges. A nyelőcsői pH mérése is igen fontos diagnosztikai lépcső, hiszen a savas reflux igazolható vagy kizárható a segítségével.

    Amennyiben részletes kivizsgálás ellenére szervi okot nem sikerül azonosítani, vagy a beteg kórtörténete alapján gyanú van rá, érdemes pszichológiai vagy pszichiátriai vizsgálatot is végezni, esetleg szorongásoldó adása is megpróbálható.

    A köhögés kezelése

    Köhögés: mikor menjen orvoshoz?


    A köhögés a légúti védelem egyik része, jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, váladék, idegentest került melyet a köhögés megpróbál onnan eltávolítani. Akkor kóros, ha elhúzódik, kínzó, megkönnyebbülést nem okoz és fárasztó, nem enged aludni. Mikor forduljon orvoshoz köhögésével>>

    A köhögés mint élettani reflex azt a célt szolgálja, hogy a légutakat megtisztítsa, ezért kezelése során ezt a fontos funkciót szem előtt kell tartanunk. A produktív, azaz váladéktermelődéssel járó köhögés legtöbbször hasznos, ritkán előfordul, hogy a köhögés oly kínzóvá válik, hogy zavarja az éjszakai nyugalmat, gyengíti a légzést, ilyen esetben a csillapítása szükséges lehet.

    Néhány jó tanács

    • Fogyasszon bőven folyadékot, ez segíti a váladék távozását, különösen, ha váladékoldót szed, akkor nagy szükség van a bő folyadékra a lerakódott nyák feloldásához.
    • Emelje meg az ágy fejvégét, ez különösen a savas reflux esetében segít.
    • Szopogasson cukorkát, a felső légúti panaszok esetén a torokfertőtlenítő cukorkák különösen hasznosak lehetnek.
    • Ne dohányozzon, kerülje a füstös, szennyezett levegőjű helyeket, ha nem tudja kerülni, akkor tegyen az arca elé maszkot.

    Köptetők

    A köptetők segítik a váladék mennyiségének csökkentését, hatékonyak, ha kevés mennyiségű váladék szakad fel köhögés során, és a váladék letapadása légzőszervi problémákat okoz. Használatuk során bőséges folyadékfogyasztás javasolt. Estére már köptetőt ne vegyen be, mert az éjszakai nyugalmat zavarhatja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Köhögéscsillapítók

    A köhögéscsillapítók elnyomják a köhögési reflexet, használatuk nem javasolt produktív köhögés esetében, de ha a beteg nyugalmát zavarja, kínzó jellegű a köhögés, akkor éjszakára szükség lehet köhögéscsillapítóra is. Ha száraz, kínzó köhögés gyötri, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy javasolt-e köhögéscsillapító szedése.

    Egyéb kezelési lehetőségek

    A köhögés számos okra vezethető vissza, ezért egyéb kezelés módszerek is szükségesek lehetnek a felsorolt ehetőségeken kívül. A légúti fertőzések esetében bakteriális fertőzés esetén antibiotikum adása segít a panaszok enyhítésében.

    A teljesség igénye nélkül felsorolva, például asztma esetében speciális hörgőtágító szerek, kortikoszteroid adása lehet indokolt, allergia esetében antihisztaminok hozhatnak javulást. Tumoros eredetben a megoldás műtéti, refuxbetegség esetében protonpumpa-gátló adása segíthet.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)
     

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Hallássérült-e a gyermek?

    A kivételesen magas intelligenciájú kislány akaratán kívül megtévesztette a szakorvosokat, audiológusokat, a logopédust is.

    Milyen napszemüveget vásároljon?

    A napszemüvegeknél valóban az egyik legfontosabb tényező a minél nagyobb hatásfokú fényvédelem. A látszerész tanácsai.

    Játsszon a Testébresztő ajándékokért!

    Nézze meg videó-összeállításunkat, válaszoljon helyesen a videóhoz kötődő kvízkérdésekre!

    A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

    Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Réka 21
    2015-02-24 13:40
    tapasztalataim szerint ha hurutos a köhögés, akkor nem szabad csillapítani, mert a váladék a tüdőben gyulladást is okozhat! Viszont ha száraz köhögés van, akkor a légutak megnyugtatására nagyon hatásos az eukaliptusz akár illóolajként, akár bedörzsölős kenőcsként, akár zuhanytablettaként!