• A köhögés lehetséges okai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A köhögés egy reflexes folyamat, melynek célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikróbáktól, idegen testektől.

    Mi okozhat köhögést? – áttekintés

    A téma cikkei

    3/1 A köhögés lehetséges okai és típusai
    3/2 A száraz köhögés okai és kezelése
    3/3 A köhögés és köhögéscsillapítás gyermekeknél

    • Leggyakrabban a köhögés hátterében, a felső- (ritkábban az alsó-) légutak gyulladásos megbetegedései állnak (torok-, gége-, légcső-, hörgő- és tüdőgyulladás), melyek kórokozói leginkább vírusok, baktériumok, ezeken kívül különleges - igen ritka - esetekben gombák.
    • A dohányosok és az asztmások köhögése is a légutak - idült - gyulladására vezethető vissza, továbbá 
    • a mellhártya gyulladása és a tbc is köhögéssel jár.
    • Köhögést okoznak egyes jó- és rosszindulatú daganatok, leggyakrabban a tüdő rosszindulatú daganatai, ezen kívül a gége, a mellhártya, a mellüreg tumorai.
    • Köhögéssel járhatnak különböző heveny és idült szívbetegségek.
    • Köhögést okoz a légutakba került idegentest, például félrenyelés kapcsán.
    • Előfordulhat köhögés pszichés alapon, mint feszültséget levezető, krákogó jelenség, vagy hisztéria talaján kialakult kínzó köhögési roham.
    • Régebben gyermekeknél fordult elő a húzó jellegű szamárköhögés, ám mióta az ellene kifejlesztett védőoltás a kötelező védőoltások közt szerepel, ezzel a betegséggel már nem találkozunk.
    • allergia,
    • krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD),
    • szívbillenytű-hiba (aorta inszufficiencia),
    • tüdőtágulat (tüdőemphysema),
    • krónikus bronchitis (pl. dohányosoknál),
    • krónikus arcüreggyulladás (szinuszitisz),
    • gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe (gasztroözofagális reflux),
    • gyógyszerek mellékhatása (pl. ACE-gátlók).

    Hirdetések
    A köhögés, mint mechanizmus
    A köhögési reflex három fázisból áll, először egy belégzési szakasza van, ezt követi egy erőltetett kilégzés zárt glottis (hangrés) mellett, majd a tüdőből nagy erővel távozik a levegő nyílt glottis mellett, általában jellegzetes hang kíséri a folyamatot. A köhögés számos folyamatot kísér, számos betegség tünete lehet, ezért sokszor alapos kivizsgálás után lehet csak a köhögés pontos okát meghatározni. Fontos megkülönböztetni a köhögést aszerint, hogy légzőszervi, kardiológiai, esetleg gasztroenterológiai, esetleg pszichés okok miatt alakult-e ki.

    A köhögés típusai

    Mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz?


    Ha a köhögés napok múltán sem szűnik meg, esetleg láz, nehézlégzés vagy légszomj tapasztalható mellette, érdemes orvosi segítséget igényelni. A kivizsgálás akkor is ajánlott, ha a köhögés során váladék jelentkezik, amely sűrű állagú és zöldessárga. Rózsaszín vagy egyértelműen véres köpet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén sürgős ellátásra szorul a páciens, ha súlyos légzési vagy nyelési nehézségei vannak.

    Bővebben Mit kérdezhet orvosunk a köhögésről?

    Ha a köhögés kevesebb, mint három hétig tart, akut köhögésről beszélünk. A krónikus köhögés kezeletlenül, három hétnél hosszabb idő alatt sem hagy alább. Ebben az esetben forduljon orvoshoz!

    A köhögés minősége szerint lehet produktív (nedves) vagy nem produktív (száraz) köhögés, ez utóbbi nyálkahártya irritációt jelent, gyulladásos folyamatok elején jellemző lehet a száraz köhögés, mely később nedves formába mehet át, szintén jellemző a száraz köhögés idegentest-aspirációnál.

    Bővebben A száraz köhögés okai és kezelése

    A köhögések csoportosítása másképpen:

    Nyákos köhögés: leggyakoribb oka a megfázás, a tüdőgyulladás, a krónikus bronchitis vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség. Az asztma vagy más allergiás megbetegedés is gyakran okoz fokozott nyáktermelést. A felköhögött váladék üvegszerűen tiszta, többnyire folyékony, míg megfázás esetén sárgás vagy zöldes és sűrű.

    Véres köhögés: a vérzéssel járó köhögés hátterében a következő okok állhatnak: tüdőembólia, tuberkulózis, szívelégtelenség vagy tüdőrák. Ritka esetben véralvadási zavarok, vagy vérzékenység is lehet a köhögés oka.

    Ingerköhögés: a tüdő akut ingerlése, a porszemcsék vagy más idegen részecskék által, reflexes köhögéshez vezethet. Azonban néhány gyógyszer, így például a már említett ACE-gátlók is okozhatnak ingerköhögést. Néhány esetben az ingerköhögés, egy kis tüdőembólia egyetlen tünete.

    Fontos tényező, hogy a köhögés mely napszakban jelentkezik

    Azt is érdemes a kivizsgálás során tisztázni, hogy a köhögés nappal jelentkezik, egész nap jelen van, csak éjszaka jelentkezik, evéskor jelentkezik. Az asztma egyik első és akár egyedüli tünete lehet az éjszakai, kifejezetten a hajnali órákban jelentkező köhögés, mely kezdetben száraz, később váladéktermelődéssel jár.

    Bővebben Minden, amit tudni kell az asztmáról

    A dohányosokra jellemző a reggeli, bőséges köpetürítéssel járó köhögés, szoktak is úgy fogalmazni, hogy “a beteg jól kiköhögi magát”. A felső légutakból történő váladékcsorgás is okozhat éjszakai köhögést, emellé társul még orrdugulás, orrfolyás, torokköszörülés, reggeli köpetürítés.

    A köhögés hangszíne szerint lehet aphoniás (ilyenkor hangjelenség nem kíséri), ugató, csengő, mély, bitonális (kétféle hangjelenség válik külön a köhögés során). A köhögés intenzitása szerint lehet rohamszerű, erőltetett, görcsös.

    Bővebben Mire utalhat, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

    Az akut köhögés

    Dohányos köhögés


    A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgősen orvosi ellátást igényel.

    Bővebben A dohányos köhögést komolyan kell venni!

    Az akut, rövid ideig tartó köhögés egyik leggyakoribb oka a fertőzés, majd a fertőzés gyógyulásával a köhögés megszűnik. Felső- és alsó légúti fertőzések egyaránt okozhatnak köhögést. A garatgyulladás, melléküreg-gyulladás, mandulagyulladás a váladék lecsorgása, és ingerlő hatása révén vált ki köhögést, míg az alsó légutakban az ott kialakuló gyulladás váltja ki a köhögési ingert. Szintén akut köhögés jelentkezik irritánsok rövid ideig tartó hatása, idegen test aspiráció hatására.

    Allergének is sok esetben okoznak köhögést, ez az allergén típusától is függ, ha szezonálisan van csak jelen az allergén, akkor maga a köhögés is lehet szezonális, ha az allergén elhúzódóan van jelen, akkor a köhögés is elhúzódóvá válhat. A sérülések, a légmell szintén akut száraz, fájdalmas köhögést okozhatnak.

    Bővebben Minden, amit tudni kell az allergiáról

    A tartós vagy krónikus köhögés

    Mit tegyek köhögés esetén?


    Gyakori kérdések 62 éves vagyok és kb. 6-7 éve makacs köhögésem volt, közben kiderült, hogy reflux betegségem, magas vérnyomásom és pajzsmirigy göböm is van. Szedek gyógyszereket, a köhögés csökkent, de sokat krákogok. Kérjek további vizsgálatokat? Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus válasza az Orvos válaszol rovatban

    A tartós vagy visszatérő köhögés egyik oka a már említett allergia, a rhinitis allergica (szénanátha) az esetek mintegy 25%-ában asztmává alakul. Az asztma jellegzetes hangjelenséggel járó köhögéssel társul, sípolás, légszomj, mellkasi fájdalom kísérheti. A kiváltó okokat illetően allergének játszhatnak szerepet, de az asztmának olyan típusa is van, mely nem allergiás eredetű, kiváltó oka lehet testmozgás, stressz, hideg.

    A krónikus obstruktív tüdőbetegség szintén jellemzően tartós vagy visszatérő köhögést okoz, ennek egyik formája a bronchitises, másik formája az emfizémás típus, de éles átmenet nincs a két forma között, a tünetek kombinálódása szokott jellemző lenni. Visszatérő irritáció, vírusos bronchitis (hörgőgyulladás), másodlagos bakteriális bronchitis is okozhat tartós köhögést.

    Jellemzően elhúzódó köhögést okozó kórokozók a tuberculosis (TBC, gümőkór) kórokozója, atípusos légzőszervi kórokozók: Mycoplasmák, Chlamydiák, illetve a Pertussis (a szamárköhögés kórokozója). Vannak olyan gennyes tüdőfolyamatok, melyek szintén krónikus köhögést okoznak, ide tartozik a cisztás fibrózis, az immunrendszer gyengeségével járó állapotok, a primer ciliáris dyskinésis.

    Tartósan jelen lévő idegen test, nagyobb nyirokcsomó, nagyobb csecsemőmirigy, tüdő- vagy mellüregi daganat is okozhat visszatérő köhögést. Disszeminált tüdőbetegségek is állhatnak a tartós köhögés hátterében, ilyen például a sarcoidosis vagy a fibrotizáló alveolitis.

    A köhögés emésztőszervi oka

    A visszatérő köhögés egyik oka a refluxbetegség, amikor is a savas gyomortartalom, a nyelőcsőbe, majd a légcsőbe jut, ott a légutakat irritálja, és köhögési ingert vált ki. Ez különösen jellemző lehet éjszaka, amikor a vízszintes testhelyzet miatt fizikailag kedvező helyzet alakul ki a savas reflux számára. A felületes, száraz köhögés szokott jellemző lenni. Kompenzálható a folyamat az ágy fejvégének emelésével, a savtermelődést csökkentő gyógyszeres kezeléssel. Sajnos sok esetben a diagnózisra nem vagy csak nehezen derül fény, mert sokszor elsősorban légzőszervi okok irányába folyik a kivizsgálás.

    Bővebben Reflux és gyomorfekély

    A köhögés pszichiátriai oka

    Sokszor a  köhögés mögött nincs szervi ok, hanem pszichés tényezők miatt alakul ki. Előfordul, hogy légzőszervi betegség után marad meg az ideges köhögés, majd megszokássá válik. Önmagában is jelentkezhet az ideges köhögés, és ha a diagnózis nem kerül időben felismerésre, akkor számos fölösleges vizsgálat és gyógyszerszedés történhet.

    A köhögés kardiológiai oka

    Éjszakai köhögés


    Beteg és a hálótárs számára egyaránt zavaró, ha álmából rendszeresen kellemetlen köhögésre ébred. Az éjszaka folyamán jelentkező köhögés kiváltó okairól és kezeléséről mindent megtudhat cikkünkből.

    Bővebben Az éjszakai köhögés lehetséges okai és kezelése

    A köhögés jelentkezhet szívelégtelenség során, amikor is a szív rossz pumpafunkciója miatt a tüdőben pangás alakul ki, nő a nyomás a tüdőerekben. Amennyiben a folyamat súlyossá válik, akkor akár tüdőödéma is kialakulhat, melyre a habos köpetürítéssel járó köhögés jellemző.

    Bővebben A szívelégtelenség tünetei

    A szívelégtelenség oka a Magyarországon sajnos igen gyakori ischaemiás szívbetegség, a magas vérnyomás, ritmuszavar, a szívburok gyulladása, toxinok, gyógyszer-mellékhatás, ritkán terhesség is okozhatja.

    Gyógyszer-mellékhatás

    A gyógyszerek mellékhatása is lehet köhögés, jellemző ez a mellékhatás ACE-gátlók esetében (angiotenzin-konvertáló enzim-gátlók), melyek igen fontos gyógyszercsoportot jelentenek a magas vérnyomás kezelésében. Szívelégtelenségben is alkalmazzák őket, ezért a szívelégtelenségben szenvedő beteg köhögése során igen fontos megkülönböztetni, hogy a köhögés gyógyszer-mellékhatás miatt alakult ki, vagy a szív csökkent pumpafunkciója miatt.

    Bővebben Az ACE-gátlók működése és hatásai

    Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Onmeda.de

    Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Olvasson tovább! A köhögés típusai

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Visszeresség: milyen vizsgálatokra számíthat?

    Egyszerű és gyors vizsgálatokkal feltérképezhetőek a problémás érszakaszok.

    Főzzön Ön is egészségesen!

    Válaszoljon 2015. augusztus 13-ig három, az emésztési görcsökkel kapcsolatos kérdésre és nyerjen egy konyhai készüléket!

    Stressz és a daganatok

    Vajon mekkora szerepe van a rákos megbetegedések kialakulásában a pszichés terhelésnek? A stressz valóban megnöveli a daganatok kockázatát?

    Biztonságos a mindennapos probiotikum-fogyasztás?

    A probiotikumok rendszeres használatával megakadályozható a bélflóra egyensúlyának eltolódása. Vajon mennyit szabad fogyasztani belőlük?

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Réka 21
    2015-02-24 13:40
    tapasztalataim szerint ha hurutos a köhögés, akkor nem szabad csillapítani, mert a váladék a tüdőben gyulladást is okozhat! Viszont ha száraz köhögés van, akkor a légutak megnyugtatására nagyon hatásos az eukaliptusz akár illóolajként, akár bedörzsölős kenőcsként, akár zuhanytablettaként!