• A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) különböző életkorban sokszor eltérő módon alakul ki, de bizonyos formái gyermekkortól a felnőttkoron át az idős korig egyaránt kimutathatóak és hasonló tünetekkel jelentkeznek.

    Pajzsmirigy-alulműködés
    A téma cikkei

    6/1 A pajzsmirigy alulműködés
    6/2 A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
    6/3 A jód szerepe és a jódpótlás
    6/4 Pajzsmirigyhormon értékek értelmezése
    6/5 Horonpótlás pajzsmirigy eltávolítás után

    6/6 Életmód és táplálkozás pajzsmirigybetegek részére

    A pajzsmirigy alulműködés hasonló tüneteket okozhat, akár jódhiány miatt alakul ki, akár a gyakori Hashimoto pajzsmirigy alulműködésről van szó, vagy akár a terhesség után észlelt, úgynevezett postpartum thyreoiditisről.

    Milyen tünetei lehetnek a pajzsmirigy-alulműködésnek?

    Alulműködés esetén - a folyamat súlyosságától függően - általánosságban a következő tünetek jelentkeznek kezeltlen esetben:

    • gyengeség és fáradékonyság, allandó fáradtságérzet;
    • rossz közérzet, idegesség, ingerlékenység vagy álmatlanság, amely negatívan befolyásolja munkavégzést és a társas kapcsolatokat is;
    • koncentrálóképesség csökkenése, hangulatingadozások;
    • bőr szárazság, hajhullás,
    • testsúlynövekedés, megfelelő táplálkozás vagy elegendő testmozgás mellett is;
    • székrekedés,
    • szívműködés lassulása,
    • nemi funkciók felborulása (pl. menzeszavar, nemi vágy csökkenése), vetélések;
    • ezen tünetek mellett, még egyéb panaszok is jelentkezhetnek.

    Mivel a tünetek önmagukban gyakori problémák vagy más betegségeket is jelezhetnek, ezért gyakran nehezen diagnosztizálják a hypothyreosist. Fontos azonban, hogy a tünetek összessége utalhat pajzsmirigy megbetegedésre, de egy-egy tünet fennállása önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy a pajzsmirigy működési zavara okozza a panaszt. Gyanú esetén ezért mindig érdemes megkérdezni a gondozó orvost egy kivizsgálás szükségességéről.

    Hirdetések

    Sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara állhat más betegségek vagy egészségügyi problémák mögött. Gyakori, hogy az alábbi betegségek diagnosztizálása esetén a háttérben pajzsmirigyproblémára derül fény:

    Tudni kell azt is, hogy a pajzsmirigybetegség mögött többféle ok is állhat, amelyeket további tünetek jelezhetnek (lásd lentebb) a fenti általános panaszokon túl.

    Pajzsmirigy teszt Szánjon Ön is pár percet a kérdőív kitöltésére és ellenőrizze pajzsmirigyműködését!

    Hogyan diagnosztizálható a pajzsmirigy alulműködés?

    A hypothyreosis laboratóriumi vizsgálatokkal igazolható, amely során az agyalapi mirigy által termelt a TSH, illetve a pajzsmirigy hormonok (fT3 és fT4) szintjét figyelik. A TSH normál értéke normál értéke 0.4 to 2.5 mIU/L között mozog, a pajzsmirigy alulműködésre a magas TSH szint, alacsony fT3 és fT4 szint utal. Prof. Balázs Csaba a Budai Endokrinközpont szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a TSH érték egyénenként (életkor szerint), sőt vizsgálatonként (napszakonként, évszakonként) is eltéréseket mutathat, ráadásul számos gyógyszer is befolyásolja az aktuális értéket. Éppen ezért egy-egy laborvizsgálat nem feltétlenül tudja megerősíteni vagy cáfolni a pajzsmirigy alulműködést.

    Amennyiben a pajzsmirigy elváltozásra (megnagyobbodás, göbök) is fény derül ultrahangvizsgálat során, úgy további vizsgálatokra is sor kerülhet.

    Bővebben A TSH és a pajzsmirigyhormonok laborvizsgálati eredményeinek értelmezése

    Bővebben A pajzsmirigybetegségek vizsgálati módszereiről részletesen

    Kiket érinthet leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködés?

    Pajzsmirigy rendellenességek következményei

    Bővebben Tudja meg, mit okozhat a pajzsmirigy alulműködése. Pajzsmirigy rendellenesség és vetélés
    Pajzsmirigy alulműködés terhesség alatt
    Pajzsmirigyproblémára is utalhat a merevedési zavar
    Pajzsmirigy alulműködés és menstruációs zavarok
    A pajzsmirigy-alulműködés és a sikertelen diéta kapcsolata

    Tudástár Ismerje mag az endokrin rendszer működését!
    Az endokrin rendszeről egyszerűen

    A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, hazánkban a lakosság 10-15 százaléka érintett. Mivel a betegek háromnegyed nő, a hölgyek körében 20 százalék fölött van a pajzsmirigy betegségekkel küzdők aránya. A különböző zavarok között a jódhiányos pajzsmirigy alulműködés a leggyakoribb.

    Pajzsmirigy betegségek különös gyakorisággal fordulnak elő a jelentős hormonális változásokhoz kötődően: serdülőkorban, a változókortól kezdődően (45-60) és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. A hormonális változásokon túl terhesség idején megnő a szervezet jódszükséglete, így a jódhiányos forma kialakulása még gyakoribb. A szülések 10-17 százalékában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy-gyulladás alakul ki. 60 éves kor fölött a nők jelentős részének alakul ki valamilyen pajzsmirigy rendellenessége.

    Elsősorban tehát a serdülő lányoknak, várandósság idején és változókor után érdemes figyelniük a tünetekre.

    A jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés

    A napi jódszükséglet életkoronként változik

    1 éves korig napi 50 mikrogramm;
    2-6 éves kor között napi 90 mikrogramm;
    7-12 éves kor között napi 120 mikrogramm
    felnőtt korban napi 150 mikrogramm terhesség és szoptatás idején napi 200 mikrogramm a szervezet igénye.
    Bővebben a jódról: mikor kell szedni, mikor nem?

    A megfelelő működéshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége, elégtelen jódbevitel esetén pajzsmirigyzavar alakul ki. A jódhiány miatti pajzsmirigy zavarra a pajzsmirigymegnagyobbodás is felhívhatja a figyelmet, enyhe jódhiánynál ugyanis a pajzsmirigy fokozott működéssel próbál elegendő hormont termelni. A szabad szemmel még nem látható megnagyobbodásra a nyakfeszülés, a nyelési nehézség vagy a rekedtség hívhatja fel a figyelmet.

    Fokozott jódhiány esetén azonban már nem képes megfelelő működésre a szerv, és a pajzsmirigy alulműködésre jellemző tünetek alakulnak ki. A jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés kezelésére, elegendő lehet a jódozott só alkalmazása, esetenként azonban Jodid adására is sor kerülhet.

    Amennyiben a pajzsmirigy alulműködése gyógyszer mellékhatásként alakul ki, a gyógyszer elhagyásával (más hasonló hatásmechanizmusú gyógyszer adásával) ez a tünet megszüntethető. Hormonterápiában részesülő betegeknél a hormonkészítmények adagjának változtatása, beállítása hozhat eredményt.

    A Hashimoto thyreoiditis okozta pajzsmirigy alulműködés

    A serdülő- és felnőttkor gyakori, pajzsmirigy alulműködéshez vezető kórfolyamata a Hashimoto thyreoiditis (krónikus limfociás pajzsmirigygyulladás), ami a pajzsmirigy hormontermelő sejtjeit pusztító autoimmun betegség. Észlelésekor a betegnél, lehetnek túlműködésre vagy alulműködésre utaló tünetek, de az is elképzelhető, hogy más eltérés nem mutatható ki a pajzsmirigy megnagyobbodásán kívül.

    Fontos tudni, hogy autoimmun folyamat fennállása esetén a fokozott jódpótlás (jódozott só, Jodicum ásványvíz, Jodid) kifejezetten káros lehet! Pajzsmirigybetegség gyanúja esetén ezért különösen fontos a megfelelő orvosi kivizsgálás.

    A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata során gyermekkorban általában 2-3 mm-es átmérőjű cisztákat találnak, ami később a felnőttkorban göbösödést idézhet elő. Amennyiben a folyamat, egyértelműen nem különíthető el rosszindulatú elváltozástól, kiegészítő szcintigráfiás vizsgálat is szükségessé válhat, ha a pajzsmirigy göb mérete meghaladja a 1,5 cm-t, tűvel történő mintavétel elvégzése is szóba jön. A betegség nem gyógyítható, oka nem szüntethető meg, azonban a pajzsmirigy alulműködés kezelése hormontartalmú gyógyszerekkel lehetséges.

    Az újszülöttkori pajzsmirigy alulműködés tünetei - congenitalis hypothyreosist

    A veleszületetten észlelhető, úgynevezett congenitalis hypothyreosist már újszülött korban kiszűrik, az újszülött osztályokon elvégzendő kötelező teszt segítségével. A teszt jelentősége olcsóságában, megbízhatóságában, és abban rejlik, hogy a megfelelő időben és módon alkalmazott kezeléssel, a gyermek tünetmentessé tehető, a fejlődése egészséges kortársaiéhoz hasonló.

    Az alulműködés tünetei nem feltétlenül jellegzetesek ebben az életkorban, vannak viszont olyan jelek, mint például a nyitott kiskutacs, a nagy köldöksérv, a kifejezetten száraz bőr, a láthatóan nagy nyelv, az élettani, néhány napig tartó újszülöttkori sárgasághoz képest elhúzódó icterus, a bélmozgás csökkenése miatt kialakuló ritka székletürítés, a széles orrnyereg, vagy a lusta szopási készség kórjelző lehet.

    Az emelkedett pajzsmirigy serkentő hormon (sTSH) szint esetén mindenképpen javasolt a hormon pótlásának megkezdése. Ez fontos a szövődmények (pl. a szellemi fejlődés lassulása vagy elmaradása) megelőzése szempontjából.

    A diagnózist megerősíthetik a kiegészítő vizsgálatok, mint pl. a pajzsmirigy képalkotó vizsgálata (ultrahang vagy szcintigráfia), de a kezelést ezen vizsgálatok nem befolyásolják. Mivel a szintigráfia izotópos vizsgálat, ennek elvégzését általában 3 éves kor után javasolják.

    WEBBeteg

    Forrás:  WEBBeteg  összeállítás
    Orvos szerzők: Dr. Felszeghy Enikő endokrinológus, WEBBeteg
    További forrás: Prof. Balázs Csaba, Budai Endokrinközpont

     

    Lapozzon! A pajzsmirigy alulműködés hátteréről, okairól

    DRportal.hu Ön orvos? Szakmai portálunkról ajánljuk a témában

    Szóljon hozzá! Önnek is van tapasztalata a betegségről? Ossza meg másokkal!

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kerékpározás

    A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

    Stressz és őszülés

    Valóban van összefüggés a harag, a stressz és az őszülés között vagy ez csak riogatás?

    Élelmiszereink víztartalma

    Az élelmiszereink víztartalma befolyásolja szervezetünk hidratáltságát. Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik.

    Tévhitek az oltóanyagok összetevőiről

    Milyen gyakori tévhitek keringenek a köztudatban az oltóanyagok összetevőivel kapcsolatban?

   •  

    Hozzászólások (0)