• A szívinfarktus tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek! Jelnyelvi verzió

    Szívinfarktus - A téma cikkei

    5/1 A szívinfarktus és tünetei
    5/2 Az infarktus okai, rizikófaktorai
    5/3 Mikor forduljunk orvoshoz?
    5/4 Az infarktus kezelési lehetőségei
    5/5 Élet szívinfarktus után

    A szívinfarktus a szívizom egy részének elpusztulása a vérellátás elégtelenné válása miatt. Szemben az agyi infarktussal (stroke), amely lehet vértelen és vérzéses, a szívinfarktus vértelen (ischaemiás), vagyis kialakulásakor egy véralvadék hirtelen elzár vagy erősen beszűkít egy artériát a szívben.

    Régen a szívinfarktus többször volt halálos kimenetelű, mint napjainkban. Noha a tünetek jobb felismerésének és a kezelés javulásának köszönhetően a szívinfarktust elszenvedők többsége túléli a heveny fázist, szívinfarktus után hosszabb időre rosszabb életminőséggel és a szív eredetű elhalálozás fokozott kockázatával kell számolni.

    Hirdetések
    Az elzáródást követő szívizom elhalás sémás ábrázolása
    Az elzáródást követő szívizom elhalás sémás ábrázolása
    Forrás

    Az infarktus kialakulását, csakúgy, mint az infarktusból való felépülést, nagymértékben befolyásolja az életvitel: táplálkozási szokások, testmozgás, a stressz mértéke és kezelésének képessége. Az egészséges életvitel ahhoz is hozzájárul, hogy csökkenjen a további szívinfarktusok kialakulásának kockázata.

    Hogyan ismerjük fel a szívinfarktust?

    A szívinfarktus tipikus tünetei jól ismertek, azonban néha nem könnyű felismerni, mivel a tünetek mértéke nagy egyéni különbségeket mutat. A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Nőknél, idősebb betegeknél, illetve cukorbetegeknél a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek. Vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek. Ettől függetlenül minél több tünetet észlel önmagán az alábbiak közül, annál nagyobb a valószínűsége, hogy önnek szívinfarktusa van:

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    • nyomásérzés a mellkas közepén, esetleg csak furcsa teltségérzés, vagy szorító mellkasi fájdalom (angina pektorisz), ami több mint néhány percen keresztül fennáll;
    • kisugárzó fájdalom a mellkasból a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába;
    • egyre sűrűsödő mellkasi fájdalmak;
    • folyamatosan fennálló fájdalom a has felső részén;
    • légszomj;
    • izzadás;
    • megsemmisülés érzés;
    • ájulás;
    • hányinger, hányás.

    A szívinfarktus bármikor kialakulhat, munkában, sportolás közben, pihenéskor, illetve mozgás esetén is. Bár hirtelen is kialakulhat, sok szívinfarktust elszenvedő embernél órákkal, napokkal vagy már hetekkel korábban figyelmeztető jelek alakulnak ki. A szívinfarktus legelső figyelmeztető jele a vissza-visszatérő mellkasi fájdalom, ami mozgásra erősödik és pihenésre szűnik. Az anginát a szív elégtelen vérellátása (iszkémia) okozza.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    Előző oldal | 5/1 | 5/2 Az infarktus okai, rizikófaktorai

    Az elsősegély mobil alkalmazás ingyenesen letölthető ide kattintva!>>

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Só utáni sóvárgás

    A só utáni sóvárgás mögött néha súlyos egészségügyi állapot húzódik meg. Az Addison-kór leggyakoribb jelei és tünetei.

    A reumatológiai betegségek rehabilitációja

    Kiknek van szüksége rehabilitációra? Hogyan és hol történik a rehabilitáció?

    Gyakori vizelési inger

    Sokaknál előforduló jelenségről van szó, amelynek hátterében nem csupán testi okok állhatnak, hanem lelki tényezők is kiválthatják.

    A végtagok fájdalmas kivörösödése

    Milyen tünetek jellemzőek az erythromelalgia nevű betegségre? Milyen kezelési lehetőségek léteznek?

   •  

    Hozzászólások (7)
    Írta: Fogetti
    Először is köszönöm a webbeteg szerkesztőinek hogy világos közérthető tartalmakat boztosítanak a látogatóknak. Az itt fellelhető témák mind mind életbevágóak, túlzás nélkül.Másrészt Dr. Bubónak válaszolnék Kár hogy vannak ilyen emberek akik homokba dugják a fejüket és így próbálnak másokat leereszkedő módon sértegetni. Sajnos a történet amit apacs nevű user megosztott egyáltalán nem hihetetlen és nem is egyedi. Saját édesapám is áldozatul esett egy háziorvosnak Szolnokon, miután erős zsibbadással a jobb karjában, és egyensúlyérzékének látható csökkenésével hazaküldte a doki. Másnap reggel már a rohamkocsi vitte a neurológiai sürgősségi ellátásra stroke-kal. Igen súlyos eset az övé, a beszédkészségét teljesen elvesztette, és a mai napig nem épült fel, hiába a rehabilitációra költött rengeteg pénz.Szerintem felháborító hogy miután a fenti eset és az ehhez hasonlók határozzák meg (jogosan) a közvéleményt, mégis vannak olyan emberek akik az ilyen tragikus eseteket relativizálják és elbagatelizálják.Egy igen tehetséges neurológus barátommal beszélgetve, rávilágított hogy az ő neurológiai osztályuk rendszeresen végez felvilágosító előadásokat háziorvosoknak, ahol például többek között a fentihez hasonló tünetek felismerését mutatják be. Azonban mivel ezek az előadások a gyógyszercégek előadásaitól eltérően nem a luxusfürdőkben kerülnek megrendezésre, ezért a részvételi arány rendkívül alacsony.Talán apacs user ironikusan pont a fentiekre tapintott rá. A gyógyszerlobbi jól kitömi a mi háziprvosainkat, mi meg aztán meg is dögölhetünk, mert a legtöbbnek még ahhozz is kevés a tehetsége hogy a stroke tüneteit felismerje.Ezek után el lehet rajta gondolkodni hogy kinek a fejében vannak démonok.

    Írta: Vica
    Szivinfarktus kialakulasarol videokhttps://www.youtube.com/watch?v=JjKqBwl8-Lw&list=UU1GR6uDmPye5roTJUh0ll_A

    Írta: Dr. Bubó
    Kedves apacs! Ön nagyon jól látja, hogy a háziorvosának, aki lepaktált az ügyeletes orvossal, fizet valaki, hogy maga és a mamája minél előbb elpusztuljon. Nyilván testvériesen el is osztják a pénzt. Szerintem euróban fizeti ki őket a maga agyában lakozó démon. Hallatlan!

    Lapozzon a hozzászólások között!