• A végtagzsibbadás lehetséges okai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A zsibbadás gyakori panasz, melynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz. Mégis nagyon fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körülhatároljuk, mert a jó leírás fontos támpontot jelent az orvosnak, aki ez alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.

    A zsibbadást a betegek általában olyan érzéshez hasonlítják, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák, vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt, esetleg erős csiklandozó érzéshez hasonlítják. Leggyakrabban a végtagok zsibbadása fordul elő, de nem kizárólagosan.

    Fontos, hogy a beteg a minden ok nélkül kialakuló zsibbadást ne bagatellizálja, mivel bár gyakran nem található betegség a háttérben (a panasz sokszor pszichés eredetű), a tünet akár komoly betegség kialakulását is jelezheti.

    Hirdetések

    Idegrendszeri háttér

      Érzészavarok


    A zsibbadás tünet az érzészavarok csoportjába tartozik. Lényeges, hogy elkülönítsük az érzéskieséstől vagy az érzéscsökkenéstől, amikor valamilyen bőringert, például egy apró szúrást, a beteg nem érzékel, vagy lényegesen gyengébben érzékeli (hypaesthesia). A dysaesthesia olyan jelenség, mikor az inger által várhatóan okozott érzés más, kellemetlen jellegűvé válik, például gyenge nyomás az érintett terület nagyfokú fájdalmát váltja ki. Paraesthesiának nevezzük a spontán kóros érzéseket. A zsibbadás is ide tarozik.

    A zsibbadás érzés hátterében mindig valamilyen idegrendszeri eltérést kell keresnünk, amelyet azonban számos ok kiválthat, köztük olyan alapbetegségek is, amelyek elsődlegesen nem az idegrendszer bántalmát okozzák.

    A tünetek egyoldali fennállása az idegrendszer központi részének zavarára utal. Ha valamennyi végtag distalis (a test középvonalától távol eső, leggyakrabban zokni-illetve kesztyűszerű elrendeződés) része érintett, az bármely okból kialakult polyneuropathiára, gerincvelői vagy agyalapi eltérésre utalhat.

    Ha a tünetek átmenetiek, anyagcserezavar gyanítható.

    Ha a jelentkező zsibbadás rohamszerű, rövid ideig tart és spontán múlik, akkor átmeneti agyi véráramlászavar is állhat a háttérben.

    A gerincvelőt károsító kórfolyamatok esetén a zsibbadás jól lokalizálható: a zsibbadás az idegrendszer szegmentális tagolódásának eredményeképpen meghatározott idegek ellátási területére korlátozódik.

    Mi válthatja ki a zsibbadást?

    Az említett kiváltó okokat számos kórfolyamat létrehozhatja. Az anyagcserezavarok legtöbbször csökkent szérum kalcium és/vagy magnézium és/vagy kalcium szintre utalnak, hyperventillációs szindróma (fokozott légzéstevékenység) is állhat a háttérben. Ezen jelenségek hátterében további alapbetegségeket kell keresni.

    Polyneuropathia, vagyis a perifériás idegek károsodása szintén számos okból kialakulhat. Leggyakrabban cukorbetegség, rosszindulatú daganat, pajzsmirigyrendellenesség, egyéb krónikus betegségek okozzák. Számos táplálkozási hiányállapot is a környéki idegek károsodását okozhatja: alkoholizmus, B-vitamin- és/vagy folsavhiány, idült emésztőszervi betegségek (a felszívódás zavara miatt).

    Több ipari vegyi anyag és gyógyszer okozhat polyneuropathiát: kemoterápiás szerek, arzén, ólom, higany. Az idegrendszer különböző gyulladásos állapotai ritkább okok, de előfordulhatnak, például a sclerosis multiplex. A Guillain-Barré szindróma első tünetei a szimmetrikus érzészavarok lehetnek. Szélütés is járhat zsibbadással, ám ilyenkor az egyéb tünetek markánsabb megjelenése miatt a zsibbadás esetleg nem kerül szóba.

    A gerincvelő kórállapotai közül ritkán daganatok, leggyakrabban porckorongsérv oki szerepe igazolódik. A porckorongsérv szintje tapasztalt vizsgáló számára akár már a zsibbadás és az egyéb tünetek lokalizációja alapján megállapítható. Előfordul, hogy az izmok tónusának fokozódása okoz idegbántalmakat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    A környéki idegek egy része bizonyos helyeken úgynevezett alagutakban fut, melyeket izmok, inak és csontok alakítanak ki. Amennyiben ezek az alagutak valamilyen ok miatt szűkülnek, a bennük haladó ideg nyomás alá kerül, így érzészavar, köztük zsibbadás is kialakulhat. Ezeket a betegségeket alagút szindrómáknak nevezzük, és mind a felső, mind az alsó végtagon kialakulhatnak. Legismertebb a carpalis alagút szindróma.

    A fenti felsorolás a zsibbadás érzésével kapcsolatos bizonytalanságok és a kiváltó betegségek nagy száma miatt csak szemelvényszerű, ám a szóba jövő körülményeket jól lefedi.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Savas reflux

    Kerülni kell bizonyos ételeket és italokat, illetve megfelelőkkel helyettesíteni őket.

    Amikor lankad a libidó

    A kezdeti szerelmi viharból épp csak egy szellőcske maradt? Hogyan segítheti elő a vágy fokozását? (X)

    Kerékpározás

    A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

    Magas rosttartalmú diéta

    A rostdús diéta módosítja a kalcium és a foszfor szintjét a szervezetben.

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (9)
    Írta: Róbert
    2014-12-30 01:42
    Üdv: lasan egy hónapja zsibbad a bal vállamtól lefelé a középső ujjamtól a kis ujjamig és be dagad mind két bokám!! emailom: robykery@hotmail.com

    Írta: Kovács Istvánné
    2013-09-24 21:39
    A férjemnek is zsibbadt a jobb kezének a kis és a gyűrüs ujja,az ő orvosa sem vette komolyan.A vége az lett a dolognak,hogy lebénult a kézfeje.A nyaki gericétől.Tehát MR vizsgálatra kéne menni.

    Írta: Kiss Manna
    2013-09-24 09:21
    Hónapok óta a jobb kezem három ujjának a hegye el van zsibbadva. Olyan érzés mintha gumival lenne elszorítva benne a vérkeringés. Elmentem a körzeti orvosunkhoz aki nevet annyit mondott ó ha neki csak ennyi baja lenne. Hozzá tartozik az is hogy a háromból a középső ujjam egyik izületét véletlenül átszúrtam egy hegyes késsel már évekkel ezelőtt és azóta tapasztalom hogy be-be dagad az ujjam és most már fogni sem igazán tudok. Arra gondolok hogy talán a duzzanat miatt nincs megfelelő keringés az ujjaimban. Mit lehetni tenni? Bár balkezes vagyok azért még szükségem lenne a jobb kezemre is

    Írta: kata
    2013-01-19 18:05
    TYisztelt Attila !Nekem is ugyanezek a tünetek jelentkeztek mint önnél.!Megirna nekem , esetleg ,hogy milyen gyógyszereket használ, vagy egyeltalán eenyhültek-e az érzések a zsibbadások.

    Írta: Attila
    2012-12-07 20:00
    Nekem kb 2 éve kezdődött, egy erős derékfájással, ami időszakosan jelentkezett. Majd a fájdalom elmúlt, de időnként a bal lábam lezsibbadt. Fél évre rá, állandó jelleggel le volt zsibbadva. Állva, fekve, ülve. Majd erre is egy év múltán, fél évvel ezelőtt, a bal kezem időközönként elkezdett kicsit remegni, apróbb szúró görcsök jelentkeztek különböző területeken. Szemtől egészen a lábujjhegyig. Olykor pillanatra elvesztettem a felfogóképességem is, 1-2 másodpercre. Most pedig egy hete kezdődött, hogy a bal kezem ujjbegyei teljesen érzéketlenek. Csukott szemmel már nem tudok gépelni, mert alig érzem, hogy lenyomtam-e a billentyűt, vagy sem. És négy napja, már a jobb kezem is csatlakozott. Már teljesen állandó, minden körülménytől függetlenül. Szédülések, egyensúlyzavarok gyakran jelentkeznek. Voltam vele orvosnál. Elsőre csináltak egy röntgent a deréknál. Nem találtak semmit. Biztos valami becsípődés. Másodjára már neurológiára küldtek. Ott kaptam egy zsák beutalót. Nyaki gerinc, eeg, még egy eeg hez hasonló vizsgálat, és MRI. MRI kivételével mind megvan, de semmi rendellenesség. Semmi kóros. MRI re viszont még vagy 3 hónapot kell várnom. Mi okozhat ilyen tüneteket? Mert most, hogy minden végtagom elérte a probléma, és egyre romlik, kicsit már kezdek aggódni, hogy 3 hónap múlva, már visszafordíthatatlan lesz, (remélem még az)

    Lapozzon a hozzászólások között!