• A végtagzsibbadás lehetséges okai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A zsibbadás gyakori panasz, melynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz. Mégis nagyon fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körülhatároljuk, mert a jó leírás fontos támpontot jelent az orvosnak, aki ez alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.

    A zsibbadást a betegek általában olyan érzéshez hasonlítják, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák, vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt, esetleg erős csiklandozó érzéshez hasonlítják. Leggyakrabban a végtagok zsibbadása fordul elő, de nem kizárólagosan.

    Fontos, hogy a beteg a minden ok nélkül kialakuló zsibbadást ne bagatellizálja, mivel bár gyakran nem található betegség a háttérben (a panasz sokszor pszichés eredetű), a tünet akár komoly betegség kialakulását is jelezheti.

    Hirdetések

    Idegrendszeri háttér

    Érzészavarok

    A zsibbadás tünet az érzészavarok csoportjába tartozik. Lényeges, hogy elkülönítsük az érzéskieséstől vagy az érzéscsökkenéstől, amikor valamilyen bőringert, például egy apró szúrást, a beteg nem érzékel, vagy lényegesen gyengébben érzékeli (hypaesthesia). A dysaesthesia olyan jelenség, mikor az inger által várhatóan okozott érzés más, kellemetlen jellegűvé válik, például gyenge nyomás az érintett terület nagyfokú fájdalmát váltja ki. Paraesthesiának nevezzük a spontán kóros érzéseket. A zsibbadás is ide tarozik.

    A zsibbadás érzés hátterében mindig valamilyen idegrendszeri eltérést kell keresnünk, amelyet azonban számos ok kiválthat, köztük olyan alapbetegségek is, amelyek elsődlegesen nem az idegrendszer bántalmát okozzák.

    A tünetek egyoldali fennállása az idegrendszer központi részének zavarára utal. Ha valamennyi végtag distalis (a test középvonalától távol eső, leggyakrabban zokni-, illetve kesztyűszerű elrendeződés) része érintett, az bármely okból kialakult polyneuropathiára, gerincvelői vagy agyalapi eltérésre utalhat.

    Ha a tünetek átmenetiek, anyagcserezavar gyanítható.

    Ha a jelentkező zsibbadás rohamszerű, rövid ideig tart és spontán múlik, akkor átmeneti agyi véráramlászavar is állhat a háttérben.

    A gerincvelőt károsító kórfolyamatok esetén a zsibbadás jól lokalizálható: a zsibbadás az idegrendszer szegmentális tagolódásának eredményeképpen meghatározott idegek ellátási területére korlátozódik.

    Mi válthatja ki a zsibbadást?

    Az említett kiváltó okokat számos kórfolyamat létrehozhatja. Az anyagcserezavarok legtöbbször csökkent szérum kalcium és/vagy magnézium és/vagy kalcium szintre utalnak, hyperventillációs szindróma (fokozott légzéstevékenység) is állhat a háttérben. Ezen jelenségek hátterében további alapbetegségeket kell keresni.

    Polyneuropathia, vagyis a perifériás idegek károsodása szintén számos okból kialakulhat. Leggyakrabban cukorbetegség, rosszindulatú daganat, pajzsmirigyrendellenesség, egyéb krónikus betegségek okozzák. Számos táplálkozási hiányállapot is a környéki idegek károsodását okozhatja: alkoholizmus, B-vitamin- és/vagy folsavhiány, idült emésztőszervi betegségek (a felszívódás zavara miatt).

    Több ipari vegyi anyag és gyógyszer okozhat polyneuropathiát: kemoterápiás szerek, arzén, ólom, higany. Az idegrendszer különböző gyulladásos állapotai ritkább okok, de előfordulhatnak, például a sclerosis multiplex. A Guillain-Barré szindróma első tünetei a szimmetrikus érzészavarok lehetnek. Szélütés is járhat zsibbadással, ám ilyenkor az egyéb tünetek markánsabb megjelenése miatt a zsibbadás esetleg nem kerül szóba.

    A gerincvelő kórállapotai közül ritkán daganatok, leggyakrabban porckorongsérv oki szerepe igazolódik. A porckorongsérv szintje tapasztalt vizsgáló számára akár már a zsibbadás és az egyéb tünetek lokalizációja alapján megállapítható. Előfordul, hogy az izmok tónusának fokozódása okoz idegbántalmakat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A környéki idegek egy része bizonyos helyeken úgynevezett alagutakban fut, melyeket izmok, inak és csontok alakítanak ki. Amennyiben ezek az alagutak valamilyen ok miatt szűkülnek, a bennük haladó ideg nyomás alá kerül, így érzészavar, köztük zsibbadás is kialakulhat. Ezeket a betegségeket alagút szindrómáknak nevezzük, és mind a felső, mind az alsó végtagon kialakulhatnak. Legismertebb a carpalis alagút szindróma.

    A fenti felsorolás a zsibbadás érzésével kapcsolatos bizonytalanságok és a kiváltó betegségek nagy száma miatt csak szemelvényszerű, ám a szóba jövő körülményeket jól lefedi.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Közeleg a tanévkezdés

    Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

    Cukorbeteg gyerekek

    A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése fontos, de a mindennapi rutin gyakorlatban nem könnyű feladat.

    Ösztrogéndominancia

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság. Milyen tünetek utalnak rá?

    Mellkisebbítő műtét

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? - Az Orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (11)
    Írta: Kela-bá
    Bizony rejtélyes dolog a zsibbadás ! " Azzá leszel amit eszel"így szól az idézet, és nagyon igaz lehet !A "nyugati" élelmiszerekkel rengeteg adalékanyagot eszünk, ill. eszik az aki nem figyel oda az E számokra, és főleg azokra bizonyos termékekre - pld. szalámikra húskészítményekre - amelyekben 10-15 féle E számú valami is van! ( Pld. egy hagyományos kolbászban vagy szalámiban CSAK hús-paprika-só-fokhagyma esetleg bors van, ezek mind természetes anyagok.)Gond lehet az állandó rohanás miatti rendszertelen étkezés, emiatt tökéletlen az emésztése amiatt meg rengeteg mérgező anyag kering a vérben, a máj is kimerül a sok méregtelenítő "munkában".A TOJÁSKÖNYV-ben a TOJÁS hasznossága mellett dr. Légrády Péter kutatóorvos leírja a TÖKÉLETES emésztés lényegét: REGGELIZ MINT A KIRÁLY, EBÉDELJ MINT A POLGÁR, VACSORÁZZ MINT A KOLDUS ! Érdemes beütni a keresőbe és el olvasni a TOJÁSKÖNYVET !A zsibbadás "mindennapi " oka lehet az állandó számítógép melletti, vagy egyéb statikus munkavégzés is? Szüneteket kell tartani !Fel kell állni és tornázni, mozogni ! Van egy kitűnő kínai MERIDIÁN torna, ami terjed az országunkban, így keress rá : 3-1-2 kínai meridián torna. Nagyon hasznos, csinálni kell rendszeresen !Ezek jutottak eszembe a zsibbadásról, de nyilván az okokat szakorvosokkal kel feltárni, de lényeges, hogy ne csak az esetleges gyógyszeres kezeléstől várjuk a megoldást, saját magunk többet tehetünk, az egészségünkért ! Jó egészséget Mindenkinek !

    Írta: Katalin Benczéné
    Tavaly nov.25.-én trombózissal(mélyvénás) kerültem.Hirtelen jött,addig ilyen panaszom nem volt.Sajnos azóta a lábaim el vannak zsibbadva (mintha betoncsizmába járkálnék) a kéz újjaim is.azzal vígasztalnak az orvosok,hogy ez életem végéig elkisér !!csodás !!!ezt a pár évet így éljem??

    Írta: Róbert
    Üdv: lasan egy hónapja zsibbad a bal vállamtól lefelé a középső ujjamtól a kis ujjamig és be dagad mind két bokám!! emailom: [email protected]

    Lapozzon a hozzászólások között!