• Láz és lázcsillapítás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A testhőmérséklet rendellenes emelkedése a láz. Ez egy tünet, melyet kiválthat fertőző és nem fertőző betegség, külső hatás is. A hónaljban mért 36,6 °C fokos testhő az átlagos, 37,2 °C fok fölött beszélünk lázgyanúról.

    A téma cikkei - Lázcsillapítás


    3/1 Láz és lázcsillapítás
    3/2 Láz és lázcsillapítás gyermekkorban
    3/3 A helyes lázmérés és lázcsillapítás

    A magasabb testhőmérséklet egy tünet, amely a szervezetben lejátszódó irreguláris folyamatokat kíséri. A kiváltó ok lehet fertőző, például baktérium, vírus, gomba, protozoon, de nem fertőző is, például gyógyszer, napszúrás, az idegrendszer rossz működése, rosszindulatú vagy autoimmun megbetegedés

    Mennyi a normális testhő?

    A normál testhőmérséklet 36,6 °C, napi ingadozást mutat, azaz reggel alacsonyabb, és folyamatosan emelkedik. Délután 4 és 6 óra között a legmagasabb, tehát a 36°C és 36,9°C fok közötti testhőmérsékletet normálisnak tekintjük.

    Maghőmérsékletet a végbélben és a fülben mérhetünk, ez 1°C fokkal magasabb a hónaljban mért hőmérsékletnél - a bőr kisereinek összehúzódása, ugyanis hőcsökkentő hatású. Lázmérésnél figyelembe kell venni a mérés helyét, idejét is. Megbetegedés esetén, ugyanúgy számolni kell a testhőmérséklet napi ingadozásával, mint egészséges állapotban.

    Bővebben A helyes lázmérés és lázcsillapítás

    Léteznek speciális lázminták, ilyenek lehetnek a lázkiugrás, a visszatérő magas láz, a folyamatos magas láz, ezek kóros folyamatokra utalhatnak, és a betegség megállapításánál segítséget nyújthatnak, de hangsúlyozni kell, hogy pusztán ezek alapján diagnosztizálni nem lehet. Magas láz esetében lázgörcs kialakulására is számítani kell, ha 6 év alatti páciensről, azaz gyermekről, vagy speciális betegségben, epilepsziában szenvedő páciensről beszélünk. Ezt megelőzendő a lázcsillapítás feltétlenül javasolt.

    Bővebben Amit a lázgörcsről tudni kell

    Hirdetések

     Időseknél veszélyes a megemelkedett testhőmérséklet


    Idős, gyengélkedő betegeknél is veszélyes lehet a magas láz kialakulása, különösen ha szívbetegség, vérszegénység áll a háttérben. A láz fokozott keringést produkál, így emelkedik a szívfrekvencia, ami akár a keringés összeomlását is okozhatja. Légzőszervi megbetegedések esetében, cukor- vagy egyéb anyagcsere-megbetegedésben (ilyen lehet a fenilketonuria, a galaktozémia, a jávorszirup megbetegedés stb.) szenvedőknél a testhőmérséklet súlyos megemelkedése az anyagcsere felborulásához vezethet. Ilyen esetekben szintén kiemelt fontosságú a megfelelő lázcsillapítás.

    A láz okai

    Rendellenesen megemelkedett testhőmérsékletet okozhat bakteriális és virális fertőzés, gomba, parazita, bizonyos oltások, súlyosabb betegségek esetén fellépő szövetkárosodások. A láz kialakulásáért felelős lehet nem megfelelő öltözködés, a túl erős napsugárzás is. A szervezet testhőmérsékletének szabályozásáért a hipotalamusz felelős, a lázat ennek „hőközpontja” váltja ki úgy, hogy ideiglenesen megváltoztatja a hőtermelés és hőleadás arányát.

    • Bakteriális vagy virális eredet - A láz okozója a legtöbb esetben bakteriális vagy virális eredetű, leggyakrabban influenzavírus, tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés, bakteriális hasmenés, agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás okozza.
    • Gomba, parazita - Gombás fertőzés is válthat ki lázat; a gyenge immunrendszerű, esetleg daganatos betegeknél a kezelés alatt jelentkezhet gombás tüdőgyulladás, nyálkahártya gombásodás. Parazitafertőzésekre abban az esetben kell gyanakodnunk, ha éppen most tértünk haza egy külföldi útról – az egyik lehírhedtebb ilyen betegség a malária.
    • Oltások - Egyes oltások után szintén láz alakulhat ki, ilyen esetekben a szervezet védekező reakciója teljesen természetes, így az okot nem is kell kezelni, a láz csillapításán kívül más kezelés nem szükséges.
    • Nem fertőzéses eredetű betegségek - Szöveti károsodás kialakulhat sérülés vagy tumor miatt is, a leggyakoribb esetekben infarktus, tüdőembólia, égés, leukémia, limfóma okozza. A reumás megbetegedésben, SLE-ben, reumatoid artritisben szenvedőknek szintén számolniuk kell a lázzal, de a gyulladásos bélbetegséggel kezelt páciensekben is gyakori a megemelkedett testhőmérséklet. Meg kell említenünk az anyagcsere eltéréseket, például a pajzsmirigy túlműködést, mely esetében szintén jelentkezhet folyamatos lázas állapot.
    • Egyszerű magyarázatok - Láz kialakulásakor természeten nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Kiválthatja fokozott izommunka, így tehát a túlzásba vitt sport is. A nem megfelelő, túlzott öltözködés szintén felelőssé tehető, de a nyári hónapokban a napszúrás esélyét is számba kell venni.
    • Gyógyszerek - számos gyógyszer létezik, amelyek hatására láz alakulhat ki. Közéjük tartozik számos antibiotikum, gyulladáscsökkentő, szívgyógyszer. Bővebben Amikor a gyógyszer okoz lázat

    Milyen testi tünetek kísérik a lázat?

    A rendellenes testhőmérséklet-emelkedést nevezzük láznak, 37 °C fok fölött hőemelkedésről, 37,6 °C fok fölött lázról beszélünk. A normális, hónaljban mért testhőmérséklet 36,6 °C fok, így a 37,6 °C fokos hő láznak számít, de 37 °C fok fölött hőemelkedésről beszélünk. A test maghőmérsékletét végbélben, illetve fülben mérhetjük, ez eleve 1°C fokkal magasabb, mint a hónaljban mért, ezért lázmérésnél ezt ki kell vonni a kapott értékből.

    • Hidegrázás: Láz emelkedésekor összehúzódnak a bőr erei, ilyenkor leszünk lúdbőrösek, majd izomremegést tapasztalhatunk, fázni kezdünk, borzongunk, hidegrázást tapasztalhatunk. A láz tetőpontján ezek a tünetek megszűnnek.
    • Bőrelváltozások: Láz kialakulásakor, a szervezet beindítja védekező mechanizmusát, gyulladáscsökkentő anyagokat termel. Ezek külső bőrelváltozásokat, bőrpírt, elhatárolt fertőző gócokat, gennyes bőrjelenséget, herpeszes kiütéseket, esetleg allergiás reakciókat okozhatnak.
    • Keringési zavarok: Mivel lázas állapotban fokozott hőtermelés lép fel, a szervezet oxigén utáni igénye szintén megnő, így többet lélegzünk, kapkodjuk a levegőt. Ez a keringést is megterheli, a pulzus szaporább lesz, így nagyon fiatal gyermekeknél, időseknél, leromlott állapotú betegeknél, vérszegényeknél fokozottan figyelni kell a szívműködésre.
    • Bágyadtság: Az egészséges felnőtt szervezetet is jobban megviseli a lázas állapot, amennyiben folyadékvesztés, például hányás, hasmenés lép fel. Láz esetén a bágyadtság nem ritka kísérő jelenség.
    • Izzadás: A gyógyulási szakaszban vagy a lázcsillapítás miatt, a hőközponti szabályozás újra normalizálódik, a szervezet nagyobb hőleadást produkál, hogy a testhőmérséklet is visszaálljon a megszokott 36,6 ºC fokra. Emiatt jelentkezhet a bőséges izzadás, ami nem csupán folyadék-, de sóveszteséggel is jár, ezt minden esetben pótolni kell, nehogy kiszáradás lépjen fel.

    Lázcsillapítás - Gyógyszerek és mechanikai módszerek

    Lázcsillapítás terhesen


    Rendszerint nem kell komplikációval számolni láz esetén várandósság idején sem, ám vannak olyan lázzal járó betegségek, amelyek veszélyesek lehetnek a magzatra. Bővebben: Hőemelkedés és láz csillapítása terhesség alat

    A fertőzés legyőzésében hasznos szerepet játszhat a láz, ezért mérlegelni kell, hogy milyen esetekben fogunk a csillapításához. Nagyon magas testhőmérsékletnél mindenképpen be kell avatkozni, ilyenkor alkalmazhatunk hűtőfürdőt, borogatást, vagy gyógyszeres kezelést is.

    Orvosi körökben nincs közmegegyezés arra vonatkozóan, hogy a láz hasznos vagy káros a szervezetre. Annyi tűnik bizonyosnak, hogy az agresszív lázcsillapítás, de a szabályozás teljes elhanyagolása is veszélyes lehet. Mindig az egyéni, pillanatnyi szükségletek figyelembevételével kell dönteni a lázcsillapításról. Nagy melegben a test nehezebben tudja leadni a megtermelt hőt, így fokozza a lázzal járó kellemetlen panaszokat.

    Láz esetében a csillapítás a cél, nem pedig a teljes láztalanság elérése. Ha csupán 1 ºC fokkal sikerül lejjebb vinni a testhőmérsékletet, az is sikernek számít. A nagyon magas lázat minden esetben kezelni kell, akár párhuzamosan alkalmazott gyógyszerekkel, és fizikális módszerrel is. Így nem kell tartanunk a lázgörcs kialakulásától, valamint nem kell számolnunk a keringés megterhelésével, esetleges összeomlásával sem.

    Mechanikus módszerek a láz csillapítására: hűtőfürdő és priznic

    Amennyiben nem a gyógyszeres kezelés mellett döntünk, alaposan ismernünk kell a használt mechanikus kezelés metódusát. A hűtőfürdő sok esetben hatástalan marad, egyszerűen azért, mert nem megfelelően alkalmazzuk. A lázas állapotban lévő beteget, tehát testhőmérsékletének megfelelő vízbe kell ültetni, azaz 38 ºC fok körül, és ezt kell folyamatosan kézmelegre, legfeljebb hűvösre hűteni.

    A víz soha ne legyen hideg, mert ez a hőleadásért felelős ereket összehúzza, így pedig akadályozza a hőleadást, és a betegnek szerzünk kellemetlen élményt. A hűtőfürdés ne tartson tovább 15 percnél.

    Az egész testre adott állott vizes borogatás, azaz a priznic alkalmazásakor a fürdőlepedő egy részét nedvesítjük csak be, majd ezt hűtjük le a levegőben lobogtatva. Ezzel fedjük be az egész testet, majd 5 perc múlva újra lehűtjük a levegőben, és ismét betakarjuk vele a beteget. A legjobb hatékonyság elérése érdekében, érdemes 3-5 alkalommal megismételni. Mivel ezen esetekben gyógyszer beviteléről nincs szó, egyéb gyógyszeres terápia mellett is korlátlanul alkalmazható.

    Sebastian Kneipp, lelkész ajánlotta először a lázas betegeknek a róla elnevezett kúrát. Víz és almaecet négy:egy arányú keverékébe áztatott térdharisnyát kell felvenni, majd melegen betakarózni, 45-60 perc múlva kell levenni a harisnyát. Ezt naponta háromszor ajánlott megismételni. Az ecet serkenti a vérkeringést, és segíti az elalvást, ami pedig erősíti az immunrendszert és a szükséges pihenés is segíti a felépülést. Ezt a módszert a mai modern orvostudomány nem alkalmazza.

    Lázcsillapító gyógyszerek

    Lázcsillapító gyógyszerek


    Léteznek szájon át adható és kúp formájú lázcsillapító gyógyszerek. A lázcsillapító szerekben fellelhetőek a szalicilsav származékai, a paracetamol és az ibuprofen; ezek az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) csoportjába tartoznak.

    Súlyos esetben kifejezetten magas, 40 °C foknál magasabb láz esetén, ezeket akár 4 óránként is be lehet venni, de mindig tartsuk be a tájékoztatón leírt mennyiségi előírásokat.

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus


    Ez is érdekelheti Önt Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Problémás testtájak edzése nőknél

    Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt.

    Élet a mélyvénás trombózis után

    Az újbóli kialakulás esélyét minimálisra csökkenthetjük, ha odafigyelünk az életmódunkra, egyes szokásainkra is.

    Ételérzékenység

    Mivel pótolhatja a tejet, ha laktóz intoleranciával vagy tejfehérje allergiával küzd? Íme, néhány egészséges alternatíva.

    PCO szindróma

    Mi a teendő, ha PCOS-t állapítottak meg? Milyen kezelési módszerek léteznek? Az orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Jurij
    2011-02-17 21:18
    A láz nem rendellenesség, hanem a megbetegedésre adott nagyon átgondolt válasza a szervezetnek. A láz az egyik legfontosabb öngyógyító jelensége a testünknek, ami működik a nyugati orvoslás áldásos tevékenysége ellenére is.