Puffadás és teltségérzés - Elfogyasztott ételek és az életmód

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Tekintettel arra, hogy a puffadás és a teltségérzés hátterében számos életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás állhat, a kezelés minden esetben a kiváltó októl függ. A legtöbb esetben azonban a tünetek enyhülését és megszűnését érhetjük el a mindennapi szokásaink megváltoztatásával.

A haspuffadás téma cikkei
4/1 A haspuffadás okai
4/2 Puffadás és teltségérzés: a kezelés alapja az életmódváltás
4/3 Milyen gyógyszerekkel kezelhető a puffadás?
4/4 A haspuffadás kivizsgálása

Leggyakrabban irritábilis bél szindrómát, táplálkozási és életmódbeli hibát találunk a kiváltó okok között, ezért elsőként, ha haspuffadásról panaszkodik a beteg, át kell tekinteni a táplálkozási és életmódbeli szokásokat.

Az elfogyasztott élelmiszerek szerepe

Mindig fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a táplálkozás rostban gazdag legyen, hiszen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, illetve a bélrendszerben lévő jótékony bélbaktériumok munkájához szükség van az úgynevezett prebiotikumokra, amelyek a rostokból származnak. Elégtelen rostfogyasztás esetén az emésztési folyamatban gyakrabban előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavarok, amelyeket székrekedés, bélgázosság és renyhe bélműködés kísér.

Sok esetben az hajlamosít a panaszok kialakulására, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. A dehidráció következményeként az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, gyakran székrekedés alakul ki, ami fokozott gázképződéssel jár. A folyadékpótlás legideálisabb formája a szénsavmentes víz, hiszen a szénsavas italok a bennük lévő gázok miatt puffadást válthatnak ki.

Kerülendő az egyszerű szénhidrátok, a kelt tészták, a fehér lisztet tartalmazó élelmiszerek, a zsíros és fűszeres fogások, a székrekedést okozó vagy puffasztó ételek rendszeres fogyasztása. Alkalmanként és mértékkel szerepelhetnek az étrendben, azonban folyamatos fogyasztásuk a panaszok visszatérését vagy fokozódását okozhatja.

Sok esetben hasznos lehet táplálkozási napló vezetése, ilyenkor könnyen fény derül a problémát okozó élelmiszerekre.

Hogyan segíthet az étkezési szokások átformálása?

Mivel a kiváltó okok között gyakran szerepel a kapkodó evés, valamint a túlevés, fontos, hogy az evésre szánt időt és az étkezéshez kapcsolódó szokásainkat is átgondoljuk. Amikor gyorsan kapkodjuk be a falatokat, több levegőt nyelünk le a falatokkal együtt, amely a tápcsatornában és a bélrendszerben feszítő érzést okozhat. Túlzott levegőnyeléshez vezethet még a rágógumizás, illetve a beszéd is.

Egy másik probléma a kapkodó evéssel, hogy nem rágjuk meg kellőképpen az ételt, mellyel előfordulhat, hogy az emésztőrendszer túlterhelését váltjuk ki. Hasonló módon okoz gondot a túlevés is, amikor több ételt juttatunk a szervezetünkbe a kelleténél, felesleges terhet okozva a gyomornak. Ezt jellemzően már csak utólag észleljük, sőt, sok esetben maga a kapkodó evés vezet a túl sok étel elfogyasztásához, hiszen ha nem szánunk elegendő időt az evésre, a hirtelen bekapkodott falatok után nem alakul ki a jóllakottság érzése.

Az emésztési folyamatok megfelelő működése érdekében a napi többszöri, kisebb adagokból álló, nyugodt étkezés ajánlott.

Aktív életmóddal a puffadás ellen

A puffadásos tünetek észlelésekor a napi rendszerességgel végzett testmozgás is javasolt. Az ülőmunka, az inaktív életmód, valamint a stressz mind fokozzák vagy kiváltják a puffadással járó problémákat. Kiváló relaxációs módszer a testmozgás, amelynek bármelyik típusa hozzájárulhat az emésztésünk normalizálásához.

Ön tudja? Hogyan okozhat a stressz puffadást?

Ezen változtatások mellé javasolt puffadást csökkentő szerek szedése a tünetek enyhüléséig, ezek általában vény nélkül kaphatóak. Hatékony támogatást nyújthatnak a rendszeresen alkalmazott probiotikumok is, amelyek a normál bélflóra helyreállításában játszanak szerepet.

A puffadás egyik lehetséges oka: irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma számos változatos emésztőszervi tünetet produkál, köztük puffadást is, ez az egyik leggyakoribb elváltozás, amely gasztroenterológiai szakrendelésre vezeti a beteget. A kórkép patofiziológiai alapja az, hogy a normális bélgázmennyiséget az IBS-ben szenvedő beteg fokozott bélfeszülésként, fájdalomként éli meg. Oka egyrészt lelki, a stressz jelentős mértékben befolyásolja a tünetek alakulását.

Részletesen az irritábilis bél szindrómáról

Életmódtanácsok, ha ételallergia vagy -intolerancia áll a háttérben

Amennyiben a panaszt tejcukor-érzékenység okozza, akkor a tejcukor bevitelének csökkentése, vagy teljes enzimhiány esetén a kihagyása és a laktáz enzim pótlása jelenti a megoldást. Figyelni kell arra, hogy a tejcukrot nagyon sokféle élelmiszer tartalmazza, ezért teljesen kiiktatni az étrendből nehéz feladat, tehát fontos szempont, hogy a betegnél van-e valamennyi laktázaktivitás és megengedheti magának a mértékletes tejcukorbevitelt, vagy teljesen hiányzik az enzim és csak a laktóztartalmú ételek teljes kiiktatása lehet a megoldás.

A tejcukor-intolerancia nem egyenlő a tejfehérje-allergiával. Ha valakinél tejtermék fogyasztása során lép fel hasmenés, puffadás, akkor kivizsgálás szükséges a pontos ok tisztázásához.

A lisztérzékenyek a gluténmentes étrend bevezetésével szabadulhatnak meg a kínzó tünetektől. Glutént tartalmaz egyebek mellett a búza, az árpa és a rozs, így ezeket szükséges kiiktatni az étrendből, azonban számos más élelmiszerben előfordulhat glutén, ezért körültekintően kell megválogatni az ételeket vásárlás során.

Bővebben A gluténmentes diéta szabályai

Mivel, mint láthattuk, a panasz hátterében betegségek is állhatnak és még az itt felsoroltak mellett is számos egyéb kórkép, ezzel a tünettel mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.