• Cytomegalovirus: mik a tünetek és hogyan kezeljük?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human Cytomegalovirus-fertőzés jelent veszélyt. Mennyi a betegség lappangási ideje? Milyen szövődmények léphetnek fel? Tudnivalók a Cytomegalovirus-fertőzés tüneteiről, kezeléséről.

    A cytomegalovirusok (CMV) a herpeszvírusok családjába tartoznak, és mind az emberek, mind az állatok körében elterjedt.

    A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human cytomegalovirus-fertőzés jelent veszélyt.

    Hogyan terjed a herpesz?

    A vírus cseppfertőzéssel terjed, a testi kontaktus (tüsszentés, csók, herpesszel fertőzöttek utáni pohárhasználat) bőven elég a kórság adás-vételéhez, azonban a csekély testi érintkezést jelentő tárgyaktól, mint például a közös, de száraz törölköző, vagy az elmosott és öblített, de már száraz pohártól nem kell tartanunk, mivel a herpeszvírusok a levegőben rendkívül életképtelenek. Persze más a helyzet a nedves törölközővel és azzal az ásványvizes palackkal, amely pohár híján szájról szájra vándorol, és amely esetleg közvetlenül érintkezett a herpesszel fertőzött szájával...

    A fertőzés legtöbbször klinikailag tünetmentesen zajlik le, de okozhat magzati ártalmat, a Pfeiffer-féle mirigylázhoz hasonló tüneteket, továbbá immunelnyomó kezelésben részesülőkben és AIDS-fertőzésben szenvedőkben a szem ér- és ideghártyájának gyulladását, fekélyes vastagbélgyulladást, tüdőgyulladást és agyvelőgyulladást.

    A lakosság 50-80 százaléka a 35. életévig átvészeli a fertőzést.

    Az átfertőződés mértéke függ a lakosság szociális helyzetétől. A fertőzést követően, a kórokozó élethossziglan megmarad a szervezetben. A klinikai tünetek nemcsak az elsődleges infekcióban, hanem a lappangó fertőzés fellángolása során is kialakulhatnak.

    A vírus megtalálható a nyálban, a tejben, a hüvelyváladékban, a vizeletben, az ondóban, továbbá a székletben és a vérben. A fertőzött személy különböző váladékaival ürítheti a vírust, így fertőzve tovább a környezetében élő, fogékony egyéneket. A vírusürítés tartós. A fertőzés közvetlenül, szoros kontaktus során terjed emberről emberre.

    Közvetítő szerepet játszhatnak fertőzött tárgyak, transzfúzió és transzplantált szervek. A méhen belüli fertőzés legtöbbször az anya primer infekciójának következményeként alakul ki. A születés körüli fertőzés forrása a szülőutak váladéka, az anyatej, illetve a környezetben lévő vírusürítő személy.

    Hirdetések

    A cytomegalovirusok (CMV) fertőzésének tünetei

    Az elsődleges fertőzés lappangási ideje, függ a szervezetbe jutó vírus mennyiségétől és a szervezet immunállapotától.

    Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)

    A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg.

    Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)

    A lappangási idő átlagosan 4-12 hét. A CMV-fertőzés tünetei a kortól, az átvitel formájától és az egyén védekezőképességétől függően változatosak.

    Gyermek-, fiatal felnőtt-, és felnőttkori fertőzések. A fertőzés csupán 1 százalékában okoz tüneteket. Jelentkezhetnek mononucleosisszerű tünetek: általános rossz közérzet, végtag- és izomfájdalmak, láz, máj-, és lép megnagyobbodás, vérképelváltozás.

    Vírusos tüdőgyulladás elsősorban kisgyermekkorban jelentkezik.   

    Méhen belüli fertőzés

    Az okozott elváltozások súlyossága általában a terhesség korától, a fertőző mikroorganizmus fajától és fertőzőképességétől függ.

    A magzati fertőzés lehetséges következményei a vetélés és halvaszülés, a méhen belüli növekedés zavara, a májkárosodás, az agyi mészlerakódás, a kisfejűség, a halláskárosodás és a szellemi visszamaradottság.

    A születés körüli fertőzés az újszülött számára legtöbbször nem jár következményekkel, és csak ritka esetben alakul ki tüdőgyulladás.

    AIDS-es betegeknél gyakoribb

    Immunsérültekben a fertőzés növeli a betegség kockázatát.

    Tudnivalók az AIDS-ről

    A szervi tünetek önállóan vagy generalizált megbetegedés formájában mutatkoznak. AIDS-es betegek leggyakoribb vírusos szövődménye a CMV-fertőzés.

    A kórokozó leginkább a szem ideghártyáját fertőzi, ami vaksághoz vezethet.

    Fertőződhet az agy is, továbbá fekélyek alakulhatnak ki a bélben vagy a nyelőcsőben.

    Lehetséges szövődmények

    • Idegrendszeri gyulladás.
    • Érgyulladás, hematológiai eltérések.
    • Gyomorhurut, nyelőcsőgyulladás, máj- és hasnyálmirigy-gyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás.
    • Bőrjelenségek.
    • Szívhártya-, és szívizomgyulladás.

    Diagnózis

    Aktív CMV-fertőzésben a vírus kinyerhető, és tenyészthető a testnedvekből és a kimetszett szövetmintákból. A fertőzést az ellenanyag kimutatásán alapuló szerológiai vizsgálatok igazolják. A vírusgenom (örökítő információ) szervezeten belüli jelenléte, speciális laboratóriumi módszerekkel bizonyítható.

    Kezelés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ép, jól működő immunrendszer esetében, vírusellenes kezelés nem szükséges. Ha viszont a fertőzés a beteg életét vagy egyes szerveinek épségét fenyegeti, akkor a vírusellenes szerek alkalmazása indokolt.

    Megelőzés

    A megelőzés lehetőségei szerények. A fertőzésen még át nem esett terhesnek, különös gonddal kell betartania a higiénés előírásokat.

    A CMV-mentes vér, vérkészítmények alkalmazása a megelőzés szempontjából nagy jelentőséggel bírnak.

    Ígéretes kutatások folynak a hatékony oltóanyag előállítása és kipróbálása területén.

    Dr. Nagy László, infektológus
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Száraz szem - Mit tegyek?

    Dr. Őri Zsolt

    Általában nem veszélyes, de a panaszok akadályozhatják a normális életvitelt. (x)

    Az ideális vérnyomás

    WEBBeteg - G. A.

    Min változtat az amerikai ajánlás? - Prof. Dr. Páll Dénessel beszélgettünk.

    Szájüregi gyulladások - Tünetek és...

    A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló...

    Az ajakherpesz kezelése

    Az elsődleges herpeszvírusok okozta fertőzések igen sokféle formában megnyilvánulhatnak. Az enyhébb formák sok esetben semmiféle teendőt...

    Herpesz: ajakherpesz és nemi herpesz

    A herpeszvírus I-es típusával történő fertőzés a bőrön (ajakherpesz, herpes labialis) és nyálkahártyákon (szájüregi herpesz)...

    A herpeszvírusok által okozott...

    A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha a tüneteket említjük, valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák...

    Az antibiotikumok nem csak jótékony...

    Minden típusú antibiotikumra jellemző, hogy hatásának kifejtése során nem csak a káros, hanem a szervezetünk számára jótékony...

    Védőoltások: mik lehetnek a...

    A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA