• Ételintolerancia: tünetek és vizsgálatok

        Szerző:
        WEBBeteg

        Puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal százezrek küszködnek Magyarországon is, próbálva ilyen-olyan tüneti kezeléssel enyhíteni panaszaikat.

        A gasztroenterológiai kutatásokban egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia vizsgálatok, amelyek révén olyan tünetekre tudnak a szakorvosok magyarázatot adni, amelyeknek az okát a korábbi kivizsgálások nem találták meg. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

        Sok ember jár orvosról-orvosig évek óta emésztési panaszai miatt, esik át számos emésztőrendszeri vizsgálaton, ám nem találnak nála kimutatható betegséget, mivel a puffadásos, székrekedéssel vagy hasmenéssel, máskor gyomorfájdalmakkal, étvágytalansággal járó tünetek mögött nincs szervi elváltozás. Az orvosi szakirodalomban néhány éve bukkantak fel azok a hipotézisek, amelyek szerint ételintolerancia is állhat a gyötrő panaszok mögött.

        A gasztroenterológiai terület kutatását az tette lehetővé, amikor kifejlesztették a laboratóriumi vizsgálat módszertanát: a szakterületnek az adott lökést, amikor a vérből már ki tudták mutatni, hogy a páciens termel-e valamilyen ellenanyagot adott élelmiszerféleségekkel szemben. Amennyiben igen, a megoldás abban rejlik, hogy az adott ételt ki kell hagyni az étkezésekből.

        Hirdetések

        Ételallergia vagy ételintolerancia?

          Gyomorpanaszok - milyen betegségekre utalhatnak?


        Élete folyamán mindenki tapasztal enyhébb vagy erősebb, rövid vagy tartós felhasi- illetve gyomorpanaszt. Ennek oka leggyakrabban átmeneti gyomorhurut, melyet okozhat stressz kiváltotta savtúltengés, vírusos vagy bakteriális fertőzés. Gyomorpanaszok - milyen betegségekre utalhatnak?>>

        – Amíg az ételallergiát viszonylag egyszerű beazonosítani, hiszen a tünetek azonnal, olykor igen heves formában jelentkeznek, az ételintolerancia sokkal alattomosabb betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, a panaszok pedig csak órákkal vagy egy-két nappal később alakulnak ki, ezért nagyon nehéz a mindennapokban az ok-okozati összefüggést felismerni. Amíg az ételallergiát az immunrendszer okozza, az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki – világítja meg a két betegségtípus közötti alapvető különbséget dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetőségi tagja. Megjegyzi: az alapvetően jóindulatú, ám sok panaszért felelős betegség életkortól függetlenül férfiaknál és nőknél egyaránt jelen lehet.

        – Új kutatási területről van szó, a szakmai publikációk is csak a közelmúltban kezdtek megjelenni, ezért ma még sem a betegek, sem a szakorvosok nem gondolnak rá, hogy a megmagyarázhatatlannak tűnő emésztési gondok, gyomor- és bélbántalmak mögött ételintolerancia is állhat. Fontos, hogy panaszok esetén először az általános gasztroenterológiai vizsgálatokat kell elvégezni, ám ha nincs magyarázat az okokra, illetve a páciens hosszabb időn át marokszámra szedi a tüneteit enyhítő tablettákat, fel kell vetni és ki kell vizsgálni az ételintolerancia eshetőségét is – érvel Takáts Alajos.

        Gyógyíthatatlan ételintolerancia?

        Égő érzés a gyomorban - mit tegyünk ellene?


        A gyomorégés, gyomortáji fájdalom kiváltó okaiként korábban a rossz étkezési szokásokat és a stresszt tartották felelősnek. Azóta számos kutatási eredmény igazolta, hogy a tüneteket nem kizárólag az egészségtelen életmód okozza. Égő érzés a gyomorban - mit tegyünk ellene?>>

        Bár az ételintolerancia mértéke a szervezetben idővel változhat, ám a tapasztalatok szerint gyógyítása nem lehetséges. A panaszoktól viszont teljes mértékben és véglegesen meg lehet szabadulni abban az esetben, ha a páciens kiiktatja az étrendjéből azokat az összetevőket – ezek lehetnek egyes gabonafélék éppúgy mint a tej, a hüvelyes növények, adott gyümölcsök vagy egyes halfélék –, amelyek irritálják a bélrendszerét.

        A főorvos kiemeli: mivel a tünetegyüttest mindig egységében kell kezelni és oda kell figyelni a beteg esetleges kísérőbetegségeire is, a diétát szakorvosi felügyelet mellett szabad csak folytatni. Nem koplalni kell, hanem a laboratóriumi vizsgálat során kimutatott ételféleségeket, illetve alapanyagokat kerülni. Amint Takáts Alajos hangsúlyozza, akár 5-10 hét leforgása alatt enyhülhetnek a gyötrő tünetek, amelyek hosszabb távon teljesen meg is szűnhetnek.

        Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról


        Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.
        Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról>>

        (Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Gasztroparézis

        Dr. Felszeghy Enikő

        Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

        Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

        Teljes értékű étrend tejmentesen - gyermekeknek

        Előfordulhat, hogy allergia vagy intolerancia miatt a tejtermékeket akár hosszabb időre is mellőzni kell a gyermek étrendjéből. Rajcsik Enikő dietetikust, a Budai Allergiaközpont gyermektáplálkozási szakértőjét arról kérdeztük, hogy mire kell figyelni a tejtermékek helyettesítése kapcsán.

        A túlzott tisztaság állhat a gyermekkori leukémia hátterében

        Az akut limfoblasztómás leukémia kétezer gyermekből egyet sújt - írta a tanulmányt ismertető BBC News. Mel Greaves, a Brit Rákkutató Intézet tudósa 30 év alatt összegyűlt bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy az immunrendszer veszélyessé válhat, ha az élet korai szakaszában nem találkozik elég kórokozóval. Ez azt jelenti a tudós szerint, hogy a betegséget meg lehetne előzni.

        Miért lesz az allergiából asztma?

        A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

        A nyirokcsomók megnagyobbodása - Mire figyelmeztet?

        Fertőzések következtében a nyirokcsomók megduzzadnak, majd a betegség leküzdésével visszanyerik eredeti állapotukat. Aggodalomra ad okot, ha a nyirokcsomók megnagyobbodása látszólag ok nélkül következik be, vagy a fertőzés megszűnését követően, hetek alatt sem múlik el.

        Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

        Az autoimmun betegségek lényege, hogy immunrendszerünk a szervezet saját sejtjeit nem ismeri fel, a felismerő rendszer működésében keletkezett zavar pedig működésbe hozza a védekező mechanizmusokat. A szerteágazó tünetek miatt igen nehéz az autoimmun betegségek felismerése, ám a változó ízületi panaszok, a láz, fogyás, fáradékonyság gyakran ezen betegségek tünete.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA