A HPV a tüdőrákos betegek nagyobb részében is jelen van

Medipress
megjelent:

A HPV (humán papillómavírus), mely szexuális úton terjed, a tüdőrák kialakulásában is szerepet játszhat – állítják az amerikai Nemzetközi Rákkutató Iroda munkatársai.

A HPV szerepe a méhnyakrák kialakulásában régóta ismert, ezenfelül néhány korábbi, kis esetszámmal dolgozó tanulmány megállapította, hogy a vírust tüdőrákos esetekben is ki lehet mutatni. Mindezidáig azonban a kóroki szerepet nem vizsgálták. Dr. Devasena Anantharaman és munkatársai (Genetikai Epidemiológiai Munkacsoport) ennek tisztázását tűzték ki célul.

Az Amerikai Rákkutató Társaság floridai éves találkozóján bemutatott vizsgálat 1633 tüdőrákos, és 2729, tüdőrákban nem szenvedő egyénre terjedt ki. Megállapították, hogy a nem tüdőrákos esetekben kevesebb HPV altípus fordult elő, mint a tüdőrákosoknál.

A HPV téma cikkei

A HPV és tüdőrák

A tüdőrák legfontosabb kockázati faktora a dohányzás, és a HPV-vel kapcsolatos összefüggés fennállt, akár dohányos, akár nem-dohányos, akár leszokott egyénekről volt szó.

A HPV 16-os és 18-as altípusa a magas kockázatú vírusok közé tartozik – a méhnyakrákosok 70 százalékában jelen vannak. Az alacsony kockázati csoportba tartozó HPV6 és HPV11 ugyanakkor a jóindulatú genitális szemölcsök (condyloma) kialakulását segítik elő. E két vírus a jóindulatú légúti papillomatózisban is szerepet játszik.

Az egyre terjedőben lévő HPV-vakcinák tüdőrák kialakulására való hatása jelenleg nem ismert. A szakértők szerint mind ezirányban, mind az eredmények megerősítése végett további vizsgálatok szükségesek.

Medipress

Cikkajánló

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
HPV
A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Felelős a közönséges szemölcsök és a nemi szemölcsök (condylomák) megjelenéséért, valamint a méhnyakrák kialakulásáért. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése, miközben a vírus egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.