Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésC-vitamin (aszkorbinsav)

Tipus: Vitamin

Alapvető tudnivalók
A C-vitamin (aszkorbinsav) tiszta formában való izolálása az egyetlen Nobel-díjjal elismert felfedezés, amit magyar tudós Magyarországon vitt véghez. Szent-Györgyi Albert paprikából állította elő a vegyületet, amiért 1937-ben kapta meg a legmagasabb tudományos elismerést. Érdekessége, hogy csaknem minden állatfaj szervezete elő tudja állítani, azaz számukra nem is kell ennek a vitaminnak a pótlása. Vízben jól oldódik, ám oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomlik.

Miben játszik szerepet?
A C-vitamin a sejtek biokémiai működése során az alábbi folyamatokban játszik szerepet: oxido-reduktív folyamatok, kollagénfehérjék szintézise, hormonok szintézise, immunrendszer működése, nélkülözhetetlen a vas- és rézfelszívódáshoz.

Hiánya esetén
C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül és fokozódik a betegséghajlam. Súlyos vitaminhiányos állapotban lép fel a skorbut, amely az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve fog- és ínygyulladással jár, és akár halálos kimenetelű betegség is lehet. Tavasztól őszig kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem fordulhat elő vitaminhiányos állapot.

Túladagolása
Vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni. Tartós és igen magas (5000 mg/nap) feletti C-vitamin fogyasztás esetén ugyanakkor megfigyelhető a vesekő-képződés fokozódása.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A C-vitamint igényli a legnagyobb mennyiségben a szervezet, egyetlen más vitaminféle sem éri el a C-vitamin napi beviteli szükségletét. A C-vitamin felszívódási vesztesége nem túl nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul. A környezeti hatások, a stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet. 0-6 hónap 35; 7-12 hónap 40; 1-3 év 45; 4-6 év 45; 7-10 év 45; 11-14 év 60; 15-18 év 60; 19-30 év 60; 31-60 év 60; 60 év felett 60; Terhesség 80; Szoptatás 90; Nehéz fizikai munka 100; Stressz 120; Dohányzás 150 (nő) 175 (ffi); Alkohol fogyasztás 120; Menopauza 60

Milyen táplálékokban található meg?
A legjobb C-vitamin forrás a zöldpaprika, a citrusfélék, a paradicsom, a káposzta, salátafélék, télen a savanyú káposzta. Mivel a C-vitamin könnyen bomlik, elsősorban a friss és nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása ajánlott.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés