• Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    Szerző:
    WEBBeteg

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga.

     A koleszterin vegyületnek a laborvizsgálatok során három típusát különböztetjük meg:  összkoleszterin, HDL , és LDL koleszterint. A HDL koleszterin (high density lipoprotein – nagy sűrűségű lipoprotein), az ún. „védő”-koleszterin, ahogy a neve is mutatja, az érfalban a már lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik. Ezzel részt vesz az érfal védelmében.

    Hirdetések

    Az LDL koleszterin (low density lipoprotein – kis sűrűségű lipoprotein), az ún. „rossz”-koleszterin, funkcióját tekintve a koleszterin szállítását végzi a májból a sejtek irányába. Ha túl nagy a koleszterin kínálat és a sejtek a rendelkezésre álló mennyiséget nem tudják felhasználni, az egyensúly eltolódik, és a felesleges koleszterin az erek falában lerakódik. A lerakódott koleszterin következtében nő az érelmeszesedés, a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

    A laboratóriumi vizsgálatok során meghatározzák tehát az összkoleszterin szintet, és ezen belül feltüntetik a HDL és LDL koleszterin arányát is.

    Koleszterin normálérték

    Összkoleszterin szint: 5.2 mmol/L >

    HDL koleszterin
    - férfiak: 0.9 mmol/L <
    - nők: 1.1 mmol/L <

    LDL koleszterin: 3.4 mmol/L >

    Milyen okai lehetnek a referencia tartománytól való eltérésnek?

    A koleszterin szint normál szinttől való eltérésének két sarkalatos pontja van: az egyik a táplálékkal való túlzott bevitel, a másik szabályozó mechanizmus a májban történő előállítása és szétosztása a szervezet sejtjeiben.

    A HDL koleszterin, az ún. „védő”- koleszterin. A HDL alacsony értéke, hajlomosít az érelmeszesedésre és ezzel szoros kapcsolatban álló szív – és érrendszeri megbetegedések kialakulására.

    Szintjét változatos táplálkozással: csirkehús, lazac, pisztráng fogyasztásával, rendszeres testmozgással lehet az optimális szinten tartani, sőt, ha egyéb betegség miatt nem tilos, akkor rendszeresen, jó minőségű vörösborból fogyasztott 1 dl is védő hatással bír.

    Az LDL koleszterin és az összkoleszterin emelkedett értéke egyaránt a koleszterin érfalban történő lerakódásának kedvez, csökkentve ezzel az érfal rugalmasságát, elősegítve az érelmeszesedést és növelve a következményes szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

    Mitől lehet emelkedett a koleszterin szint?

    • Leggyakrabban feltételezhetően a nagy arányban fogyasztott magas koleszterin tartalmú ételek a felelősek
    • A legritkább esetben a magas koleszterin szint hátterében egy öröklött anyagcsere-betegség áll, az öröklött hiperkoleszterinémia
    • Terhességben is számolni kell magasabb koleszterin értékkel, mely a szülést követő 6 héten belül általában visszaáll a normális szintre
    • Néhány gyógyszer rendszeres szedése is okozhat koleszterinszint emelkedést: D – vitamin, bizonyos vérnyomáscsökkentők, orális fogamzásgátlók, stb.

    Az alacsony koleszterin szint is vezethet egyes betegségek kialakulásához?

    Egyes betegségekben pl. alultápláltság, rosszindulatú daganatos betegségek, különböző eredetű májbetegségek, fertőző betegségekben, pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis) járhatnak alacsony koleszterin szinttel, de az nem bizonyított, hogy ezen betegségek kialakulásáért az alacsony koleszterin szint lenne a felelős.

    Tehetünk valamit a koleszterin optimális szinten tartásáért?

    Mivel a vér koleszterin szintjét nagymértékben befolyásolja a bevitt táplálék koleszterin tartalma, ezért a magas koleszterin szint csökkentésének első lépése a koleszterin-szegény diéta bevezetése.

    A diéta kedvező hatásának eredménye több hét után mutatkozik meg, és ha a koleszterin értéke még így sincs a megfelelő tartományban, akkor következő lépésként a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek szedése jöhet szóba, melyek a koleszterin képződés gátlásával vagy a felszívódás megakadályozásával segítenek az optimális koleszterinszint beállításában. Segítségünkre lesz, ha optimalizáljuk a testsúlyunkat és rendszeres testmozgást végzünk.

    Laborvizsgálatoknál előforuló gyakori kifejezések

    (WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Olajos magvak

    Ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb olajos magvakról. Milyen tápanyagok találhatók meg bennük?

    Hepatitis, a máj betegsége

    Az utóbbi években több ezerrel nőtt a hepatitis vírussal fertőzöttek száma hazánkban. Július 28-a a hepatitis világnapja.

    A visszeres láb kezelése

    A kezelés belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését igényli és a betegtől életmódváltást követel.

    Mennyit ihat egy vesebeteg?

    Sok olyan krónikus betegség van, amelyben egyedileg kell megítélni, mennyi folyadék fogyasztása biztonságos.

   •  

    Hozzászólások (7)
    Írta: Tibi
    2014-06-09 08:11
    ...'hát, szedje a koleszterin csökkentőt az, aki felírja. Zöldség, gyümölcs, a gyógyszer áráért és már meg is van oldva. Nem kell, hogy betegek legyünk a "gyógyszer"-től.

    Írta: eva7171
    2013-05-18 20:15
    Szívesen megírom a véleményemet erről,a további a te választásod.Koleszterin gyógyszert nem szabad szedni,anyukám is abba hagyta hála.Nézd meg Lenkei-videókat a koleszterinről és nyugodtan egyél zsírosokat.Majd leírom a pontos címét az előadásnak.Szedjél nyugodtan sok c-vitamint,én napi 3000mg-ot szedek és még ennek az embernek a nevével ellátott vitamint és olyan életerős vagyok mintha 20 éves lennék.Minden betegség vitamin,ásványianyag,nyomelem hiánya miatt alakul ki,de ezt csak az értelmesebb emberek értik meg.A táplálékokból csak ezeknek a töredéke kerül szervezetünkbe ezért ezt pótolni kell,mert ha nem jönnek a betegségek.Küldöm a címet is

    Írta: Rózsika
    2013-05-14 15:54
    Teljes hátsó fali szív infarktusom volt én velem is szedetik a koleszterin gyógyszert pedig egyáltalán nem eszem zsíros ételeket,sokat mozgok,már amennyit a szívem enged,mióta szedem a gyógyszert,magas a vérnyomásom eva7171 mi a véleményed

    Lapozzon a hozzászólások között!