• Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        belgyógyász, hematológus Szeretnék kérdezni tőle

        221

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, hematológus

        Bemutatkozás:


        Feltöltés alatt.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Ujj Zsófia Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Levélíró! Amennyiben gyermeket szeretne nyugodtan lehet, és terhesség alatt ugye kell is fólsavat szedni. Nem kell ennek kiürülni, ne is akarja gyermekvállalás előtt. Illetve nem is tudja ezt elősegíteni, ha nem szedi akkor idővel nyilván csökkenni fog. Mivel magas a vérben egyébként a fólsav szintje, ezért láthatóan az fel is szívódik. Nem kell a MTHR mutációval és autizmussal foglalkozni. Az autizmus kialakulásáról sok elmélet van, ezek nem kellőképpen alátámasztottak, és nagyságrenddel nagyobb a kockázata fólsav hiányának esetében kialakuló velőcsőzáródási rendellenességnek. A többi más értékkel nem függ össze a fólsav, sőt. A ferritin lehet magas akkor, ha túl sok vas van a szervezetben, de Önnél ez nem igaz. Lehet magas gyulladásban és egyébként daganat esetén is. Mivel a hemoglobin és hematokrit is inkább az alsó határon, alacsonyan van, felmerül, hogy nincs e a kezdődő vérszegénység hátterében más eltérés. Erős menstruációs vérzés, vagy hasi panaszok esetén emésztőszervrendszeri eltérés. Inkább ezt gondolnám át, illetve ellenőrizném egy hónap múlva a vas, ferritin és hemoglobin értéket.
        Kedves Rózsa! Nem. A káliumot meg lehet ismételni. Nem evett-e olyat, ami növeli. Ha hajlamos magas káliumra, banánból ne egyen sokat. Nézzék meg háziorvosánál ismételten, ha tovább nő, akkor kell belgyógyásznak megmutatni.
        Kedves Gábor! A vaskos fal nem igazán, a VSP vagy trombus van még benne, vagy csak nem teljesen átjárható a lumen. Ezt jelzi az is, hogy nem komprimálható. A vérgígítót ugye orvosa javaslatára addig kell szedni, amíg mondja. Ha biztos kizárható bármilyen hajlam, nem kell feltétlen gond legyen vagy ismétlődjön. Ha vannak panaszai vagy dagad a lába, akkor kompressziós harisnya javítja. Ezt szakorvos fel tudja írni és a gyógyászati segédeszköz boltban segítenek kiválasztani a megfelelőt.
        Kedves Rózsa! A húgysav, koleszterin, GGT-t kellene átgondolni. Látatlanban azt mondanám vagy sok a testsúlya a magasságához (ezt interneten BMI címmel ki tudja számolni), vagy sok a hús és vörös hús fogyasztás a húgysav miatt. Vagy köszvényre hajlamos és zsírmájra utal a aGGT. Tehát kicsit diéta és/vagy húgysavcsökkentő és koleszterincsökkentő szedése (háziorvos felírja).
        Kedves Levélíró! Nem a százalékos eltérés a fontos. Az abszolut szám a lényeg. A neutrofil ne legyen 2,5 G/l alatt és a limfocita ne legyen az adott labornak megfelelő határ felett jóval. Mivel mindkettő kicsi eltérés, valóban nem kellene gond legyen vele. Az a kérdés, okoz-e gyakoribb fertőzéseket? Ha az abszolút értékek is eltérnek a normálistól, akkor érdemes kicsit gondolkozni. Melyik a kiváltó eltérés (merthogy a neutrofil azért alacsony mert a limfocita magas/ azért magas a limfocita arány mert a neutrofil alacsony. Ha maga a fehérvérsejtszám normális, akkor a kissé emelkedett limfocitának nincs jelentősége. Ha a fehérvérsejtszám is növekedne és ezzel együtt a limfocita, akkor kell tovább ellenőrizni. Ha a fehérvérsejtszám normális és a neutrofil 2,5 G/l alatt van, akkor is érdemes megvizsgálni. De mindkét eltérés lehet vírusfertőzéshez is kapcsolt, illetve nem biztos, hogy jelez bármit is. Ha zavaróan változik, vagy panaszt okoz érdemes megkérdezni belgyógyászt vagy hematológust személyesen is.
        Kedves Mária! Teljesen jogos a kérdés. Ha igazolt B12 vitamin hiány van (tényleg alacsony volt annak idején a B12 szintje? Más eltérés nem volt?), akkor 1-2 havi injekció meg kellene oldja. Bár látni kellene az eredményeket, hogyan változik a B12, ami már rég telítve kellene legyen, illetve a hgb és kiegészítő értékei, amik a vérszegénységre utalnak. A B12 injekció egyébként 300 vagy 1000 ug mellett is pár hónap alatt telíti a raktárakat, tehát nem, nem kell gyakrabban, teljesen felesleges és indokolatlan. MEg kell nézni újra az eredményeket, biztos B12 hiány van-e, mert az meg kellene oldódjon, tünet nélkül. Nem merülhet fel myelodyplasia? Erre persze csak hematológus fog választ adni, szerintem friss eredményekkel és a régi laborokkal kérjenek beutalót a területileg illetékes hematológiára.
        Tisztelt Kérdező! Bár nem írt normál értéket, elvileg a calcium 2,6 mmol/l ig jó. Ez nem olyan drasztikus emelkedés egyébként. Magas kalcium szintet nagyon sok minden okozhat. A legegyszerűbb dolgoktól a betegségekig, mellékpajzsmirigy gyakran, ritkábban pajzsmirigy betegség, vesebetegség, sarcoidosis, daganat, myeloma, gyógyszerek okozhatnak. A leggyakoribb talán a mellékpajzsmirigy túlműködése. Ha a rutin és ismétlés során nincs más eltérés, de a kalcium szint magas, ez irányba kell indulni belgyógyászaton vagy endokrinológián. Meg kellene is mételni a mérést és ha ismételten és szignifikánsan magasabb, akkor a háziorvosától segítséget kérni. Lehet pajzsmirigy és vésefunkciót, LDH és WE értéket nézni rutin szerűen az ismétlésnél. Remélhetőleg nincs semmi a háttérben. LEgyen kontroll és szükség esetén endokrinológus vagy belgyógyász véleményezze.
        Kedves Kérdező! Ha az egyik láb dagadtabb az mindig felveti a trombózist. Ha ezt operálták, nyilván nehéz a kérdés, mert amiatt is lehet dagadt. És orbánc miatt is, de annak egyértelmű bőrtünetei vannak. Ha negatív volt az ultrahang, akkor vagy nem volt, vagy nem nagy kiterjedésű. Ritkán de ismételt ultrahangnál látnak trombózist, ezért, ha nem javul, akkor meg lehetne ismételni. A laborokban semmi különös nincs. A D dimer és az LDH mindkettő utalhat trombózisra, de magas lehet még gyulladás, műtét, daganat esetén is. Tehát ezek magukban nem bizonyítják a trombózist. Szerintem ha nem javul a lába, meg kell ismételten mutatni. Különösebben ha fekszik vele és nem mozog, na az hajlamosít trombózisra. Lehetne orvosnak ismételten mutatni és esetleg kompressziós harisnyát hordani, és bátran mozogni, ha biztos nincs trombózis, amennyire fájdalomtól, terheléstől tud.
        Kedves Kérdező! A B vitamin vízoldékony vitamin, ami azért jó, mert nem lehet túladagolni külső bevitellel. Lehet a gyógyszer bevitel miatt magas a szintje, de nem baj. Elvileg máj vagy vesebetegségben lehet még magas, de ha ezek a laborok jók voltak, nincs vele gond. Étkezés során elsősorban a hús és máj, kisebb arányban a tejtermékek tartalmazzák. Sem a fejfájás, sem az ízületi panaszok nem függenek össze. Ha nem szed milgammát, meg lehet ismételni a vérvételt vagy 3 hónap múlva. A panaszokmiatt inkább neurológus és reumatológus nézhetné meg.
        Kedves Kérdező! Az interferon az egyetlen ami adható terhességben, szoptatás alatt, illetve terhesség tervezésekor. Mert nincsen magzatkárosító hatása. Biztos nem amiatt halt el a kicsi babája. Amellett nyugodtan lehet vállalni a terhességet. Maga az ET/MF és sem a magas thrombocyta szám nem akadálya a terhességnek, de megfelelően kell kezelni, amire csak interferon adható. Tehát teljesen jól jártak el, nem a gyógyszerrel volt gond. De nyilván nem állítható, hogy maga az alapbetegség okozhatta. A magas thrombocyta szám biztosan tudja nem jó, nyilván vérrög képződésre hajlamosít, ezért kapta az aspirint, még magasabb értéknél inkább vérzésre. A szülészeten mit mondtak, mi lehetett a baba halálának oka? Nem tudom, miért halt meg a baba. A jövőt nézve, tudom, hogy nehéz és izgulni, félni is fog, de pegasys mellett, ezzel a betegséggel, főleg akkor, ha rendezett a thrombocyta száma, nyugodtan vállalhat terhességet.
        Kedves Kérdező! Ezek közül amivel foglalkozni kell jelenleg az a bélfal megvastagodása. Ez ugye jelentősen vastagabb, ha az 1 cm-t meghaladja. Ennek hátterében (és erre utalhat is a nyirokcsomó) gyulladásos bélbetegség is állhat, ezzel a lelettel gastroenterológiai szakrendelést kell felkeressen, vastagbéltükrözés, szövettani mintavétel miatt. Oda vigye el az összes eddigi eredményét, laborját is. Ki kell természetesen a daganatot is zárni, de ami inkább felmerül, a gyulladás. Ennek természete csak a vastagbéltükrözéssel és mintavétellel adható meg.
        Kedves Levélíró! Az első valóban a férgesség, parazita ha voltak gastrointestinalis tünetek. A következő az allergia. Ha nincsen, légzőszervi, vagy bőrbetegséghez is társulhat, esetleg autoimmun betegséghez. Hematológiai szempontból nem a százalék a lényeg, hanem az össz abszolut eo szám ne haladja meg az 1,5 G/l értéket. Ha magasabb és a fenti betegségek, állapotok kizárhatóak, csak akkor érdemes hematológushoz menni.
        Kedves Krisztina! A rák nem fáj, csak ha már óriási a daganat és feszül a májtok. Lehet epehólyag, nem megszokott vakbél, stb. Kellene egy hasi ultrahang frissen, laborok benne májfunkcióval, gyulladásos paraméterekkel. Ha tényleg nagyobb a máj lehet még vírusszerológiát nézni. Ezeket szerintem mind tudja a háziorvos intézni.
        Kedves Kérdező! A CRP és fehérvérsejt, neutrofil, limfocita nem rossz. Az LDH nem mond magában semmit. Ezt lehet ellenőrizni ha lesz vírus szerológia. Legyen mellkas rtg és hasi uh. Szerintem ezeket vagy a háziorvos vagy a területileg illetékes belgyógyász tudja. Egyébként nem olyan nagy az a nyirokcsomó és reaktívat feltételez. Nem mond majd semmit a CT szerintem. Ha a laborokat ellenőrzik és negatív a CT is, pár hónap múlva ellenőrizném csak újra.
        Kedves Kérdező! Még kevés az adat. Mit írt az uh? Az jól jellemzi egyébként a nyirokcsomót. Ha azt írta patológiás szerkezetű vagy a környezettel összekapaszkodó, az daganatra utalhat, ha azt, hogy reaktív az fertőzésre. Mi volt a bőrgyógyászaton? Gondolom urológián a here daganatot kizárták. Volt vírus szerológia vérvétel, ha nem az kell. Szerintem háziorvos is tud benne segíteni, nincs-e lappangó vírusfertőzés. Látta belgyógyász? Máshol nincsen nyirokcsomó? Hasi ultrahang, mellkas röntgen volt? Azok rendben? A vizelet aceton semmi, biztos nem evett. Az LDH sok mindentől emelkedik, meg kell kontrollálni. Ha a limfocita kevesebb, valószínű volt egy bakteriális fertőzés éppen akkor. Ezt is lehet ellenőrizni. A CRP minden gyulladásban magas, lehet magas daganatnál is. Ezt nézze meg a háziorvos, a laborokat, ha a CRP javul az fertőzés mellett szól, mint a limfocita is. Vírusszerológia legyen (EBV, CMV, parvovírus, hepatitis, HIV, syphilis ilyesmi, ezeket háziorvos tudja szerintem). Ennyiből nem lehet tudni, ha nem fogyott, nincs panasza, remélhetőleg csak ott van nyirokcsomó, akkor fertőzés.