• Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        belgyógyász, hematológus Szeretnék kérdezni tőle

        253

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, hematológus

        Bemutatkozás:


        Feltöltés alatt.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Ujj Zsófia Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves János! Rendben van a szintje, tartományon belül nem kell a mértékét értékelni. Semmilyen szigorú diéta nem kell, vitamint is csak ésszerű keretek között. Kifejezetten nem kell csak B vitamin, lehet multivitamin is.
        Kedves Alma! Ha a protokoll szerint nézve, adott perc esetén mért inzulin szintjeit nézzük, akkor nincsen valóban inzulin rezisztenciája. Az evés utáni alacsonyabb vércukor szint, ami az éhomi alá esik, lehet posprandialis hyperinzulinizmus. Mindenesetre kezelés emiatt nem kell, gyógyszert szedni nem kell. A testúly, magasság alapján számított BMI éték alapján is normál tesalkatú. Ha okoz ez valóban panaszt, hogy étkezés után alacsony a vércukor (pl szédülés, verejtékezés, ingerltség, stb.), akkor is az a teendő, hogy gyakori, 5x kis mennyiségű étkezés, elhúzódó hatású szénhidrátok, sok rost fogyasztás legyen. Ha nincs IR és policisztás ovarium, akkor ezeknek nem kellene akadálya legyen a gyermekvállalás. Fontos lesz majd az átjárhatósági vizsgálat is.
        Kedves Levélíró! Ezek a laborok nem specifikusak. A koleszterin valóban magasabb, de minimálisan. Semmilyen nagyobb eltérés nem feltételezhető, ha az lenne, a májenzimek is magasak lennének. Mindenesetre fiatal életkorára való tekintettel fontos, hogy rendezett vérzsír értékei legyenek. Nem tudom, van-e túlsúly, ha igen, akkor is főleg a két következő tanács adható. Zsírszegény étrend, sok rost (zöldség, gyümölcs), és rendszeres testmozgás, minimum (de jobb ennél több) heti 3x30 perc intenzív mozgás. A vizelet baktériummal, ha nincs panasza nincs teendő, kérdés, hogy tényleg van-e benne, vagy csal nem teljesen sterilen tudott mintát adni. Ha van panasz, meg lehet ismételni. Három hónap diéta és életmód váltást követően a vérzsír értékeknek rendeződniük kell. (De nem jelentősen rosszak az eltérések most sem).
        Kedves Levélíró! A CLL igazából csak őssejtátültetéssel gyógyítható jelenleg. Sok új gyógyszer jelent meg, de ezek egyenlőre nem rutinszerűek és nem biztos szintén, hogy gyógyuláshoz vezetnek. MEgfelelő odafigyeléssel és kezeléssel azonban hosszan tünetmentessé tehető a beteg. Ez természetesen függ az adott betegség agresszivitásától is. Mivel nincs egyszerű gyógymód, ezért a kezelés sem ráugrásszerűen történik. Aki un. kis rizikójú (vagyis a fvs száma nagyobb de kevesebb mint 3 régióban van nagyobb nyirokszerve), mint Ön, annál az un. "watch and wait" várunk és figyelünk eljárás a megszokott és jó módszer. A 20-as fvs szám alapvetően igen, magas, de Önnek nem a normálhoz kell viszonyítani, hanem a kezdetihez, pl a 18-ashoz. A kezelés akkor indul, ha tünete lesz, valamelyik nyirokszerv megnagyobbodik, csökken a hemoglobin vagy vérlemezkeszám, ha a limfocita abszolút száma (tehát nem a % a lényeg, az mindig magasabb lesz, hisz azok a CLL-es sejtek) 2 hónap alatt több mint 50%-al nő, vagy ha 6 hónap alatt megkettőződik az értéke. Ezek alapján a 20-as fvs szám nem rossz és ha nincs tünete nem is kell elkezdeni. A kezelés részben kemoterápia, részben biológiai terápia. Sok nagyobb hematológián klinikai vizsgálatok is vannak új nálunk még sajnos nem törzskönyvezett gyógyszerekkel, de elsősorban rosszabb stádiumú betegeknek. Az adott kezelés sok mindentől függ, társbetegség, általános állapot, a CLL alvizsgálata, molekuláris genetikai eredményei határozzák meg. Életmóddal rontani, javítani nem tud. Egészségesen kell élni, minden szempontból. A háziorvos meg is tudja mondani, hova fog tartozni, de Budapesten jó hematológiai osztályok vannak.
        Kedves Márta! Bármilyen orvoshoz fordul, az nem elég, hogy trombofíliája van. LEhet vagy 10 féle, mind más eljárást igényel. MEg kell nézni melyik van. Feltehetően nem súlyos, ha el lehetett hagyni elvileg embólia után a véralvadásgátlót. A másik, ha ráesett és bedagadt, akkor sérülhetett csont, izom, ízület, vagy be is vérezhetett. Erre látatlanban természetesen nem lehet adni. És nyilván annak az esélye, hogy vérrög képződött, sokkal sokkal kisebb, mint hogy adni kellene vizsgálat nélkül főleg. Mert pl. bevérzés esetén nagy bajt lehet vele csinálni. Harmadik, Ön soha nem döntheti el orvos tudta nélkül, hogy adhatja-e. És természetesen ilyen kérdés formájában sem lehet dönteni, csak ha látta orvos a karját. De szerintem nem fog kelleni, hacsak nem tört.
        Kedves Kérdező! Nem. Ez a gyógyszer nem gyógyítja a betegséget, csak javítja a sejtszámot, ezzel a beteg közérzetét. Pont ez javasolt idős korban. Néha van lábon fekélyt sebet okozó mellékhatása, csak akkor kell elvenni.
        Kedves Kérdező! A labort nem látom. Több hiba van a történtekkel. Az első, a nyirokcsomókat nem szabad nyomkodni. Mi az, hogy erős nyomásra fáj? Nem szabad nyomkodni. Ez nem vezet diagnózishoz, viszont nem tesz jót egy feltehetően fertőzés miatt gyulladt sejtekkel teli nyirokszervnek ha nyomkodják. Másrészt teljesen felesleges internetet böngészve diagnózist keresni. Nem lesz rá válasz, csak jól elborzasztja magát. Ha azt írom 1 millió emberből 1 nél lehet hasnyálmirigy rák esetén nyaki nyirokcsomó, akkor már azt is belevehetjük a lehetséges betegségek közé? (Nincs nyirokcsomó a nyakon hasnyálmirigy daganatnál). Szerintem ki lehet várni mire a háziorvos visszajön, az érzékeny, fájdalmas negy oldali nyaki nyirokcsomó általában gyulladás, fertőzés miatt van. Akkor kell majd egy labor, akár vírus szerológiára is, és lehet egy nyaki ultrahang is, az biztos választ szokott adni a megnagyobbodás természetére. Ha addig nagyon félne, biztos van a háziorvosnak helyettese, de szerintem megvárható nyugodtan.
        Kedves Kérdező! Ön tünetmentes hepatitis B hordozó. Ez nem gyermekkori, hanem maximum gyermekkorban szerzett. A fertőzés átadásának esélyéhez az e antigént is szokták nézni. Remélhetőleg krónikus hepatitis miatt egyébként is gondozás alatt áll! HA nem akkor álljon. Erre megfelelő az októberi időpont, nyilván nincs vele hirtelen teendő. Mind a három fenti eredmény hepatitis B re vonatkozik. A c-re nem látok eredményt. Kérdezzen rá, nézték-e tényleg, vagy csak nem lett volna készen.
        Kedves LEvélíró! Leiden mutáció nincs. Ami segít az értelmezésben, ha azt írják egy genetikai eltéréshez, hogy vad típus, azt jelenti az egészséges többséggel megegyező. Ellenben, min Önnél a protromin gén mutáció le van írva. Nyilván a mutáció jelenti az etlérést, a módosult gént. Ebből is két típus lehet. Mivel egyik kromoszóma apai, a másik anyai, örökölhette egyik szülőtöl (ekkor heterozigóta), vagy mind a kettőtől a mutációt (ekkor homozigóta). Önnek a II alvadási faktor (protromin) génjének 20210A helyén mutáció van, mindkét szülőtől örökölte, ezek szerint homozigóta. Ez egy nagyobb rizikót jelent a trombózisra, 40X, mint az átlagembernek. Mivel volt is tüdőembóliája szakma szabálya szerint élete végéig kell vérhígítót kapnia. Mai állás szerint erre a Xarelto tökéletes. A későbbiekben ezt mindig tudnia kell, illetve Ön is örökítheti a gyermekei felé.
        Kedves Kérdező! Teljesen korrektül láttál el. Nem lehet ebből mintát venni, CT vezérelt szúrással semmi esetre, az "SOS mintavétel", a has megnyitásával is valószínű nemis találná meg a sebész, másrészt a fő ütőere mentén van, ami nem sérülhet, mert akkor elvérzik. A nyirokcsomókat nagyon nagy általánosságban így értékeljük: 2 cm alatt nagy valószínűséggel reaktív (gyulladás vagy átvészelt fertőzés), 2 cm felett felmerül daganat. Ha a képalkotó nem ír patológiás szerkezetet, vagy környezettel összekapaszkodó nyirokállományt, az esetek döntő többségében nem kóros. A csoportos elhelyezkedés is sokszor reaktív eltérés mellett szól. Ha volt vérvizsgálat is, és az sem igazolt lényeges eltérést, akkor alapvetően nem találtak rosszindulatú betegségre nyomot. Biztosan néztek immunoglobulin (Ig szinteket), ha az is jó, nem igazolható kóros eltérés. A döntő pedig, hogy ezek a csomók nem növekednek. Egy rosszindulatú nyirokdaganat azért pár hónap alatt, de főleg 1-2 év alatt körvonalazódik, romlik kezelés nélkül. Persze nem minden betegség ismeri a tankönyvet, de azért nagy eséllyel nincs kóros folyamat. ÉS jelenleg valóban mindent meg is néztek. Egy másik, ez a fájdalom nem függhet össze a nyirokcsomókkal. Pár mm-eresek, és főleg olyan helyen vannak, amik ha még ideget is nyomnának, de 7 mm-es nem nyomhat, azok az idegek akkor sem oda vetülő fájdalmat okoznak. Szerintem a kontroll ellenőrzések mellett rendben vannak a nyirokcsomói. Kell nézni őket valóban időnként. Az lehet éppen, hogy idegbántalom valamilyen fertőzés miatt alakult ki, erre talán ideggyógyász tud olyan fájdalomcsillapítót javasolni, amit tünetileg használhat.
        Kedves Kérdező! Annak semmi jelentősége nincs, mikor szűrik trombózishajlamra. Mivel az vagy van, vagy nincs. Most is, három hónap múlva is. Az egyetlen ami számít, hogy valóban ki kell hagyni a Pradaxát 3 napig. Mivel ez megtörtént, így az eredmény teljesen rendben van.
        Kedves Kérdező! Nagyon fontos! Miután észlelt nyirokcsomót és megtapogatta, amire az fájdalmas volt, be is lehet fejezni a tapogatást. Egyszerűen nem szabad. Pláne mérni, mivel 3D-ben úgysem tudja megmérni, teljesen felesleges is. Azt kell tudni, hogy a nagy nyirokcsomót alapvetően ezek alapján lehet elkülöníteni a szerint, hogy daganat (pl limfóma) vagy gyulladás (pl fertőzés): 1. a fájdalom a gyulladás mellett szól 2. ha a legnagyobb ultrahanggal mért méret 2 cm alatt van, gyulladásra jellemző 3. ha nem írja az ultrhang, hogy környezetével összekapaszkodó, akkor nem rosszindulatú általában 4. ha reaktív a szerkezete, amit ultrahang nagyszerűen lát, az fertőzés/gyulladás. Ha kóros lenne azt írták volna patológiás. Szerintem a labor teljesen rendben van így, a nyirokcsomókat nem piszkáljuk. Nem arra való, tele van valamilyen fertőzés vagy gyulladás ellen termelődő és küzdő immunsejttel, amiknek nem tesz jót a gyömöszölés (mint pl ilyenkor a nyirokér masszázs sem). Lehet vele bőven várni. A bölcsességfog ha be is van gyulladva, csak a nyaki nyirokcsomókra hat. Ha testszerte nagyobb, reaktív, küzd valami ellen. Mivel normális esetben nem tapogatjuk a nyirokcsomókat, gyakran ki sem derül mi ellen, és elmúlnak idővel nyomtalanul (de akár hetekig, vagy hónapokig így maradnak). Az egyetlen tennivaló a nem piszkáláson túl, ha nagyon zavaróan fennállnak még egy másfél hónap múlva, meg lehet nézni vérvétellel eg vírusszerológiát, mi lehet a háttérben.
        Kedves Krisztina! Se a leukémia sem a limfóma nem jutna eszembe. Ha vannak lila foltok (mindig is voltak? bővebb a menstruációs vérzés?) meg lehet nézni a véralvadási paramétereket. Ha a mellkas rtg negatív és kardiológus látta, nem igazolt a mellkasi fájdalom, nehézlégzés hátterében szervi eltérést. Ritkán krónikus tüdőembolia okozhat mellkasi panaszt vagy nehézlégzést, de azt is lehet képalkotóval és laborral igazolni, illetve elvetni. Ha nincs semmi, de nyugtalan, valóban pánikszindróma miatt pszichológus felkeresése javasolt.
        Kedves Kérdező! A vérzékenységre utaló tünetek miatt inkább ez irányban kellene egy laborvizsgálat, nincs-e pl von Willebrand betegség. Ezek bármi tünetei lehetnek, de a leukémia nem okoz éveken át tartó tünetet egyéb jel nélkül. Beszéljen háziorvosával.
        Kedves Kérdező! Nem tudom miért nézték a lupust, volt klinikai történés is, pl trombózis? vetélés? Elméletileg a bizonyított (és a két vizsgálat bizonyítja) antitest és egy klinikai történés igazolja a szindrómát. De ha igazolt az antitest, akkor acetilszalicilsav szedést szoktak indítani, és azért ezt, mert protokoll szerint ha nincs más tünet, pl trombózis, akkor ez a terápia. A Kopaszodás összefügghet, igen. Pl alopecia areata a lupus egy jele lehet. Emiatt immunológussal kellene inkább beszélni, nézzék meg a többi antitestet is. Addig az aspirin javasolt.