• Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        belgyógyász, hematológus Szeretnék kérdezni tőle

        238

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, hematológus

        Bemutatkozás:


        Feltöltés alatt.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Ujj Zsófia Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Tímea! HA nem volt trombózisa, nem kell profilaxis, de a 10 óra repülőút miatt akkor sem követ el hibát, ha 1x a testsúlynak megfelelő LMWH típusú vérhigítót bead magának oda és vissza útra is, biztonságból. Ezt beszélje meg háziorvosával, de felírni, csak belgyógyász írhatja
        Kedves Krisztina! Nem hiszem, hogy leukémia. A magasabb (de nem extrém) fehérvérsejt szám és ebből magas neutrofil szám fertőzésre utal. Volt CRP? Ezt kell megnézni, ne legyen tüdőgyulladás. A panaszai miatt, ha az nincs, a tartós mellkas hátfájdalom mellett ki kell még embóliát zárni.
        Kedves Levélíró! A stent miatt a clopidogrel indokolt. Azt kell szedni. Ez elsősorban a vérlemezkék összecsapzódását gátolja és alapvetően az artériás vérrögképződés megakadályozására használatos. A MArfarin a vénás oldalra hat elsősorban. Nem szokatlan, hogy valaki lezajlott trombózis miatt Marfarint szed és idő múlásával más betegség miatt clopidogrel is beállításra kerül. Egyénileg kell mérlegelni, mert jól tudja, fokozódik a vérzésveszély. A vér ugyanis lassabban alvad majd. Azt, hogy a clopidogrelt egyenlőre szedni kell az biztos, a stent miatt. A Marfarin elhagyása a kezelőorvos döntése, függ attól milyen Leiden mutáció (hetero v homozigóta), illetve hol volt trombózis. Ezek tudta nélkül nem lehet megmondani, elhagyható-e. A Fraxiparinról való visszaállás természetesen nem otthon ön gyógyítással kellene történjen, hanem orvosi felügyelettel, leginkább INR kontrollal. Az is szokás, ha clopidogrelt szed valaki, kicsit csökkentik a Marfarin dózisát a vérzés veszélye miatt, attól is függően, milyen dózisban szedte előtte. Szóval összességében figyelni kell a nagyobb vérzésveszélyre, orrvérzés, székletben, vizeletben vér megjelenése. A stent miatt a clopidogrel kellene, a Marfarinnak is értem a létjogosultságát, a fentebb említett részleteket kellene tudni hozzá. Elvileg mehet három hónapig a kettő együtt is.
        Kedves Levélíró! Igen, ha a tejfehérje érzékenység felszívódási zavarral jár, akkor igen, lehet ez az ok. Ha tartják úgy a táplálást, hogy nem jut (sok) tejfehérje, akkor a belek felszívódása viszont teljes kell legyen, amit többek között az is mutatna, hogy meszűnik a vashiányos vérszegénység. Elvileg az anyatej nem adja jól át a vasat, de amit írtam, pótolja Ön is és a babának is adható vaskészítmény, amit adni is kell neki. Vannak olyan tápszerekis esetleg amiben sok a vas, vagy ganoba tartalmú tejpépek amit életkoránál fogva kaphatna, kérdés, igen, hogy elfogadja-e. De próbálkozni kell, tudom könnyű mondani.. A fehérvérsejtszám eltérések, meg remélhetően nem jelentenek semmit, csak átmenetiek, ezért nézzék meg újra 1-2 hét múlva. Ha nem javul, (bár nem tudom ezt a labort ki csinálta, talán a házi gyermekorvos) aakor feltétlen menjenek gyermekgyógyászatra. Első körben szerintem az is elég. Minden nagy városban van hematológia, gyermekhematológia azért nem mindenhol. De az első a gyermekgyógyászat, ha nem javul a fehérvérsejtszám. Én azt gondolom a városok gyermekgyógyászatai elég lelkiismeretesek és körültekintőek, senki nem kockáztatna egy ilyen picike baba esetén.
        Kedves Levélíró! Vashiányos. Az biztos és vérszegény, emiatt magasabb a plt érték, ezzel külön nem kell foglalkozni. A vérszegénységgel azonban igen, miért van vashiány? Kevés a raktár vas, kevés a bevitel vagy nem szívódik fel. Ha szoptatja Önnek is javasolt vasat szedni és neki is adni, szirup formájában, illetve hozzátáplálásnál azokat az ételeket előtérbe helyezni, amikben sok a vas. Okozhat hasfájást, ezért erre érdemes figyelni. A neutrofil valóban alacsony, ami lehet hematológiai betegség része, de lehet van egy olyan fertőzés amit nem is észleltek. Ezt meg kellene 1-2 hét múlva kontrollálni és annak függvényében felkeresni a gyermekgyógyászatot, hogy javult-e. A vashiány okának kiderítésében is biztosan kellene gyermekgyógyász segítség. A vashiánynak kell oka legyen.
        Kedves Kérdező! Ha a CT rendben van akkor nincsen baj. Évek alatt ha gond lett volna csak romlott volna. A cysta teljesen lényegtelen, hacsak nem óriási. A lépinfarktus nyomát sem látják, akkor lehet nem is az volt. Szerintem nem kellene rettegni és ettől teljes nyugalommal vállalhat babát. Ha a feldolgozás nehéz és sokat gondol rá, inkább pszichológuson kell elgondolkodni, hisz jár rendszeres kontrollra és nincs is gond.
        Kedves Gabriella! Ez a labor nem jó. Bár alvadékosnak jelzi a mintát, lehetne laborhiba is. Feltétlen el kell menjen orvoshoz, megismételni a labort, főleg, ha panasza is van. A hgb és a vérlemezke szám is nagyon alacsony a mérés alapján (a hgb alacsony annyira, hogy felveti, nem volt e laborhiba). De semmi esetre sem maradhat így, meg kell kontrollálni, valóban ennyi-e, nincs-e laborhiba és csak vaklárma. Ha viszont tényleg alacsony, akkor mihamarabb ki kell vizsgálni.
        Kedves Levélíró! Nagyon nehéz a kérdés, mert határterületi, nincs egyértelmű álláspont sem. Elvileg a Leiden heterozigóta az enyhe trombózishajlamot jelent, de ami ez ellen szól, hogy Önnek már volt. Leiden heteroz. mellett egyébként nem kizárt, hogy valaki hormontartalmú gyógyszert szedjen, akár ezt, akár fogamzásgátlót, egyedileg mérlegelik a kezelőorvosok. Tehát nem mondható, hogy nem szabad szedje, nőgyógyászatilag nem tudom mennyire kívánatos a szedése, milyen eredményt várnak tőle. Amiatt viszont hogy a Leiden hetero mellett hormontartalmú gyógyszert szedve (aminek bár nagyobb a hormontartalma) volt trombózis, valóban nem teljesen megnyugtató a szedése. NEhéz tanácsot adni, mert könnyű mondani, hogy szedje, max majd szúrja magát ha lesz vérrög, mert ez azért nem ennyi. Én beszélnék a nőgyógyásszal, mennyire elhagyhatatlan ez a gyógyszer, de én magam nem biztos, hogy stedném. Ha meg trombózisa van, nyilván nem elég a 0,4 Fraxiparin.
        Kedves Levélíró! Minden olyan spirál (és más védekezési mód is) használható, mely nem tartalmaz hormont. A goldlily úgy tudom nem tartalmaz éppen ezért lehet öröklött trombózishajlam esetén is használni.
        Kedves Trixi! Ezek közül a koleszterinne kellene foglalkozni. Ha diéta mellett három hónapig ilyen, akkor koleszterincsökkentőt kell szedjen. Nem jó hosszútávon a magas vérzsír a szív koronária erek meszesedését segíti elő. Beszéljen háziorvosával, kezdjen el gyógyszert szedni, ha tényleg jól tart zsírszegény diétát.
        Kedves Petra! Annak akinek hajlama van, vagy volt trombózisa, nem szoktuk ezeket a csodaszereket javasolni. Mivel nyomást fejthetnek ki az erekre illetve megváltoztatják az áramlást. Személy szerint "normális" hétköznapi sportolást javasolnék.
        Kedves Eszter! HA biztosan összeköthető a vas szedésével, akkor ne szedje. Kérdés miért kell a vas. Ha vashiányos, akkor más fajtát kell szedni. Bár ezek nem gyógyszer mellékhatások.
        Kedves Kérdező! Csak a kóros labort figyelje, a normál tartományon belül ne. Nem magas az a süllyedés. A fehérvérsejt (és süllyedés) lehet fertőzés miatt magasabb. Az izzadás is ezer dolog miatt lehet. A fogínyvérzés három fő dolog miatt. Ha alacsony a vérlemezke szám (ezt nem írta), ha a véralvadási paraméterekben van eltérés, vagy egyszerűen fogíny vagy fogkő miatt. Szerintem menjen el fogorvoshoz, illetve a labort 2-3 hét múlva meg lehet nézni. A bilirubin tökéletes.
        Kedves Anyuka! Ezek a laborok nem kórjelzőek. Ezekkel nincsen önmagában gond. A legegyszerűbb, ha 3-4 hét múlva megismétlik. A sok folyadékfogyasztás (egyrészt relatív mi a sok), mellett érdemes figyelni a napi vizelet mennyiségét, színét, a testsúlyt is. Felmerülhet cukorbetegség, ha van rá gyanú háziorvos ezt is tudja ellenőrizni. Ritkábban, de lehet más kórkép (pl diabetes insipidus) a sook folyadékfogyasztás hátterében. Szerintem pár hétig figyeljenek ezekre, esetleges más tünetekre, és a tapasztaltakkal beszéljenek a háziorvossal és kérjék meg egy laborvizsgálat esetleg hasi ultrahang elvégzésére.
        Kedves Kérdező! Mind a vérszegénység, mind a vashiány tünet. Oka kell legyen. Néha van, hogy nem találják, se törekedni kell, hogy rájöjjenek az okra! MEnjen el belgyógyászhoz. Hasi panasz miatt felmerülhet felszvódási zavar akkor gasztroenterológus kell, ha nem találnak semmit hematológus vizsgálja. Minden leletét vigye el.