• Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        belgyógyász, hematológus Szeretnék kérdezni tőle

        185

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, hematológus

        Bemutatkozás:


        Feltöltés alatt.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Ujj Zsófia Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Levélíró! Az a lényege, hogy a csontvelőben alacsony a fehérvérsejt képzés (granulopoesis) és vérlemezke képzés (thrombopoesis). Emiatt biztos a vérképben alacsony a fehérvérsejt (fvs vagy wbs) és vérlemezke-thrombocyta (thr vagy plt). Azt kellene megnézni, hogy ez korábban is alacsony volt, most csökkent e, illetve, ha csak IBS ismert, azóta alcsony e. Ez a lelet azt feltételezi, hogy alultápláltság miatt alacsonyak ezek az értékek. Tudni kellene mennyivel alacsonyabbak és azért azt is tudni kell, hogy alultápláltságnál a vaszsint is alacsony, gyakran vérszegénységgel is járhat, de itt ez nem valószínű, a vashiányt nem tudom. Ha ezt hematológus látta, akkor el kell menni a gastroenterológushoz/belgyógyászhoz, hogy a bélbetegség alátámaszthatja-e azt, hogy a felszívódási zavar miatt alacsony a fvs és thr. MErt ha igen, akkor a bélbetegséget kell kezelni.
        Kedves LEvélíró! Nehéz megmondani. A láz inkább ellene szól, a fulladás inkább mellette. A tényleges embólia jár inkább fulladással, mikroembolizáció nem okoz heves panaszt, nyugati országokban azt nem is tartják "rendes" embóliának, főleg, ha a CT nem látja, hisz az az un mikroembolizációt is láthatja. De a clexane a császár miatt és a vélt embolia miatt is helyes döntés volt. Ami a lényeg, ha a többi gyakori trombózis hajlamot is megnézték, mivel a családban is volt trombózis (protein C, S defciencia, Antritrombin III) és azok negatívak, akkor a MTHFR heterozigóta állapot nem indokolja feltétlen azt hogy uj trombózis, embolia legyen, se azt, hogy LMWH-t kell kapjon. De az sem hiba, ha a múltkori miatt megelőző jelleggel kapja. Ezt a kezelő orvosnak kell mérlegelni. A terhesség nem akadály, nyugodtan! Én talán elmennék belgyógyászatra véleményezzék a leleteivel együtt, oda úgy is kell menni majd koraterhességnél. És beszéljen a nőgyógyásszal is. Nem kell, hogy űjra gond legyen, előre látni viszont nyilván nem lehet.
        Tisztelt Kérdező! Nem. Csak az injekciónak felfüggeszthető vérzés esetén a hatása, a többinek nem, vagy lassan, vagy nehezen. Ezért kell injekció mindig műtétnél és ezzel jár jól.
        Kedves Levélíró! Az első bekezdésben írt értékek rendben vannak, nincs ilyen, hogy rossz mert határértéken van. Illetve ha pl a limfocita 20-51-ig jó, akkor a 23 nem határérték. Lényeges eltéréseket szoktunk figyelembe venni, ezek még nem azok egyik sem és nem utalnak semmire. A D dimer nem tudom miért nézték, felmerült tüdőembólia vagy trombózis? Semmilyen más esetben nem informatív csak még esetleg súlyos vérmérgezésben, de akkor több százszorosa. Nem értékelendő. Egyedül a vashiány oka a kérdés, ami még alacsony, de pl a ferritin- nincs ilyen hogy alacsony de határértéken belül, csak kórosan alacsony vagy sem. Nyilván nem leukémia merül fel, és vérszegénység akkor van ha a hgb alacsony, de nem. A vashiánynak sincs meg sokszor az oka, de nem szeretjük, ha fiataloknál nem ismert. Ha mellkas rtg hasi ultrahang, prosztata vizsgálat, urológia, illetve gastroscopia és colonoscopia is negatív, akkor jó. A körömmel nem tudom miért foglalkozik, az izomfájdalom nem jellegzetes, szedjen magnéziumot. CT akkor készül ha felmerül valamilyen eltérés, a sugárterheléssel nem kell számolni, de nyilván indokolatlanul sem kell végezni. Az ultrahang szubjektív, sokszor nem is észlel eltérést a hely vagy méret miatt, és függ a vizsgáló személyétől is. Szerintem a vashiányt ugye ha eredetileg daganat irányában meg volt nézve, fél év múlva kell újra ellenőrizni, nem biztos, hogy elegendő választ ad két hónap múlva. A másik nem biztos, hogy felszívódik az a vas tabletta, meg lehet mást is próbálni. Ha a kezdetektől azámítva fél éven belül nem javul, (akkor legyen vas panel, vérkép, és vas terhelés is, ami a vas bevitel sikerességét jelzi), aakkor lehet felszívódás irányába megnézni, vagy ha tünetei vannak, akkor célirányosan újra vizsgálni. A vérképe most rendben, a köröm dologgal nem foglalkoznék, a remegés nem biztos, hogy összefügg, váltanék esetleg vas tablettát.
        Kedves Levélíró! Nem, a legutolsó mondat nem igaz, a fáradtság és gyengeség a vérszegénység következménye, az éjjeli izzadás inkább lymphoma, a véraláfutás alacsony vérlemezkeszám vagy hemosztázis eltérés. Nincs semmi specifikus leukámiára abban amit leírt. MR nem mutat leukémiát, az a vérképből látszik. Az alacsony limfocita lehet átmeneti bakteriális fertőzés miatt, majd 2 hónap múlva meg kell nézni. Mindenre szépen meg volt vizsgálva. Én néznék hemosztázis labort a véraláfutás miatt, 2 hónap múlva vérképet, és vasat. Annak mondjuk nem ártana, ha meg lenne az oka, de nem mindig derül ki, valóban felnőtt korban vérzés, daganat ami kizárandó. Ha a vérkép limofcita nem rendeződik, vírus szerológia nézhető még meg, esetleg leletekkel hematológus a nyirkcsomóit tapogassa meg. Mást nem tud most csinálni, a panaszok semmire sem jellegzetesek. Tényleg, kis szünet után a laborokat érdemes megnézni. Ha akkor lenne vashiány, annak az okát sz.e. a területi belgyógászaton is segíthetnek megnézni.
        Kedves Levélíró! A legtöbb embólia alsó végtagi trombózisból ered valóban, akkor is, ha utólag nincs meg a forrás. Ha a mellkas CT is tökéletes telődést mutat illetve az ultrahang a láb ereit is épnek látja, akkor az - egyrészt nagyon jó hír - teljes gyógyulást jelent. Azért azt is tudni kell, hogy hiába egy negatív trombózis hajlam, mérget venni nem lehet arra, hogy nem lesz soha többé újra trombózis. Elméletileg a bokasérülés, ha nem járt hetekig fekvéssel, nem kellene embóliát okozzon önmagában. De az ok nem szokott gyakran kiderülni. Ezért is szedi a vérhígitót. Ha a Xarelto mellett jól van, igen lehet sportolni, masszíroztatni. Nyilván ne legyen bevérzés, erős túlzott nyomás, mert az vérzést eredményez, de élhet teljes életet, sport és masszázs is belefér, talán kis körültekintéssel, ezt ugye jelezni is kell. Én még véralvadásgátlót szedő boxolót is ismerek, de azért Ön ilyen erős behatásoktól vérzés veszélye miatt tarózkodjon.
        Kedves Lajos! Sajnos rossz, hogy daganatot találtak. De jó, hogy észrevették. A daganat gyógyulási esélyét nehéz megjósolni, sok mindentől is függ, és nem is mindig követi a tankönyvet. Maga a rák fajtája is számít, a grádus 2 utal arra, hogy agresszívabb, de nem a legagresszívabb, az infiltráció mértékéről az a kérdés, hogy műtéttel sikerült e eltávolítani. Az ismételt tükrözés és kiegészítő képalkotó vizagálatok számítanak inkább sokat, nem tért-e vissza, vagy van-e még daganat, nem terjedt-e. Ettől függ a további kezelés, kell e műtét, kemoterápia,amit a további gyógyulásról és életkilátásról adhat tájékoztatást. Remélhetőleg jók lesznek a leletek, szoros kontroll mellett, akkor természetesen van lehetőség a gyógyulásra is. Addig is nincsen azt gondolom különös megkötés, változtatásra ok. Legyen meg a kontroll, fontos lesz!
        Kedves Levélíró! Nem hiszem, hogy a csalánlevél tea segít. Én nem szedném, vagy innám. A Detralex inkább (nyilván drágább), de akkor, ha a dagadás ér eredetű. Trombózis után gyakori a posttrombotikus szindróma, látatlanban nem tudom amiatt dagad-e, de csak az a láb amelyikben a trombus volt. Ha ez az ok, arra lehet jó a Detralex. mit nem tudok, volt e az alsó végtagról doppler ultrahang, az tud választ adni, milyenek az erek, billentyűk a vénában. Ha nem ez az ok és a szív eredet is kizárt, akkor, meg kell nézni ismét a sarcoidosist, esetleg albumin szintet és vesefunkciót. Nincs -e más, vagy ez steroid elhúzódó mellékhatás. Nem ártana egy hasi ultrahang sem. Ezekben első körben szerintem háziorvos tud segíteni. Később pedig a területileg illetékes belgyógyász.
        Kedves Levélíró! Igen érdemes ezeket megnézni, nincs e összefüggés, a területileg illetékes gyermekgyógyászat ambulanciára kérnék beutalót. A kiütés lehet véralvadással, vérképzési zavarral, de inkább fertőzéssel, immun eltéréssel kapcsolatos, érdemes megtudni mi az oka. Emellett a vashiány is ellenőrizendő, nincs-e annak is oka, és nem szükséges-e pótolni. A fehérvérsejt szám és segment is alacsony, amit nehéz eldönteni, nem a kiütés-fertőzés miatt-e, emiatt nagyobb-e a monocyta. Én összeszedném, ha volt esetleg korábbi labor, ha volt hasi ultrahang, és a házi gyermekorvostól kérnék beutalót és utána kell kérdezni, kell-e előjegyzés.
        Kedves Szilvia! Nem vészesen alacsony, de tényleg van tendencia. Ezekkel a leletekkel keressen fel háziorvosi beutalóval belgyógyászt vagy hematológust. Amíg időpontot kap, érdemes háziorvosnál friss vérképet és alaplaborokat kérni, amiben vas háztartásra is lehetne adat.
        Kedves Levélíró! Nem sem a klor sem az mpv nem jelent semmit. Ha a koleszterin magas, 3 hónapig diéta, ha amellett is, akkor javasolt zsírsavcsökkentő háziorvosával megbeszélve.
        Kedves Levélíró! Érdemes igen kivizsgálni, nincsen e véralvadási eltérés a háttérben. Vérlemezke számszeri vagy funkcionális eltérés, véralvadási defektus. Fiatal nőknél Willebrand betegség is kizárandó. Keresse fel háziorvosa segítségével a területi belgyógyászatot vagy hematológiát.
        Kedves Melinda! A polyglobulia kivizsgálás nem tudom mit takarhatott, de kellene hogy legyen oka. Ilyen hemoglonóbin érték nincsen csak úgy. Ha nem volt oka, vagy JAK2 visgálat (vérvétel), ami kizárná hemtaológia betegséget, akkor feltétlen menjenek el hematológushoz. Én elmennék, inkább feleslegesen. De talán nem szükségtelen ilyen hgb értékkel. (Dohányosokban is lehet magasabb, de ki kell zárni hematológiai betegséget, ha a tdüklinikán nem volt ok).
        Kedves Levélíró! Ez leírva nincs jól, nincs házi megoldás, az sosem vezet jóra. Háziorvos szükséges, esetleg belgyógyász (miért szedi az ASA-t, elhagyás-szedés rizikói, vérkép eltérés, véralvadási zavar nincs-e).
        Kedves Hajni! Sok mindentől függ ez. A vérzékenység fokától például. Szerintem meg kellene beszélni konkrétan az Önt ismerő kezelőorvossal. Én egyébként nem biztos, hogy csinálnám.