• Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        belgyógyász, hematológus Szeretnék kérdezni tőle

        203

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, hematológus

        Bemutatkozás:


        Feltöltés alatt.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Ujj Zsófia Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Levélíró! Ha nincs és nem volt tünete, nem kell neki megszorítás! Ha zavarja, vagy érdekli mit örökölt trombózis hajlamra, szerintem idővel meg tudja beszélni a házi gyermekorvossal, hogy nézessenek egy labort nála, de nincs benne semmi sürgető.
        Kedves Kérdező! A nyirokcsomót az ultrahang és mr is jól meg tudja itélni. Csak hogy értse a különbséget jó és rossz indulatú folyamat között: a daganat kórosan halmoz (ezért jó, amit mondanak is), patológiás a szerkezete és összekapaszkodik a környezetével a jóindulatú folyamat pl gyulladás vagy fertőzés nem halmoz kórosan sosem patológiás a szerkezet, nem kapaszkodik a környezethez és reaktív! Tehát a nyirokcsomói valóban nem kórosak. Az infektológussal is egyetértek, nem fogja tudni a labor, most milyen fertőzése van, csak jelezni fogja, hogy igen, pl teszem azt EBV fertőzésen átesett. Mintahogy majdnem mindenki. Tehát nem lesz előrébb. Az LDH valóban magasabb daganatban, de kezelés nélkül daganatnál emelkedne a szintje erősen, és ezt nem mondanám hogy emelkedik, másrészt nem csak daganatban, sok más esetben is magasabb, tehát ebből önmagában nincs mit levonni. A bilirubin min emelkedésnek nincs jelentősége. Szerintem a daganat már január óta elburjánzott volna, és súlyosabb állapotban lenne. A nyirokcsomókat fél egy évente meg lehet még 1-2 x nézni, de gyakori, hogy fiataloknak évekig van reaktív nyirokcsomója, am azt jelzi működik az immunrendszer. Pár hónap múlva az LDH-t meg lehet nézni. Az ízületi vagy végtag panaszokat megmutathatja reumatológusnak, de biztos nem csak a pszichés félelem miatt vannak? Daganatra most nem gondolnék, és remélem nem is kell máskor sem.
        Kedves Kérdező! A vérhígitó feltétlen kell, a Nootropil megengedett, inkább így mondanám. Szerintem 4x semmiképpen nem szükséges, de a 2x1-nek nincs akadálya elméletileg. Azért a kezelőorvos tudjon róla.
        Kedves Levélíró! A heterozigóta thrombofilia eredmények nem okoznak gondot ilyen szempontból. Ha a lupus negatív volt, elvileg az is kizárható. Akkor szokták ismételni biztosra, ha al első vizsgálat pozitív. Szóval nem az elvileg az ok. Ilyen helyzetben elvileg nem lupus az ok, hiszen nem vetélés történt, hanem gyakorlatilag nem is növekedett a hcg, tehát inkább nem is tapadt meg. Tudom, hogy a nőgyógyászok szokták az aspirint is javasolni, mint a progeszteront is. Annak a megtapadás segítésében talán nagyobb ilyen esetben a létjogosultsága. Összességében nem alátámasztottan indokolt az aspirin, de tudom, hogy szokták javasolni, nem rossz indulatból mondom, de hátha használ alapon. Mert ugye nagyon szeretnék a babát. Én alapból nem mondanám, hogy szükséges, de ha nem okoz a szedése gyomorpanaszt (érdemes gyomorvédőt szedni mellé), vagy nem okoz vérzéses tünetet akkor ha a nőgyógyász azt gondolja érdemesnek tartja, nem feltétlenül zárkóznék el. Nem gyakori az oki szerepe, de esetleg immunológiai vizsgálat nem volt (vérvizsgálat antitestek jelenlétére)?
        Kedves Kérdező! Igen oxigén hiánya és/vagy a kicsi erek elpattannak. Megfelelő idejű fojtogatás (nem tudni mennyi idő kell ehhez) a légcső elzáródása miatt fulladásos halálhoz, a nyaki artériák elnyomása révén az agyban oxigén hiányához és akár maradandó agyi károsodáshoz vezethet. Nem tudom mi okból történt, fojtogatás, de nem ismétlődhet meg. Ha szükséges kérjen segítséget!!
        Kedves Kérdező! Panaszmentes állapotban, teljesen rendezett vérképpel, ha nagyobb fertőzés nem volt akkor elméletileg nem tiltott, de erről érdemes a kezelőorvost tájékoztatni, aki a betegség "történetét" ismeri, és egyedileg mérlegel.
        Kedves Levélíró! Nagyon nehéz véleményt mondani. Igen sok, aggasztó dolog történt a fiatal kislánya életében, kevés az adat ezek átgondolásához. A legutolsóra szeretnék válaszolni, ebben a korban nincsen csak úgy trombózis, ráadásul magasra terjedő. Vagy szerzett ok (ennek kisebb a valószínűsége, hacsak nem közvetlen fekvés, esetleg műtét után, de ha jól értem nem), inkább öröklött. Feltétlen szükséges trombofilia irányában vizsgálata, mert nagyon nem kizárt, hogy van, ha nem akkor lehet érfejlődési rendellenesség, de azt ki lehet mutatni. Ezt meg kell beszélni a kezelőorvossal. Ha kiderül, mi áll a háttérben, lehetne tovább gondolni, nem függ-e össze pl az av fisutával. Nagyon komplex gondok, mert a petefészek ciszta, av fistula, pajzsmirigy göb lehet az elsődleges, mellé társul a paresis (centralis vagy perifériás?) és a trombózis. Nem lehet kizárni, hogy ennyi minden véletlen párosul, ez jogos. Gondolom most elsősorban gyermekgyógyász kezeli, jobb ötletem nincs, mint megpróbálni felvenni a kapcsolatot ritka betegségekkel foglalkozó szakorvossal, nincs-e valamilyen általuk ismert eltérés, szindróma a háttérben. (Én felnőtt gyógyászként a debreceni ritka betegségek tanszékén Pfliegler György Tanár Urat tudom, nem tudom foglalkozik-e gyermekekkel- talán a neten a klinika elérhetőségén egy kérdést megérne).
        Kedves Levélíró! Az önmagában jelentkező AP emelkedés nem szokott jelentős háttérbetegség mellett jelentkezni általában. Nem hiszem, hogy a 20 mg-os Nolpaza gondot okozna ezzel kapcsolatban. Ha daganatáttét, vagy májbetegség lenne, más labor is eltérne. Szerintem a gyomorpanaszok miatt inkább keressen fel gasztroenterológiai szakrendelést, a labort pedig három hónap múlva meg lehet ismételni.
        Kedves Kérdező! A vashiányt mindig ki kell vizsgálni, 35 év felett elsősorban daganatot kell kizárni. A magas ferritin és CRP gulladásra (is) utalhat, de sok mindenben magas a szintjük, krónikus betegségben, daganatban is. Legyen részletes labor háziorvosnál, és keressen fel belgyógyászt kivizsgálni a vashiányt. Gondolkozzon addig, nincs-e valamilyen tünete, régebbi panasza.
        Kedves Kérdező! nem létezik rejtett vérszegénység (ha létezne nem tudnánk megállapítani, hisz rejtett, nem igaz?). A vérszegénységet a hgb - hemoglobin és htc, vvt szám adja meg. Ha rendben, akkor nincs! Ha a ferritin magasabb, arra utal, hogy a vasraktárak telítettek. Milyen volt a vas szintje? Ha nem írta le gondolom jó. A tünetek teljesen diverzek, egyik laborral sem függenek össze, főleg a fájdalommal.
        Kedves Kérdező! Jó a hemoglobin, vérszegénység nincs. Az alsó határon lévő vas érték ilyen hemoglobin mellett 26. héten nem is rossz. Szedhet vasat, tulajdonképpen bármit (receptre Sorbifer durules, pl, de recept nélküli is jó) naponta 1 tablettát. Ha panaszt okoz (hasi fájdalom, puffadás, székrekedés, gyomorfájdalom), akkor vagy ne éhgyomorra vegye, vagy másnaponta, de az sem baj, ha elhagyja.
        Kedves Kérdező! Nem, a limfocitának nincs jelentősége. Azért nagyobb az aránya, mert e neutrofil kisebb. Azt kellene megnézni, az milyen volt az elmúlt években. Amíg a fvs szám jó, a minimális limfocita emelkedés nem kóros. Az alacsonyabb neutrofil érdekesebb. Nézze vissza, milyen volt, azt kell kontrolálni, 2 G/L alatt ne legyen, ha igen, illik megmutatni hematológusnak. Esetleg átgondolni, milyen gyógyszereket szedett korábban, milyen fertőzései voltak.
        Kedves Kérdező! A Controloc és vérkép nem függ össze. Érdekes és szokatlan az alacsony fvs és thr mellett a magas hgb. Először ismételjék meg nem laborhiba-e, abban az esetben ha ugyanilyen az eredmény hematológus javasolt.
        Kedves Levélíró! Ha konzervatív kezelés mellett nem javul, nem jó feltétlen elvetni a műtétet. Lehet mire beleegyezik, már olyan károsodások lesznek, amik nem javíthatóak. De ebben az ortopédusra hallgasson. Szerintem ha az ortopédus injekciózást javasol, mert cost benefit elven feltehetően hatásos lenne, akkor igen érdemes Clexane adására áttérni. A NOAC mellett szedhet, de nem büntetlenül akkor sem, nehogy a vérzés veszély is fokozódjon. Beszéljen a belgyógyásszal, én Clexane melletti injekciót tartanám a legreálisabbnak.
        Kedves Szabolcs! Mindent tökéletesen lát, nincs mit hozzátenni. A kemoterápia károsítja az egészséges sejteket igen, és igen, az immunrendszer is gyengül. Igazán konkrét gyógyszer nincs, ami korrigálja, talán a fertőzések lehetőség szerinti elkerülése fontos, amiben - a beteg emberek, tömeges helyes kerülése - mellett talán a C-vitamin lehet jó. A béres csepp, esetleg Supradyn ellen nem szokott kifogás lenni, ezek nem gondolom hogy ártanak, remélhetőleg segítenek is. A D-vitamin életkorból adódóan lehet hasznos, kalcium mellett. Minden mást inkább elkerülni javaslunk, legalábbis a mi klinikai gyakorlatunk szerint, hiszen mint pontosan mondta, semmit nem teszteltek igazán daganatos betegeken. Főleg, ha ugyan most nem is ilyenről van szó, de a gomba eredetű csodaszerek még károsak is lehetnek pont a gyenge immunrendszer miatt. Összességében multivitamin vagy Béres csepp mehet, nem feltétlen védi ki a fertőzést, de talán hozzájárul a megelőzéshez. Lehetőség szerint teljes értékű táplálkozás, megfelelő nyomelem bevitel mellett.