Sportoló téma

Vállficam

WEBBeteg

Vállficamról akkor beszélünk, ha a felkarcsont feje kiugrik az ízvápából. Okok, tünetek és veszélyeztetett sportok.

Nyáktömlő gyulladás (bursitis)

WEBBeteg

A térdkalács előtt vagy alatt a nyálkatömlőben sérülés vagy gyulladás hatására bevérzés alakul ki vagy folyadék termelődik.

Sípcsont fájdalom

WEBBeteg

Oka lehet hibás-, illetve túlterhelés, nem megfelelő cipő viselete, rossz futótechnika vagy kemény talaj.

Térd alatti csontkinövés - Az orvos válaszol

WEBBeteg

A térdkalácsom alatt, a sípcsontom felső részén gyermekkorom óta egy csontkinövés fejlődött ki. Szeretném tudni, hogy milyen következményekkel járhat ez a csontdeformáció a mozgásomra, mivel sportoló vagyok. – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Illés Fanni: én láb nélkül vagyok különleges!

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Aki az úszóknak Jakabos Zsuzsanna, az a paraúszók között minden bizonnyal Illés Fanni. Az alig 20 éves lány már a második olimpiájára készül, öt különböző versenyszámban izgulhatunk majd érte. A lány kézfejein összenőtt ujjakkal, láb nélküli combcsonkokkal született, ám mint mondja, mindössze biciklizni nem tud, de az meg kit érdekel?

Több élsportoló is érintett a szívritmuszavarban

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, Európában közel 5 millió embert érint, közöttük nagyon sok sportolót.

Száznál is több kategóriában versenyeznek

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

A parasportolók nem csak sportáguk, hanem sérültségi szintjük alapján is kategorizálhatók. Az összesen húsz paralimpiai sportág közül több olyan is van, ahol tíznél is több sérültségi szint alapján mérik össze erejüket a játékosok. A látszólag sok kategóriára azért van szükség, hogy minél egyenlőbb legyen a küzdelem, hogy minél hasonlóbb sérültségi szinten versenyezhessenek a sportolók.

Az alváshiány visszaveti egy sportoló teljesítményét

WEBBeteg - Fortin László, fordító

A legtöbb sportoló tudatában van annak, hogy a kellő mennyiségű alvás fontos a megfelelő sportteljesítmény eléréséhez, de eddig ez csak egy elmélet volt bizonyítékok nélkül. Kutatók utánajártak mennyi alváshiány befolyásolja a teljesítményt, és hogyan.

A jó sportcipő aranyat ér

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Egy jó sportcipő fél siker, de legalábbis elengedhetetlen kelléke az eredményességnek. Megfelelő cipőt találni azonban nem csak tűsarkúban nehéz, még a hobbisportolóknak is meggyűlhet a baja egy nem jól választott lábbelivel. Nem utolsó sorban pedig a rossz cipő sérülés forrása is lehet.

Rehabilitáció metodikája sportsérülések esetében

Farkas Lehel, gyógymasszőr

Lényeges, hogy beteg vagy sérült állapotát pontosan tudjuk követni.
Teljesítményének pszichés és szomatikus tüneteinek állandó vizsgálatát végig kell kísérnünk a rehabilitáció megkezdésétől egészen a talpra állításig.