Sportoló téma

Teniszkönyök

WEBBeteg

A teniszkönyök jóval gyakoribb, mint a golfkönyök, az emberek körülbelül 2-3 százalékát érinti életük során. Elsősorban férfiaknál gyakori.

Úszóváll (rotator tendinitis)

WEBBeteg

A úszóváll a forgatóizomzat (a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása.

Vállficam

WEBBeteg

Vállficamról akkor beszélünk, ha a felkarcsont feje kiugrik az ízvápából.

Nyáktömlő gyulladás (bursitis)

WEBBeteg

A térdkalács előtt vagy alatt a nyálkatömlőben sérülés vagy gyulladás hatására bevérzés alakul ki vagy folyadék termelődik.

Sípcsont fájdalom

WEBBeteg

Oka lehet hibás-, illetve túlterhelés, nem megfelelő cipő viselete, rossz futótechnika vagy kemény talaj.

Térd alatti csontkinövés - Az orvos válaszol

WEBBeteg

A térdkalácsom alatt, a sípcsontom felső részén gyermekkorom óta egy csontkinövés fejlődött ki. Szeretném tudni, hogy milyen következményekkel járhat ez a csontdeformáció a mozgásomra, mivel sportoló vagyok. – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Több élsportoló is érintett a szívritmuszavarban

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, Európában közel 5 millió embert érint, közöttük nagyon sok sportolót.

Száznál is több kategóriában versenyeznek

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

A parasportolók nem csak sportáguk, hanem sérültségi szintjük alapján is kategorizálhatók. Az összesen húsz paralimpiai sportág közül több olyan is van, ahol tíznél is több sérültségi szint alapján mérik össze erejüket a játékosok. A látszólag sok kategóriára azért van szükség, hogy minél egyenlőbb legyen a küzdelem, hogy minél hasonlóbb sérültségi szinten versenyezhessenek a sportolók.

Az alváshiány visszaveti egy sportoló teljesítményét

WEBBeteg - Fortin László, fordító

A legtöbb sportoló tudatában van annak, hogy a kellő mennyiségű alvás fontos a megfelelő sportteljesítmény eléréséhez, de eddig ez csak egy elmélet volt bizonyítékok nélkül. Kutatók utánajártak mennyi alváshiány befolyásolja a teljesítményt, és hogyan.

A jó sportcipő aranyat ér

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Egy jó sportcipő fél siker, de legalábbis elengedhetetlen kelléke az eredményességnek. Megfelelő cipőt találni azonban nem csak tűsarkúban nehéz, még a hobbisportolóknak is meggyűlhet a baja egy nem jól választott lábbelivel. Nem utolsó sorban pedig a rossz cipő sérülés forrása is lehet.