Sors Tamás: ismét több számban úszok Londonban

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A pécsi paralimpikon Pekingben 17 évesen szerepelt, nem is akárhogyan: ő volt az egyetlen magyar aranyérmes, 100 méter pillangón világcsúccsal nyert, azóta sem győzte le senki ezen a távon, Londonban ennek a címnek a megvédésére készül.

Két hétig Hódmezővásárhelyen edzőtáborozott, éppen ott, ahol kedvence és példaképe Gyurta Dániel is felkészült. Ez persze pluszt ad neki, mosolyog, amikor csak eszébe jut, hogy abban az étteremben evett, ott úszott, ott pihent, ahol az olimpiai aranyérmes.

Laufer László képe, Sors TamásTamás Pécsett úszik az ANK-ban. 2001-ben a pécsi piacon kisgyermekként a nagyszülei lángossütőjénél játszott, itt kereste meg a későbbi edzője, látta, hogy neki is sérült a karja, éppen akkor készült Pásztori Dóra a paralimpiára. Petrov Anatoli azt kérdezte tőle, hogy nem lenne-e kedve úszni. Bizony, hogy volt. Az első versenye 2002-ben, Budapesten volt, jól indult a pályafutása: két ezüstöt és egy bronzérmet nyert.

A sportklubban együtt úszott Jakabos Zsuzsannával, aki már Budapesten edz, de a kapcsolatuk megmaradt, a londoni szereplése után is beszéltek. Tamás nem lepődött meg, hogy Zsuzsát megválasztották a legszebb olimpikonnak. „Ő nagyon szép lány, nem csak úszódresszben és a medencében, civilben is” – mondja a paralimpikon.

Tamás egy napja

A reggeli edzés fél 6-kor kezdődik szárazföldi bemelegítéssel, majd 6-kor beugrunk a vízbe és indul a kemény edzés, aztán kora délután kezdődik minden elölről. Naponta több ezer kilométert úszunk, most az edzőtábor után van idő egy kis lazulásra – mondja Tamás. Hogy mivel töltöm a napjaimat most? Azért beugrom a medencébe, de a nap nagy része pihenéssel, lelki és testi feltöltődéssel telik. Ez is kell ahhoz, hogy Londonban a legjobbat teljesítsem – teszi hozzá.

Halmozta az érmeket
Tamás Pekingben úgy nyert 100 méter pillangón, hogy az előfutamban és a döntőben is világcsúcsot úszott. Emellett 400 méter gyorson és 100 méter gyorson egyaránt harmadik, 200 m vegyesen negyedik, 50 méter gyorson pedig ötödik helyen végzett.

Rendszeresen eljár masszőrhöz, sportpszichológusa nincs, a mentális felkészülésben jelenleg magára számíthat, de nem is bánja, úgy érzi, a legjobb formában van.

Az olimpiai szereplése előtt Londonban lesz négy napja arra, hogy felmérje a terepet, hozzászokjon a légkörhöz, a medencéhez. Aztán indul a nagy hajrá, először ismét 100 méter pillangón teljesít, ez a fő száma, a többi 5 pedig amolyan „úszás a boldogságban” lesz.

Tamás azt mondja, nem megterhelő ennyi számban versenyezni, négy éve öt számban úszott a paralimpián, Londonban ezekhez jön még a 100 méter hátúszás.

Gyurta Dániel Sors Tamásról
Gyurta Dániel, a férfi 200 méteres mellúszás olimpiai bajnoka már a négy év múlva következő olimpiára koncentrál. Az olimpikonok budapesti köszöntésén azt mondta, hogy nagyon drukkol Sors Tamás paralimpiai úszónak, aki az augusztus 29-én kezdődő nyári játékokon ugrik medencébe, több számban is. Danitól megtudtuk, többször találkozott Tamással, és nagyon büszke arra, hogy van egy ilyen tehetséges, aranyérmes paralimpikona az országnak.

(WEBBeteg - Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

A speciális igények speciális...

Míg egy ép sportolónál maga a felkészülés vagy a verseny lehet veszélyes, addig egy parasportolónál már maga az ülő életmód, a kerekesszék...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.