Sors Tamás: ismét több számban úszok Londonban

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A pécsi paralimpikon Pekingben 17 évesen szerepelt, nem is akárhogyan: ő volt az egyetlen magyar aranyérmes, 100 méter pillangón világcsúccsal nyert, azóta sem győzte le senki ezen a távon, Londonban ennek a címnek a megvédésére készül.

Sport és egészség a WEBBetegen

Két hétig Hódmezővásárhelyen edzőtáborozott, éppen ott, ahol kedvence és példaképe Gyurta Dániel is felkészült. Ez persze pluszt ad neki, mosolyog, amikor csak eszébe jut, hogy abban az étteremben evett, ott úszott, ott pihent, ahol az olimpiai aranyérmes.

Laufer László képeTamás Pécsett úszik az ANK-ban. 2001-ben a pécsi piacon kisgyermekként a nagyszülei lángossütőjénél játszott, itt kereste meg a későbbi edzője, látta, hogy neki is sérült a karja, éppen akkor készült Pásztori Dóra a paralimpiára. Petrov Anatoli azt kérdezte tőle, hogy nem lenne-e kedve úszni. Bizony, hogy volt. Az első versenye 2002-ben, Budapesten volt, jól indult a pályafutása: két ezüstöt és egy bronzérmet nyert.

A sportklubban együtt úszott Jakabos Zsuzsannával, aki már Budapesten edz, de a kapcsolatuk megmaradt, a londoni szereplése után is beszéltek. Tamás nem lepődött meg, hogy Zsuzsát megválasztották a legszebb olimpikonnak. „Ő nagyon szép lány, nem csak úszódresszben és a medencében, civilben is” – mondja a paralimpikon.

Tamás egy napja

A reggeli edzés fél 6-kor kezdődik szárazföldi bemelegítéssel, majd 6-kor beugrunk a vízbe és indul a kemény edzés, aztán kora délután kezdődik minden elölről. Naponta több ezer kilométert úszunk, most az edzőtábor után van idő egy kis lazulásra – mondja Tamás. Hogy mivel töltöm a napjaimat most? Azért beugrom a medencébe, de a nap nagy része pihenéssel, lelki és testi feltöltődéssel telik. Ez is kell ahhoz, hogy Londonban a legjobbat teljesítsem – teszi hozzá.

Halmozta az érmeket
Tamás Pekingben úgy nyert 100 méter pillangón, hogy az előfutamban és a döntőben is világcsúcsot úszott. Emellett 400 méter gyorson és 100 méter gyorson egyaránt harmadik, 200 m vegyesen negyedik, 50 méter gyorson pedig ötödik helyen végzett.

Rendszeresen eljár masszőrhöz, sportpszichológusa nincs, a mentális felkészülésben jelenleg magára számíthat, de nem is bánja, úgy érzi, a legjobb formában van.

Az olimpiai szereplése előtt Londonban lesz négy napja arra, hogy felmérje a terepet, hozzászokjon a légkörhöz, a medencéhez. Aztán indul a nagy hajrá, először ismét 100 méter pillangón teljesít, ez a fő száma, a többi 5 pedig amolyan „úszás a boldogságban” lesz.

Tamás azt mondja, nem megterhelő ennyi számban versenyezni, négy éve öt számban úszott a paralimpián, Londonban ezekhez jön még a 100 méter hátúszás.

Gyurta Dániel Sors Tamásról
Gyurta Dániel, a férfi 200 méteres mellúszás olimpiai bajnoka már a négy év múlva következő olimpiára koncentrál. Az olimpikonok budapesti köszöntésén azt mondta, hogy nagyon drukkol Sors Tamás paralimpiai úszónak, aki az augusztus 29-én kezdődő nyári játékokon ugrik medencébe, több számban is. Danitól megtudtuk, többször találkozott Tamással, és nagyon büszke arra, hogy van egy ilyen tehetséges, aranyérmes paralimpikona az országnak.

(WEBBeteg - Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan jógázzunk otthon...

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos...

Tanácsok aktív szabadidős...

Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az...

Emberfeletti teljesítmények a...

Törölközőbe harapva várja a startot az úszó, nem tud ugyanis megkapaszkodni a medence szélében, mindkét karját amputálták, aztán a végén...

Dani Gyöngyi: az én doppingom a hit

Szeptember elseje nem az iskolakezdés miatt fontos dátum Dani Gyöngyi kerekes székes vívónak. Szombaton utazott Londonba, a 14. Paralimpiai Játékokra...

Orvosi műhiba miatt lehet ma...

Tíz évig volt a román vívóválogatott tagja, egy orvosi műhiba miatt azonban le kellett mondania fényesen felfelé ívelő sportkarrierjéről Osváth...

Autóbalesettől a paralimpiáig

Csupán három évvel ezelőtt került a sport világába, ma pedig már a paralimpián izgulhatunk a 27 éves Lengyel Mónikáért. Az autóbalesetben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.