Hirdetés
      • Érthetetlen bokapanaszok - 12 éves sportolónál

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím! Magam 60 éves vagyok, de a kérdésem a másodszülött –fiúk között első szülött– unokám szeptemberben kezdte az 6. osztályt és versenyszerűen tornászik. A problémák nagyjából 1 éve, vagyis tavaly márciusban kezdődtek, amikor is lényegében egyik napról a másikra, minden látható/tapasztalható előjel nélkül elkezdett dagadni és fájni a bal bokája. De eleinte csak erősebb igénybevétel (pl. edzés, tesi óra) után, de legkésőbb másnapra elmúlt. Aztán az ősz második felére (kb. október közepe/vége) odáig fajult a dolog, hogy vannak napok, amikor a bal lábára ráállni sem igen tud, és a jobb bokája is elkezdett dagadni. Így vannak olyan napok –akár egybefüggően több is– amikor csak úgy tud közlekedni, hogy befáslizza a bokáját valamint mankót használ. A fiamék elvitték már traumatológiára, ortopédiára, reumatológiára, sebészetre, de sehol nem találtak semmit. Ortopédián azt mondták, hogy a hirtelen bekövetkezett ütemtelen súlygyarapodás (2017. szeptember közepe és 2018. szeptember vége között 45 kg-ról 69 kg-ra, azóta további 3 kg-t hízott.) miatt alakult ki, amihez nem eléggé párosult a növekedésének üteme (fennemlített 1 év leforgása alatt 147 cm-ről 158 cm-re, azóta további 8 cm-t nőtt.) Pedig látszólag semmivel nem evett abban az időszakban, valamint azóta sem eszik többet, mint azelőtt evett. /megjegyzés: az orvosok semmilyen segédeszközt nem ajánlottak, csak max. a fáslizást, felpolcolást, pihentetést, szükség esetére a jegelést. Ez utóbbit hét közben előjövő panaszoknál majdhogynem lehetetlen megtenni. A mankó „kéznél volt”, hisz sajnos anno a fiamnak is volt rá kamaszként és fiatal felnőttként szüksége. Ő pl. két keresztszalag-szakadás miatt hagyott fel a versenysporttal, vagyis a kosárlabdával. Az unokám edzésre most már mintegy 3 hete nem tud járni emiatt./ Mi okozhatja azt, hogy egy 12 éves versenysportolónál, hogy a fennemlített panaszok állandósuljanak? A tisztelt válaszadó mélységesen megtisztelő válaszát előre köszönöm!

        Dr. Holnapy Gergely válasza a boka duzzanat témában

        Üdvözlöm! Amikor több ízületet egyszerre érint a duzzanat, akkor mindig fel kell hogy merüljön a háttérben valamilyen, az egész szervezetet érintő betegség, pl. reumatológiai eltérés. Az unokája esetében az egy év alatt bekövetkezett hossznövekedés az életkornak megfelelőnek tűnik, ugyanakkor a súlygyarapodás jelentős. Hogy melyik az ok, és melyik az okozat, azt a gyermek vizsgálata nélkül megmondani nem lehet. Lehet hogy a gyermek a bokapanaszok miatti kisebb mozgásaktivitása miatt hízott, ez persze tovább ronthatta a bokapanaszokat. Az ortopédiai vizsgálatok keretében feltételezem, hogy készült képalkotó vizsgálat is: Röntgen, esetleg MR, vagy csont scintigráfia. Amennyiben ezek negatívak, de a panaszok továbbra is fennállnak, úgy ezen vizsgálatok ismétlése szükséges lehet. Bizonyos gyermekkori, ízületközeli gyulladásos folyamatok (pl.: osteomyelitis, a csontban kialakuló bakteriális folyamat) kezdetben lehetnek tünetszegények, és csak a 3-4 hónappal későbbi Röntgen vagy MR képen adnak lehetőséget a megfigyelésre. A tehermentesítést -mankózást- én sem javaslom addig, amíg konkrét diagnózishoz nem jutottak. Ez tovább ronthatja az izomzat állapotát, adott esetben fokozhaztja a terheletlenné vált csontok leépülését, felszívódását. Ha a panaszok jelen vannak, akkor szükséges az ortopédiai, reumatologiai kontrollvizsgálat. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Kérdés: 2020. február 21., 06:21; Megválaszolva: 2020. március 01., 10:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: