Hogyan javítható a hajlékonyság?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Hogyan profitálhat a fascia tréningből a hajlékonyság (flexibilitás) és a robbanékonyság tekintetében?

A kötőszövetek (fasciák) egyik fontos funkciója az emberi szervezet különböző struktúráinak rögzítése, összekötése. Az izmok és a csontok csak megfelelő összeköttetés révén tudnak akadálytalanul dolgozni. A kötőszövetek további szerepe, hogy helyükön tartsák a szerveket. Az emberi mozgás komplexitását és a mai tudományos ismereteket figyelembe véve ma már nem korszerű a mozgató szervrendszert aktív és passzív részre osztani. Noha a mozgató struktúrákat, mint az izmok, valóban meg kell különböztetni az erőátvivő és teherhordó struktúráktól, amilyenek a fasciák és a csontok. De a mozgás egésze szempontjából nem szabad ezeket különválasztva vizsgálni. A teherviselő és erőátvivő struktúrák a mozgatóktól csak az anyagcsere aktivitásukat tekintve különíthetők el. A kötőszövetek az izmokban generált mozgási energiát átviszik a csontokra.

Miért fontos sérülés után a fascia (kötőszövet) edzésével is törődni?

A sportsérüléseknek gyakran komoly és hosszadalmas következményei vannak. A mozgás korlátozottá válhat, és a sérülés miatti mozgáskompenzáció újabb sérülések forrása lehet. Berengar Buschmann fascia tréning szakértővel beszélgettünk a sérülések utáni edzésről. Miért fontos sérülés után a fascia (kötőszövet) edzésével is törődni?>>

Kompresszió és masszázs a hajlékonyság javítására?

A talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a plantaris fascia, más néven talpi bőnye bizonyos betegségeinek kezelésére már sok éve alkalmaznak fából készült hengerrel vagy teniszlabdákkal végzett terápiát. Ezekből fejlődtek ki az utóbbi években a kötőszövet-lazító technikák (fascial release techniques) habszivacsból vagy gumiból készült masszázshengerek (foam roller) alkalmazásával. Az ilyen technikákat alkalmazó kezelés az izmok környéki kötőszövetes struktúrákat célozza.

A kötőszövetek rugalmassága csökkenhet, ami korlátozza a hajlékonyságot, azaz az izmok, inak, szalagok rugalmasságát, problémamentes mozgathatóságát. Ennek leggyakoribb oka az inaktivitás, azaz, hogy a kötőszövetek nincsenek igénybe véve. Az egyoldalú edzés is okozhat gondokat, amelynél a mozgás teljes skálája nincs kihasználva. A kötőszöveteknek, így a porcoknak és az izmok fasciális struktúráinak kompresszióra (nyomásra) és dekompresszióra (nyomás csökkentésére) van szükségük ahhoz, hogy anyagcseréjük megfelelően működjön. Mozgás nélkül nem jutnak elegendő vízhez, hidratáltságuk csökken, veszítenek rugalmasságukból. Ráadásul a rostok lefutása rendezetlenné válik, ami a mozgásképesség korlátozódásához vezethet. Mivel az izmokat teljes egészükben körülveszik a kötőszövetek, a fasciák közvetlen hatással vannak a mozgás egészére. A masszázshengerrel a kötőszövetekre „kívülről” kifejtett nyomással közvetlenül befolyásolható a kötőszövetek tápanyag-ellátottsága és ezáltal rugalmassága, mivel a foam roller gondoskodik a kompresszióról és a dekompresszióról.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: www.trainingsworld.com, Magyar Sporttudományi Társaság)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.