• Az ionok, ionpótlás jelentősége sportolóknál

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Az ionháztartás és a vízháztartás nem választható külön egymástól. Az emberi szervezetben található nagy mennyiségű folyadék tartja oldott állapotban az ásványi anyagokat. Az ionok elektromos töltéssel rendelkező ásványi anyagok.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A sejtek működésében az ionok szempontjából két alapvető törvényszerűség érvényesül. Az izotónia elve szerint a folyadéktérben minden ozmotikusan aktív részecske egyensúlyban van. Az elektroneutralitás elve alapján a folyadékterekben egyszerre jelen lévő pozitív (kationok) és negatív töltésű (anionok) ionrészecskék töltéseik révén viszont törekszenek arra, hogy kiegyenlítsék az eltérő töltésviszonyokat. Ennek értelmében szervezetünk vízháztartásának minden eltolódása az elektrolitháztartás eltolódásával is jár együtt, de ez fordítva is igaz, azaz az elektrolitháztartás eltolódása vagy az elektrolitvesztés a vízháztartás eltolódásával vagy vízvesztéssel járhat együtt.

    A víz- és elektrolit háztartás egyensúlyára kell törekedni

    Sport és hidratáció - Mivel pótoljuk az elvesztett folyadékot?

    Sportolás közben, legyen szó akár hobbisportolásról, akár versenysportról, fontos odafigyelnünk a megfelelő folyadékpótlásra a szervezet folyadék - valamint só - (elektrolit) háztartásának biztosítása érdekében. Sport és hidratáció - Mivel pótoljuk az elvesztett folyadékot?>>

    A víz- és elektrolitháztartás egyensúlyára mindenkinek fontos odafigyelni, de különösen nagy jelentősége van a víz- és elektrolitháztartás egyensúlyának sportolók esetében fizikai terhelés során és nyugalmi állapotban egyaránt. Annak érdekében, hogy fizikai terhelés közben kellő mennyiségű energia álljon rendelkezésre, nagyon fontos gondoskodni a szervezet megfelelő víz- és elektrolitháztartása egyensúlyának megőrzéséről is. Így a fizikai teljesítőképesség optimális működéséhez elengedhetetlen az optimális ásványi anyag ellátottság is. Az ásványi anyagok egyensúlya fontos például az izom kontrakció és az idegi folyamatok során végbemenő anyagcsere-folyamatok optimális működéséhez is.

    Ha a szervezetünk ásványi anyagokat veszít, és nem pótoljuk azt megfelelő mértékben és formában, akkor hiányállapot alakulhat ki, melynek következtében hiánytünetek jelentkeznek, és a teljesítőképesség csökkenhet.

    Hirdetés

    Az energia-anyagcsere fokozása sportolóknál

    A sporttáplálkozás irányelvei: Mi a sporttáplálkozás?

    A sporttáplálkozás nem más, mint az élsportolóknak, edzett szabadidő sportolóknak javasolt étkezésbeli és folyadékpótlásbeli ajánlások összessége, amely lényegét tekintve nem sok dologban tér el az egészséges táplálkozás irányelveitől. Lássuk, miről is van szó! A sporttáplálkozás irányelvei: Mi a sporttáplálkozás?>>

    A sportosan aktív - elsősorban az állóképességet igénylő sportokat űző - embereknél az anyagcsere alapvetően gyorsabb. Ennek megfelelően esetükben fokozott  makro- és mikrotápanyag forgalommal kell számolni. Ezért a sportolók ásványi anyag igénye a nem sportolókéhoz képest majdnem háromszor nagyobb lehet. A többlet energiaigény minőségi táplálkozással, értékes élelmiszerek fogyasztásával fedezhető, odafigyelve a mikrotápanyag-szükséglet megfelelő pótlására is. Nem létezik viszont arra vonatkozó kötelező és egyértelmű ajánlás, amely a sportosan aktív emberek számára meghatározná, hogy pontosan mennyi mikrotápanyagot kellene bevinniük szervezetükbe. Így például nem tisztázott, hogy a táplálékainkkal bevitt vitaminok és ásványi anyagok elegendőek-e a megnövekedett vitamin- és ásványi anyag igény fedezésére. Ha a szervezet nem jut megfelelő mennyiségben ezekhez az anyagokhoz, akkor a vitaminokat és ásványi anyagokat az igényeknek megfelelően pótolni kell. Az is fontos, hogy sportolók esetében a táplálkozás kiegészítéseként szedett vitaminok- és ásványi anyagok bevitele során ne essünk túlzásba, illetve felszívódásában is lehetnek különbségek a nem sportolókhoz képest.

    Megelőző jelleggel ne szedjen ásványi anyag készítményeket!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Teljesítményorientált edzéssel a sportolók hetente akár 10-15 liter folyadékot is veszíthetnek verejték formájában. Ilyen körülmények között teljesen ésszerű az ásványi anyagok megfelelő pótlása. A pótlás alatt a hiány feltöltését értjük, ezzel szemben a szupplementáció (hozzáadás, kiegészítés) fogalma a tulajdonképpeni igényen felüli hozzáférést jelenti. Nem mindig egyértelmű, hogy szupplementációról vagy pótlásról van-e szó, mivel, - ahogy korábban már említettük - a sportolók ásványi anyag igényéről nincsenek pontos ismereteink, és ráadásul a szervezet ásványi anyag szintje sem mérhető pontosan. Ha a sportoló egyoldalú táplálkozást folytat, vagy például testsúlycsökkentés céljából kalóriaszegényen étkezik, akkor teljesen ésszerű a vitamin- és ásványi anyag készítmények szedése. Megfelelő adagolás mellett elkerülhető a túladagolás veszélye, ezzel kapcsolatban kérdezze orvosát! A nagy dózisú készítmények megelőző jelleggel történő szedését azonban tanácsos kerülni.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com; Magyar Sporttudományi Társaság)

     

     
    Legutóbb frissült: 2016.09.04 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

    A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

    Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?

    Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

    A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

    A vízháztartás egyensúlya - A megfelelő hidratáció fontossága

    Mi történik a folyadék- és elektrolit-háztartás zavara esetén? Miért fontos a megfelelő hidratáció?

    Fáradásos csonttörés: Tünetek és a gyógyulás esélyei

    Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelés következtében a csont állományában úgynevezett mikrosérülések keletkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek. Ilyenkor a csontátépülés zavart szenved, a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe, azaz az oszteoklasztok aktivitása dominál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.