• Bogdanovics: Eszembe sem jutott, hogy trombózis lehet...

    Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

    A DVSC-Korvex egyik népszerű kézilabdázója, Bogdanovics Annamária a napokban sajnos nem sportteljesítménye miatt került be a hírekbe, hanem betegsége kapcsán szólt róla a sajtó.

    Egy hét eltelt mire megállapították a trombózist

    Október végén került kórházba, ahol trombózist diagnosztizáltak nála. Ami azért is meglepő, hiszen fiatal, és rendszeresen sportoló emberről van szó. A kézilabdás már jobban volt, amikor a Webbeteg kérdéseire válaszolt. Elmondta, hogy az egész azzal kezdődött, hogy a jobb vádlijában észlelt fájdalmat, feszítést. Eleinte apróbb sportsérülésnek vélte, nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget, hiszen ugyancsak a jobb bokája már fordult ki, azt gondolta, ezzel lehet összefüggésben a fájdalom. Meg sem fordult a fejében a trombózis lehetősége.

     "Nagyon megijedtem"


    "Nagyon megijedtem, még most sem fogom fel, hogy mi történt velem. Ilyenkor azért egy-két dolog átvillan az ember agyán, nekem is eszembe jutott, hogy sokkal rosszabbul is alakulhatott volna a dolog" - mondta Bogdanovics nem sokkal az eset után az MTI-nek.

    A fájdalomcsillapító eleinte használt, majd már az sem. Napokon keresztül tűrte a kellemetlenséget, hiszen egyik nap jobb volt, másik nap kevésbé. Saját elmondása szerint körülbelül egy hét telt el az első jeltől kezdve, mire megállapították a trombózist. Gyógyszeres kezeléssel segítenek állapotán. " Én sem gondoltam, hogy trombózist kaphatok, hiszen rendszeresen mozgok, csak a korábban kifordult bokámra gyanakodtam." Az orvosai elmondták, hogy ugyan biztosan nem lehet tudni, mi idézte elő a betegséget, de akár a korábbi sérülés is bűnös lehet, valószínűleg nem pihente ki rendesen. Jelenleg mindennap injekciót kap, naponta egyet, és néhány napos pihenést írtak elő kezelőorvosai. Már semmilyen fájdalma nincs, orvosai nem látják akadályát, hogy hamarosan újra pályára lépjen, és csapatát tovább erősítse.

    Hirdetés

    Milyen jelek figyelmeztetnek a trombózisra?

    Nem ritka, hogy a mélyvénás trombózis alattomosan alakul ki, az esetek több mint felében nincsenek markáns, jól észrevehető tünetek. Ha tünetek alakulnak ki, akkor ezek az alábbiak lehetnek.

    • A trombus kialakulási helye előtti (amerről a véna vére jön) testrész megduzzad. Ez jelentheti a bokák, a lábfej, illetve egy egész alsó végtag megdagadását.
    • Fájdalom. Az alsó végtag érintettsége esetén leggyakrabban a vádliban jelentkezik, úgy tűnhet, mintha izomláz lenne.
    • Pirosság, illetve melegség a bedagadt terület felett.

    Néha a mélyvénás trombózis első jele a tüdőembólia valamelyik tünete lehet. A tüdőembólia tünetei az alábbiak lehetnek.

    • Légszomj, fulladás (ez a leggyakoribb tünet).
    • Rossz közérzet, szorongás.
    • Köhögés, súlyos esetben véres köpettel.
    • Mellkasi fájdalom, amely általában mély lélegzetvételre vagy köhögésre súlyosbodik.
    • Szédülés, ájulás.

    Olvasson bővebben a mélyvénás trombózis tüneteiről és okairól>>

    Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Azonban rendszeres mozgással és némi odafigyeléssel a súlyos következmények megelőzhetőek! Változtasson az életvitelén! Szabaduljon meg fölös kilóitól, hagyja abba a dohányzást és rendezze a vérnyomását. Az elhízás, dohányzás és a magas vérnyomás mind fokozzák a mélyvéna trombózis kialakulásának kockázatát. Ha orvosa is indokoltnak érzi, hordjon gumiharisnyát a mélyvéna trombózis megelőzésére.

    Olvasson bővebben a mélyvénás trombózis megelőzéséről>>

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült: 2010.11.03 17:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rövidlátás

    Rövidlátás

    Dr. Tóth Eszter

    Milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó? Hogyan kezelhető e probléma?

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Trombózis: hogyan szűrhető a hajlamunk?

    Számos olyan veleszületett állapotot ismerünk, melyek önmagukban vagy más szerzett kockázati tényezővel társulva mélyvénás trombózis kialakulását eredményezik.

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.

    Mélyvénás trombózis - diagnózis és kezelés

    A mélyvénás trombózis kezelésének elsődleges célja a vérrög növekedésének megakadályozása, a későbbiekben pedig a trombus ismételt kialakulásának megelőzése. A terápiára gyógyszerek, műtéti megoldások és gyógyászati segédeszközök is rendelkezésre állnak.

    A mélyvénás trombózis tünetei és okai

    A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.

    Fogamzásgátlás és trombózisveszély

    A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk!

    Visszérgyulladás trombózissal (thrombophlebitis)

    A thrombophlebitis akkor alakul ki, amikor egy véna valamilyen okból kifolyólag begyullad és ezt követően a gyulladt érben egy vérrög alakul ki. A visszérgyulladás általában az alsó végtagok betegsége, azonban thrombophlebitis ritkán kialakulhat a kar, illetve a nyak vénáin is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.