Bogdanovics: Eszembe sem jutott, hogy trombózis lehet...

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A DVSC-Korvex egyik népszerű kézilabdázója, Bogdanovics Annamária a napokban sajnos nem sportteljesítménye miatt került be a hírekbe, hanem betegsége kapcsán szólt róla a sajtó.

Egy hét eltelt mire megállapították a trombózist

Október végén került kórházba, ahol trombózist diagnosztizáltak nála. Ami azért is meglepő, hiszen fiatal, és rendszeresen sportoló emberről van szó. A kézilabdás már jobban volt, amikor a Webbeteg kérdéseire válaszolt. Elmondta, hogy az egész azzal kezdődött, hogy a jobb vádlijában észlelt fájdalmat, feszítést. Eleinte apróbb sportsérülésnek vélte, nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget, hiszen ugyancsak a jobb bokája már fordult ki, azt gondolta, ezzel lehet összefüggésben a fájdalom. Meg sem fordult a fejében a trombózis lehetősége.

"Nagyon megijedtem"

"Nagyon megijedtem, még most sem fogom fel, hogy mi történt velem. Ilyenkor azért egy-két dolog átvillan az ember agyán, nekem is eszembe jutott, hogy sokkal rosszabbul is alakulhatott volna a dolog" - mondta Bogdanovics nem sokkal az eset után az MTI-nek.

A fájdalomcsillapító eleinte használt, majd már az sem. Napokon keresztül tűrte a kellemetlenséget, hiszen egyik nap jobb volt, másik nap kevésbé. Saját elmondása szerint körülbelül egy hét telt el az első jeltől kezdve, mire megállapították a trombózist. Gyógyszeres kezeléssel segítenek állapotán. " Én sem gondoltam, hogy trombózist kaphatok, hiszen rendszeresen mozgok, csak a korábban kifordult bokámra gyanakodtam." Az orvosai elmondták, hogy ugyan biztosan nem lehet tudni, mi idézte elő a betegséget, de akár a korábbi sérülés is bűnös lehet, valószínűleg nem pihente ki rendesen. Jelenleg mindennap injekciót kap, naponta egyet, és néhány napos pihenést írtak elő kezelőorvosai. Már semmilyen fájdalma nincs, orvosai nem látják akadályát, hogy hamarosan újra pályára lépjen, és csapatát tovább erősítse.

Milyen jelek figyelmeztetnek a trombózisra?

Nem ritka, hogy a mélyvénás trombózis alattomosan alakul ki, az esetek több mint felében nincsenek markáns, jól észrevehető tünetek. Ha tünetek alakulnak ki, akkor ezek az alábbiak lehetnek.

  • A trombus kialakulási helye előtti (amerről a véna vére jön) testrész megduzzad. Ez jelentheti a bokák, a lábfej, illetve egy egész alsó végtag megdagadását.
  • Fájdalom. Az alsó végtag érintettsége esetén leggyakrabban a vádliban jelentkezik, úgy tűnhet, mintha izomláz lenne.
  • Pirosság, illetve melegség a bedagadt terület felett.

Néha a mélyvénás trombózis első jele a tüdőembólia valamelyik tünete lehet. A tüdőembólia tünetei az alábbiak lehetnek.

  • Légszomj, fulladás (ez a leggyakoribb tünet).
  • Rossz közérzet, szorongás.
  • Köhögés, súlyos esetben véres köpettel.
  • Mellkasi fájdalom, amely általában mély lélegzetvételre vagy köhögésre súlyosbodik.
  • Szédülés, ájulás.

Olvasson bővebben a mélyvénás trombózis tüneteiről és okairól>>

Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Azonban rendszeres mozgással és némi odafigyeléssel a súlyos következmények megelőzhetőek! Változtasson az életvitelén! Szabaduljon meg fölös kilóitól, hagyja abba a dohányzást és rendezze a vérnyomását. Az elhízás, dohányzás és a magas vérnyomás mind fokozzák a mélyvéna trombózis kialakulásának kockázatát. Ha orvosa is indokoltnak érzi, hordjon gumiharisnyát a mélyvéna trombózis megelőzésére.

Olvasson bővebben a mélyvénás trombózis megelőzéséről>>

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Cikkajánló

A mélyvénás trombózis tünetei és okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Trombózis
A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.