Sportmítoszok

szerző: Vasas Ferenc, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Valóban a rossz légzéstől alakul ki az oldalszúrás? A mozgás tényleg enyhíti a súlyos izomlázat? Cikkünkből megtudhatja, és választ kaphat más érdekes kérdésekre is. Mielőtt elkezdene edzeni, jó ha tudja, mi az, ami csak sportmítosz és mi a valóság!

1. Az oldalszúrás a helytelen légzés miatt alakul ki.

Az oldalszúrás oka valóban lehet a rossz légzési technika, de ez a tünet előfordulhat akkor is, ha valaki futás előtt túl sokat ivott vagy romlott ételt evett. A panasz utalhat arra is, hogy a lép, a máj és a belek irányából a vér nem tud megfelelően áramlania a szív felé.

2. A nyújtás véd az izomláztól és a sérülésektől.

Ez nem egyértelmű. A sportolás utáni nyújtás biztosan nem véd az izomláztól. Hogy véd-e a sérülésektől, az még erősen vitatott. A szabadidős kocogók, akik rendszeresen nyújtanak, a Karlsruhei Egyetem tanulmánya szerint nem sérülnek ritkábban, mint mások. Az viszont bizonyos, hogy a nyújtás a megrövidült izmokat újra meghosszabbítja.

3. A sport lógó mellet okoz.

Természetesen ez nem igaz. Sportoláskor fokozódik a szövetek vérellátása, a mellizmok megerősödnek: ez stabilizálja a melleket. Persze a zsírszövet a folyamatos sportolás során lebomlik, ami miatt a mellek kisebbnek és valamivel petyhüdtebbnek tűnhetnek. De az valószínűtlen, hogy sérüljön a kötőszövet és valóban lógó mell alakuljon ki.

4. Sportolás után csak 30 perc múlva kezdődik el a zsírégetés.

Ez sem igaz. A test az első perctől kezdve éget zsírt. Mindazonáltal valóban csak 20-30 perc múlva indul be a fokozottabb mértékű, optimális zsírégetés - ekkor nyúl hozzá a test a zsírraktárakhoz is.

5. A zsír percenkénti 120-as pulzusfrekvencia mellett ég el optimálisan.

Ez így van. 120-as pulzusnál optimális a terhelés és a direkt zsírégetés aránya. A zsírból származó energia aránya csökken nagyobb terhelési szintnél. De a szervezet alacsonyabb vagy magasabb pulzusnál is zsírt éget. Minél nagyobb a terhelés, annál több energiára van szükség.

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai
Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiány életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

6. A mozgás segít enyhíteni a súlyos izomlázat.

Ez nem igaz. Az izomrostok apró sérülései gyulladáshoz és idegingerléshez vezetnek. A súlyos izomláz idővel elmúlik.

7. A verejtékezés a rossz edzettségi állapot jele.

Ez csak részben igaz. Az erős, látható izzadás sport közben lehet a rossz edzettségi állapot jele, de az, hogy ki milyen mértékben izzad, egyénileg változó, fokozott megerőltetés hatására mindenki izzad. A túlsúlyosak hajlamosabbak az erősebb izzadásra. Edzett embereknél elpárolog a verejték a bőrfelszínen és ezzel optimális hűtést biztosít. A túlsúlyosaknál inkább lecsorog. A jól edzettek ugyanakkora teljesítménynél később kezdenek izzadni, és kevesebb elektrolitot veszítenek. Az elektrolitok ásványi anyagok, melyek többek között a testben a víz eloszlását szabályozzák.

8. Sportolás előtt két órával nem kellene semmit sem enni.

Nem igaz. A bőséges és zsíros étkezéseket persze kerülni kell sport előtt, mert ezek túlságosan megterhelik a szervezetet. Egy könnyű, egészséges harapnivaló, mint pl. egy joghurt vagy egy kis banán ellen azonban nincs ellenvetés. Sőt, ez utóbbiak edzés előtt akár teljesítményfokozóként is hathatnak.

9. A felülésektől eltűnik a hasi zsír.

Nem igaz. A zsírt nem lehet célzottan a test adott pontján elégetni. Genetikailag meghatározott és nem irányítható, hogy honnan tűnik el először. Ettől függetlenül, ha felüléseket csinálunk, kalóriákat égetünk.

10. A terhesség alatti sportolás kockázatos.

Nem igaz. A mérsékelt edzés sem a gyermeknek, sem az anyának nem árt, ha az anyuka már a terhesség előtt is sportosan aktív volt. Mindenesetre nem javasolt a versenysport, a lovaglás, a sífutás, sem az olyan sport, ahol hozzáérnek az ellenfélhez. A második trimesztertől kezdve már nem szabad erősíteni a hasizmokat.

11. Ha valaki abbahagyja a kondizást, az izmokból zsír lesz.

Ez nem igaz, Az izmok és a zsír különböző anyagokból állnak, és nem tudnak egymásba átalakulni. Ha leépül az izomtömeg, akkor vele együtt csökken a kalóriafogyasztás is. Emiatt könnyebben halmoz fel a test zsírt. Ha abbahagyja valaki a kondizást, amiatt keletkezik az a benyomás, hogy izomból kevesebb és zsírból több lesz.

12. A reggeli előtti sportolás gyorsabban megtámadja a zsírpárnákat.

Ez igaz. A kora reggeli sport valósággal felpörgeti az anyagcserét. Mivel a test szénhidrátraktárai az éjszaka során kiürülnek, a test a sporthoz szükséges energiát még gyorsabban vonja ki a zsírraktárakból. A hajnali sportolóknak nem kell túlterhelni magukat ahhoz, hogy a hatást elérjék . A legjobb előtte egy gyümölcslevet meginni.

(WEBBeteg - Vasas Ferenc, fordító, Forrás: stern.de)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.