Farkas László, az univerzális sportember

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Teniszezik, kosárlabdázik, sporteseményeket szervez, mindemellett pedig harmadmagával egy könyveői irodát vezet Farkas László. A 42 éves, négyszeres paralimpikonnak a sport az élete, ami nem is csoda, hiszen ő az egyik legsikeresebb parasportolónk.

Márciustól októberig teniszezik, az év többi részében pedig kosárlabdázik itthon és Csehországban. Maradék idejében a számok világában próbálja eligazítani ügyfeleit a könyvelői irodájában, illetve hasonló sorsú társainak kerekesszékes tenisz és kosárlabda tornákat szervez. Farkas László 17 éves kora óta sportol rendszeresen, az ötödik paralimpiájára készül.

Kapcsolódó cikkeink

– Egy genetikai hiba miatt járni nem tudok és az egyik kezemen az ujjak nem fejlődtek ki. Születésem óta mozgáskorlátozott vagyok. Mozgáskorlátozott általános iskolába jártam, ott minden nap volt sport. Középiskolába azonban épekkel jártam, ott a testnevelés terem sem volt alkalmas arra, hogy oda betegyem a lábam. 17 éves koromig járógépet használtam, de aztán a kerekesszék kényelmesebbnek bizonyult. Kosárlabdázni kezdtem, mert szükségem volt a mozgásra. 22 éves voltam, amikor az egyik edzésre lejött egy teniszedző, aki felajánlotta, hogy próbáljuk ki azt is –mesélt a kezdetekről Farkas László. Mivel mindkét sport idényjellegű, így jól kiegészítik egymást László életében, aki mint mondta: nem is érez különbséget a két sportág között, mindkettőt ugyanolyan lelkesedéssel űzi.

A sportoló egész évben versenyez világszerte. Egy cseh kosárlabda csapatnak is a tagja, ahova évekkel ezelőtt hívták meg játékosnak. Tornákat hasonló társasinak szintén évek óta szervez, ugyanis azt mondja, ha ők nem szervezik meg maguknak, más biztos nem fogja. Atlantában a 2. körben esett ki a 16 közé jutásért játszott viadalban, Sidneyben sajnos már az első körben búcsúzott, Athénban a 3 körig jutott, a nyolc közé jutásért játszott. – Arra az eredményemre vagyok a legbüszkébb! A 2 körben ugyanis az előző paralimpiai bronzérmest ejtettem ki, aki aztán abba is hagyta a sportolást. Nem hiszem, hogy miattam, de mindenesetre jól hangzik – mosolygott László, hozzátéve: a szerencse nagyon is forgandó, ugyanis 4 évvel később, Pekingben, az első körben őt ejtette ki az athéni bronzérmes.

László NEC Tour-versenyeken (ez a kerekesszékeseknél ugyanaz, mint a férfi teniszezőknél az ATP-Tour) 14 egyéni és 20 párosversenyt nyert, 43. a férfi kerekesszékes tenisz világranglistán, az elmúlt 13 évben egyszer sem került ki az 50-ből, mégis úgy érzi: nem lesz aranyérmes Londonban. – Hetente 3 órát edzek munka mellett, a paralimpiai mezőny pedig nagyon erős. Szeretnék a 16 közé jutni – mondta a kerekesszékes sportoló, aki kikapcsolódásként mit is csinálhatna, mint sportol: maradék szabadidejében leggyakrabban handbike-ol.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.