• Gyorsabban, erősebben, doppingolva

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Az egész karrierje, s vele együtt az egész élete derékba törik annak a sportolónak, akit doppingoláson, vagyis illegális szerekkel való teljesítménynövelésen fognak. Mégis minden évben újra és újra többen is megpróbálják az izmok és ész harca helyett szteroidok és hormonok segítségével legyőzni a másikat. Léteznek olyan szerek is, amiket nem mutat ki egyetlen teszt sem.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Az Olimpia nem az erő versenye lenne, hanem a doppingszereké, a doppingszereket gyártó laboratóriumoké? Az évről-évre lebukó sportolók egyre nagyobb száma azt mutatja, hogy így lehet: sokan már meg sem próbálkoznak tisztán legyőzni a másikat. De mit csinál eközben a másik, aki nem bukott le? Valóban azért nem akadt fenn a teszteken, mert nem doppingolt? A szakember szerint csak elvétve találni olyan sportolót, aki nem nyúlt szerekhez. Nem csoda hát, hogy a londoni lesz – az ígéretek szerint – minden idők legellenőrzöttebb olimpiája.

    Hirdetés

    Minden doppingszernek minősül, ami a listán szerepel. Van, ami a vérből, mások pedig a vizeletből mutathatóak ki. Ezért van jelentősége a vízhajtóknak is, amik vélhetően arra szolgálnak, hogy az adott szer minél hamarabb kiürüljön a szervezetből, úgynevezett fedőszerek - szögezte le dr. Bakanek György sportorvos.

    Több módszer létezik

    Sport - Tisztán vagy doppinggal?


    Csaknem mindenki a kidolgozott, izmoktól duzzadó testet óhajtja magának. De néha a sport nem csak az egészségről szól, mert a minél hamarabb elérhető izmos test végett doppingszerekhez is nyúlnak. A legnagyobb baj akkor van, ha illegális forrásokból beszerzett gyógyszereket szednek a fiatalok, hiszen akkor még a hatóanyagban sem lehetnek biztosak. A különböző doppingszerek hatásai és veszélyei>>
    • Az EPO (eritropoietin) egy hormon, a  fehérje-típusú hormonok közül pedig napjainkban az egyik legelterjedtebb tiltott doppinganyag. Maga a szer nem mutatható ki, hiszen amúgy is jelen van a szervezetben (a vesében termelődő vérképző hormon, a több vörösvérsejttel a vér több oxigént szállít, így növekszik a teljesítmény) – megemelkedett szintjéről azonban a hemoglobin és a hematokrit árulkodhat. – Régebben vérátömlesztéssel, vagy a sportoló vérének lefagyasztásával majd visszajuttatásával érték el a „vérdopping” hatást. Jelentősen növeli az állóképességet. Amennyiben egy sportoló megbukik vele a teszten, két évre is eltilthatják. A második alkalommal akár örökre is – mondta Bakanek György.
    • Az efedrin ún. szimpatomimetikus amin, ami nagy adagban izgatja a központi idegrendszert, emelkedett vérnyomást, fejfájást, rendszertelen szívverést, nyugtalanságot okozhat. Az efedrin és hasonló vegyületek megtalálhatók egyes meghűlés elleni szerekben, lázcsillapítókban is. – A keringési paramétereket javítja. Használatáért fél-két év eltiltás jár – magyarázta a sportorvos.
    • Az emberi növekedési hormon 30 éves kor után magától csökkenni kezd a szervezetben.

     A kínai csodaúszó tagadja a doppingvádat


     A kínaiak 16 éves olimpiai bajnok úszója, Je Si-ven (Ye Shiwen), aki szenzációs világrekorddal, egyéni legjobbját öt másodperccel megjavítva nyerte a női négyszáz méteres vegyesúszást. Je az utolsó ötven méteren jobb időt úszott a férfi négyszáz vegyesben győztes amerikai Ryan Lochtenál is. Teljesítményét egy amerikai edző, John Leonard hihetetlennek és zavarbaejtőnek nevezte. De a BBC szakkomentátora, Clare Balding szerint is kérdéseket vet fel Je teljesítménye. A kínai csodaúszó tagadja a doppingvádat.
     Hiányában a regeneráció lassul, az izmok gyengülnek, a koleszterinszint felmegy, a látás romlik, a zsírlerakódás erősödik. A normális szint fölé emelve viszont épp az ellenkezőjét éri el.
    • Anabolikus szteroidok alapja a férfi nemi hormon, növelik a vázizomzat tömegét, és csökkentik a zsír mennyiségét a szervezetben, gyorsítják az izomszövet képződését. Bár az NDK-s úszónők kapcsán szinte az összes mellékhatásukat (elférfiasodás, meddőség, heresorvadás, szívizom degeneráció, csontritkulás, stb) ismeri a világ, ma is ez az egyik legnépszerűbb doppingszer, főként az erősportágakban, mint például a súlyemelés, súlylökés vagy kalapácsvetés. Használatáért 2 év eltiltás jár.
    • Az ún. „dizájner szteriodok”, ugyanazt a hatást váltják ki, mint az anabolikus szteroidok, ám ezeket egyénileg, a sportolóra szabva állítják elő. Ára kb 150 ezer dollár (30 millió forint). A legújabb doppingszerek közé tartoznak, kimutatni lehetetlen őket, hiszen olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nem szerepelnek a WADA antidopping világszervezet listáján.

    Súlyos teher a doppingteszt

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Doppingtesztet 1968 óta végeznek az olimpiákon. A sportolóknak bármilyen helyzetben, mindig rendelkezésre kell állniuk, a doppingellenőrök ugyanis bármikor, bejelentés nélkül kérhetik minta adását. Amíg a sportoló nem tud mintát adni, az ellenőr mindenhova követi. – Mintavételkor aztán az ellenőr akár meztelenre is vetkőztetheti a sportolót, a vizeletgyűjtő poharat pedig állandóan látnia kell. A sportoló a poharat csak egy kezével foghatja, a testéhez nem érhet, a másik kezét pedig még a testétől is el kell tartania – mondta dr. Bakanek György, hozzátéve: minden esetben kétfelé öntik a mintát: A és B jelű üvegbe.

    A mintát eztán számozzák, s lezárt edényben a laboratóriumba szállítják. Ha a sportoló nem elégedett az eredménnyel, kérheti a B-minta ellenőrzését, melynek felbontásánál már maga is jelen lehet.

    Már az ókorban is doppingoltak


    Az ókori olimpiákon a görög sportolók is fogyasztottak teljesítményfokozó növényeket, állatok vérét itták, a babona szerint ugyanis így az erős állat vére beléjük költözik.

    • A legerősebb görög atléta, a krotóni Milón, a birkózás ünnepelt bajnoka fehérjeigényét nagy mennyiségű borjúhús elfogyasztásával biztosította, napi 9-15 kg húst fogyasztott.
    • A skandináv harcosok légyölő galócából készült szerrel doppingoltak.
    • Az ázsiaiak egyébként még ma is isszák a teknősbéka vérét.
    • A dél-amerikai indiánok egy ottani gombából készült kivonat hatására több napon át tudnak egyfolytában futni.
    • Afrikában a kokacserje levele,
    • Délkelet-Ázsiában a bétel még ma is mindennapos élénkítő szer.

    A modern kori doppingolás egyidős a fecskendő feltalálásával, amikor elkezdtek szintetizálni különböző szereket. Elterjedése a televízió megjelenéséhez köthető: a reklámipar hamar felfedezte a sportban rejlő reklámlehetőségeket, a pénz addig soha nem látott mértékben áramlott a versenysportba. Versenyt nyerni már nem csak dicsőség, hanem igazi üzlet is. Először a stimulánsok, a koffein, a kokain és az alkohol terjedtek el a sportolók között a 19. században.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

     
    Legutóbb frissült: 2012.07.31 12:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Fáradásos csonttörés: Tünetek és a gyógyulás esélyei

    Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelés következtében a csont állományában úgynevezett mikrosérülések keletkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek. Ilyenkor a csontátépülés zavart szenved, a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe, azaz az oszteoklasztok aktivitása dominál.

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Doppingok - Kivételek és természetes teljesítményfokozók

    A dopping elemzett témakör, és gyakran előkerül az egyre szaporodó, sportpályán történő megmagyarázhatatlan halálesetek kapcsán is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.