• A szénhidrátok szerepe a sporttáplálkozásban

    Szerző: Kovács Ildikó dietetikus, sportvitalitás.hu

    A fehérjék fontosságánál már elemeztük az egyes sportágcsoportok esetében, hogy mi az ideális tápanyagbeviteli arány napi szinten, ám akkor is megjegyeztük, hogy ez csak egy általános viszonyítás, itt további tényezők is befolyásolhatnak, mint például a felkészülési-, illetve versenyidőszakok különböző periódusai, no meg természetesen az életkor, a magasság és a testsúly sem elhanyagolhatóak.

    A szénhidrát-beviteli szükséglet erősen összefüggésben van az aktuális energiaszükséglettel, ami pedig lehet nagyon különböző is az említett edzései, felkészülési szakaszokban.


    Letölthető mintaétrend>>

    Tudnunk kell, hogy a szénhidrátok azon része, mely nem alakul át energiává, jelentős arányban zsírként (lipidként) rakódik le a szervezetünkben. Az arányt eltalálni nem könnyű, ám itt fontos megjegyezni, hogy az összetett szénhidrátok az edzések, versenyek alatt azért felelősek, hogy a sportolók fedezni tudják az igénybevétel alatti energiaszükségletüket, ennek köszönhető, hogy egyenletes teljesítményt képesek nyújtani a versenyzők - természetesen a mentális, illetve koncentrációbeli tényezők mellett.

    Hirdetés

    Nem mindegy milyen szénhidrát

     A tápanyagokról


    3/1 A fehérjék szerepe a sporttáplálkozásban
    3/2 A szénhidrátok szerepe a sporttáplálkozásban
    3/3 A vitaminok szerepe a sporttáplálkozásban

    Ami a szénhidrátok körében egy sportoló számára talán a legfontosabb, az a minőségbeli különbség. A növényi rostokban, valamint összetett szénhidrátokban gazdag tápanyag áll ezen ranglista élén, az egyszerű szénhidrátok bevitelének igénye (szőlőcukor, cukor, méz) pedig a testedzéshez illeszkedően változik.

    Gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat is meg tudunk különböztetni, utóbbi csoportba tartoznak a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, előbbibe pedig a tejtermékek és a gyümölcsök. Ezek fogyasztásának arányát is fontos igazítanunk saját sportágunkhoz, illetve aktuális fizikai igénybevitelünkhöz.

    A cékla a nyerő

    Az egyik legfontosabb tényező, illetve "kapaszkodó", az az úgynevezett glikémiás index (G1), amit nagyon fontos lenne ismernie és a gyakorlatban alkalmaznia a versenysportolóknak. Ez az index azt fejezi százalékban megadva, hogy a vizsgált étel milyen mértékben növeli a vércukorszintet étkezés után a szőlőcukor vércukor emelő hatásához képest.

    A táplálkozás gyakorisága, a tápanyag fehérje-, rost-, valamint zsírtartalma, továbbá a gyakorlatban megvalósuló konyhatechnikai tényezők is befolyásolják ezt a mutatót. Az élsportot űzők számára főként a minél kisebb glikémiás indexű élelmiszerek lennének ajánlottak, mint például a mogyoró, a lencse, a bab, a dió, a korpás műzli, a saláták, a színes főzelék, a paradicsom, a paprika, a retek és a cékla.

    Ezen alapismereteken felül továbbra is fontos a dietetikusokkal való konzultáció és az egyéni étrend készítése, illetve annak betartása a teljes siker és a minél jobb teljesítmény, továbbá a legkedvezőbb élettani hatások elérése miatt.

     

    A rostok szerepe a sporttáplálkozásban


    A szénhidrátok jelentőségének hangsúlyozásánál már szóba kerültek a rostok, most pedig egy kicsit részletesebben kitérünk ezen tápanyagcsoport fontosságára. A rost a táplálékban lévő nem emészthető részeknek vagy analóg szénhidrátoknak az a része, amely ellenáll az emésztőenzimeknek és a vékonybélben történő abszorpciónak és teljesen vagy részlegesen fermentálódik a vastagbélben az ott található baktériumok hatására. A rost a táplálékban lévő nem emészthető részeknek vagy analóg szénhidrátoknak az a része, amely ellenáll az emésztőenzimeknek és a vékonybélben történő abszorpciónak és teljesen vagy részlegesen fermentálódik a vastagbélben az ott található baktériumok hatására. Az élettani hatásait tekintve elsőként említhetnénk, hogy elősegíti a jó bélműködést, valamint befolyásolja a szénhidrát és a zsíranyagcserét. Ezen felül növelik a rövid szénláncú zsírsavak mennyiségét. A javasolt mennyiség élsportolók számára napi szinten 25 és 35 gramm közé tehető. Az oldhatatlan és az oldható rostok aránya különböző az egészségeseknél (3:1), illetve a szondatápláltaknál (1:1). Az oldhatók csoportjába tartozik a gumiarábikum, az inulin és az origo-fruktóz, az oldhatatlanokhoz pedig a szója poliszacharidot, a rezisztens keményítőt és a cellulózt soroljuk. A rostok megfelelő bevitelének elsajátítása mindenképp dietetikus segítségét igényli.

    (Kovács Ildikó dietetikus, sportvitalitás.hu)

    Legutóbb frissült: 2014.01.11 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

    A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

    Miért fontos reggelizni?

    Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

    Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

    A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

    Ön tudta a C-vitaminról?

    A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

    Chiamag - Érdemes fogyasztani?

    A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat tartalmaz, és tényleg értékes eleme lehet étrendünknek? A 2018-ban az ország cukormentes tortájának választott Három kívánság is tartalmazza ezt az összetevőt.

    Dr. Forgács Attila: Az emberi faj hajlama és őstudattalan túlélési technikája a túlevés

    Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az evéssel kapcsolatos pszichés mozgatórugóinkról beszélgettünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.