Nikotin téma

Miért vágyódunk a cigaretta után?

MTI

Bizonyos helyzetekben - étkezések után, baráti társaságban - az egykori dohányosok erősen vágyódnak egy szál cigaretta után. Amerikai kutatók most megfejtették ennek az okát.

Mi van az elektromos cigarettában? Mégis rákkeltő?

MTI

Rákkeltő összetevőket találtak az elektromos cigarettákban annak ellenére, hogy a gyártók a hagyományos cigarettánál biztonságosabbnak tüntetik fel terméküket - közölték szerdán az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) illetékesei.

Nikotinpótlással könnyebb eldobni végleg a cigarettát

MTI

A nikotinhelyettesítő terápia akkor is hatásos, ha a dohányos még nem döntött szokása teljes elhagyásáról, ám csökkenti az elszívott mennyiséget - közölték brit kutatók.

Mennyire ártalmas a dohányzás?

MTI

Nem szünetel a harc a dohányzók és a dohányzást ellenzők tábora között. A hatóságok mindinkább az utóbbiakat erősítik, s vannak magyarországi települések, ahol már szabadtéren sem mindenütt engedélyezett a "füstölgés".

Fizethet a Philip Morris - 8 millió dollár büntetés egy tüdőrákért

Függetelen Hírügynökség

Nyolc millió dollár kártérítést ítélt meg Floridában a bíróság egy tüdőrákban elhunyt dohányos férfi özvegyének és fiának a Philip Morris cigarettagyárral szemben. Az ítélet precedens lehet 8 ezer hasonló kártérítési kereset számára.

A nikotin fokozza az emlőrák növekedését

Független Hírügynökség

A nikotin fokozhatja az emlő rákos daganatának növekedését, állapították meg az amerikai Harvard Egyetem kutatói. A cigarettafüstben található vegyületek hozzájárulhatnak a rákos sejtek szaporodásához.

Radioaktív anyag a cigarettákban

Független Hírügynökség

Radioaktív polónium is van a cigarettában egy amerikai tanulmány szerint. Ezt magyar szakemberek már korábban kimutatták. Annak ellenére, hogy ezt 1960 óta tudják a cigarettagyártók, csak most került napvilágra.

Leszokás: a háziorvosok segíthetnek leginkább

Független Hírügynökség

Négyezerrel kevesebben halnának meg és 17 ezerrel kevesebb lenne a tüdőrák, az agyvérzés, a szív-, és érrendszeri megbetegedés 2030-ban, ha a dohányos európaiak 3 százaléka leszokna - többek között ez derül ki abból a 10 évig tartó kutatásból, amelyet Európa 27 országában végeztek.

Egy szál cigarettától is kialakulhat függőség

FH

Egyes emberek már egyetlen szál cigarettától is nikotinfüggőkké válhatnak, állapították meg új-zélandi tudósok. Kutató orvosok 96 ezer 14-15 éves kamaszt kérdeztek meg kérdőíves módszerrel a dohányzási szokásaikról és a nikotinvágyukról.