A nikotin véd a Parkinson-kórral szemben?

MTI
megjelent:

A nikotin védelmet adhat a Parkinson-kór kialakulásával szemben. Ha a hatásmechanizmus részleteit is sikerül felderíteni, új gyógyszer kerülhet forgalomba – állítja egy aktuális kutatás.

Már a múlt század hatvanas éveiben felfigyeltek arra, hogy erős dohányosok között ritkább a Parkinson-kór. A kutatók azóta foglalkoznak ezzel a rejtéllyel, de a kérdésre adott kézenfekvő válasz az volt, hogy a cigarettázók többségében az infarktus vagy a tüdőrák tünetei előbb megjelennek, mint az idős korban kezdődő idegbetegség.

A Parkinson-kór oka, hogy az agyban az ingerületet átvivő dopamin mind kisebb mennyiségben termelődik bizonyos agysejtekben. Az agynak az a területe, mely a dopamint előállítja, megállíthatatlanul pusztul és az izommozgással, mozgás-szabályozással kapcsolatos működések, amelyekhez dopaminra van szükség, fokozatosan romlanak.

Helyreállítható a dopamin-tevékenység

A FASEB Journalban megjelent cikkükben Patrick P. Michel és munkatársai beszámoltak arról, hogy genetikai módosítással olyan egértörzset tenyésztettek ki, melynek szervezetéből a speciális nikotin-receptor, az alfa-7 altípus hiányzott, míg a kontroll csoport állataiban jelen volt.

A kétféle egérből nyert embriók sejtjeiből a francia szakemberek olyan agysejteket állítottak elő, melyek a dopamin-termelést fokozatosan abbahagyták. A kutatók azt találták, hogy a nikotin helyreállította az ép egerek sejtjeinek dopamin tevékenységét, viszont nem befolyásolta azokból az egerekből származó sejtekét, melyben nem volt nikotin-receptor.

A kutatók azt remélik, hogy az alfa-7 nikotin receptorra kifejlesztett készítménnyel a Parkinson-kór új gyógyszerét lehetne előállítani.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.