Veszélyes lehet a szívre az elektromos cigaretta?

DRportal
megjelent:

Egy új vizsgálat eredménye szerint az elektromos cigaretták kigőzölgésében lévő nikotin hatására a szívben felszökhet az adrenalin szint, ami potenciálisan növelheti a szívroham és a hirtelen szívhalál kockázatát.

Az elektromos cigarettákat a hagyományos cigaretták egészségesebb alternatívájaként ajánlják, mivel jóval kevesebb karcinogént juttatnak a szervezetbe. Laboratóriumi vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az elektromos cigaretták nikotintartalmuk miatt továbbra is veszélyt jelenthetnek az egészségre - állítja a kutatás vezetője, Dr, Holly Middlekauff, a Kalifornia Egyetem kardiológusa.

A nikotin a szívroham egyik kockázati tényezője

„A nikotin tartalmú elektromos cigaretták minden valószínűséggel aktiválják a szimpatikus idegrendszert. Ennek következtében a szervezetben adrenalin szabadul fel, ami növeli a pulzusszámot és csökkenti a szívverések közt eltelt időt.” – állapították meg a kutatók. A gond az, hogy a nikotin hosszabb idejű használata miatt a szívben hosszabb ideig lesz magas az adrenalin szint - mondta Middlekauff. Ez pedig bizonyítottan a szívroham egyik kockázati tényezője.

Ezek lehetnek a szívroham jelei

Korábbi tanulmányok már kapcsolatba hozták az elektromos cigarettákat a pulzusszám valamint a szívverések közt eltelt idő rendellenes változásaival – állítja Dr. Middlekauff. A kutatók azonban nem tudták biztosan, hogy ezt az elektromos cigarettákban lévő nikotin vagy a cigaretták kigőzölgéseiben lévő vegyi anyagok okozzák.

Ennek tisztázásához a kutatók 33 egészséges, nem dohányzó felnőttet kértek fel arra, hogy szívjanak el elektromos vagy hagyományos cigarettákat.

A résztvevők három alkalommal vettek részt a laboratóriumi vizsgálatokon, melyek során 30 perc alatt 60 slukkot szívtak, ám az elektromos cigarettát használók mindhárom alkalommal különböző e-cigarettát kaptak. Az egyik alkalommal nikotintartalmú, a második alkalommal nikotinmentes, míg a harmadik alkalommal folyadékot nem tartalmazó, ál-elektromos cigarettát használtak.

„Kizárólag a nikotintartalmú elektromos cigaretta használata után tapasztaltuk ezt a magas szív adrenalin koncentrációval járó, kóros sémát” – állítja Dr. Middlekauff.

Az Amerikai Szív Társaság szóvivője, Aruni Bhatnagar szerint „A pulzus és a vérnyomás hirtelen és tartós növekedése nem minden esetben szerencsés” – figyelmeztet Bhatnagar, a Louisville Egyetem professzora.

Gregory Conley, az elektromos cigarettákat használók amerikai szövetségének elnöke nem ért egyet ezzel az állítással, azzal érvelve, hogy a kutatók eltúlozzák az eredményeket.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása megváltoztatja a pulzusszámot. Akkor most tiltsuk el az embereket a kukoricapehelytől? – szögezte a kérdést a kutatóknak Conley. „Ez egy gyenge, következetlen eredmény, amelyet olyan kutatók produkáltak, akik szemmel láthatóan kétségbeesetten próbálnak az újságok címoldalára kerülni.”

Jobb az elektromos a hagyományosnál

Az eredmények alapján Middlekauff kijelentette, hogy a dohányosoknak még így is érdemes elektromos cigarettára váltaniuk, mert ily módon elkerülhetik a hagyományos cigaretták égése során keletkező karcinogéneket, bár a nikotin szívre gyakorolt ártalmaitól így sem mentesülnek.

Ugyanakkor semmi nem bizonyítja, hogy az elektromos cigaretták nikotintartamuk révén egészségügyi veszélyt jelentenének azokra, akik sohasem dohányoztak - tette hozzá Middlekauff.

Ennek ellenére a kutató nyomatékosan azt ajánlja, „ha valaki egyáltalán nem dohányzik, akkor ne használjon elektromos cigarettát sem, mert ezek sem ártalmatlanok.”

DRportal Forrás: DRportal
E. M. M., szakfordító;
Journal of the American Heart Association

Ön orvos? Regisztráljon ingyenesen zárt szakmai portálunkra, a DRportal.hu-ra!

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.